Súčasný školský stravovací systém
K naplneniu vízie Skutočne zdravej školy je potrebných niekoľko zmien a vylepšení v súčasnom systéme školského stravovania. Našim cieľom nie je vznášať negatívnu kritiku, či poukazovať na chyby. Chceme pomôcť pracovníkom školských jedální, vedeniu škôl a Ministerstvu školstva, vedy, výskumu a športu SR s implementáciou štátnych výživových odporúčaní, ktoré MŠVVaŠ SR priebežne upravuje a aktualizuje a uviesť ich do praxe tak, aby deťom jedlo chutilo, a aby pochádzalo z kvalitných a udržateľných zdrojov.
Čo sa už podarilo zmeniť?
Aktuálna metodika - Aplikácia princípov k MSN (revízia 2021) je písaná formou odporúčaní, a preto dáva školám veľkú benevolenciu v tvorbe jedálničkov a vo výbere potravín:
-
Navýšenie množstva zeleniny o 40 % a ovocia (kusového) o 50 % podľa čerpania finančného limitu - formou zeleninových alebo ovocných šalátov či oblohy, kusového ovocia, kombinovaných zemiakovo-zeleninových príloh.
-
Podávanie strukovín v podobe pestrých polievok, prívarkov a šalátov, aj nátierok.
-
Zvýšenie používaného množstva kvalitnej, čerstvej, sezónnej zeleniny a ovocia od regionálnych výrobcov a pestovateľov. Podľa SZŠ ideálne v okruhu do 150 km od sídla školskej kuchyne.
-
Používanie čerstvých byliniek a zeleninových vňatí do vhodných pokrmov bez obmedzenia.
-
Stanovenie minimálnych kvalitatívnych požiadaviek na kvalitu ochucovadiel (zloženie bez glutamanu sodného). Pretože kvalitné a chutné jedlá to nepotrebujú!
-
Stanovenie minimálnych kvalitatívnych požiadaviek na kvalitu pri ďalších kategóriách (nápoje, mlieko a mliečne výrobky, mäso a mäsové výrobky, ryby a rybacie výrobky, vajcia, oleje a iné).
-
Obmedzenie prípravy pokrmov s obsahom mäkkých mäsových výrobkov, výrobkov z údeného mäsa a pokrmov pripravovaných technologickým postupom vyprážania.
-
Zaraďovanie receptúr s obmedzením (označené *) najviac 4-krát mesačne v jednozmennej prevádzke.
-
Celozrnný chlieb a pečivo sa podáva v pomere 1:1 s bielym chlebom a pečivom.
-
Podávanie nápojov predovšetkým bez pridaného cukru. K hlavnému jedlu uprednostniť čistú pitnú vodu, vodu ochutenú ovocím a bylinkami alebo nesladené čaje.
-
Deti, žiaci a pracovníci školy majú prístup k pitnej vode podľa potreby počas celého pobytu v škole. Voda je primárnym zdrojom tekutín v rámci pitného režimu.
-
V prípade zavedenia systému dvoch druhov jedál na výber pre vekové skupiny B,C a D dodržať zostavu jedál tak, aby energetická a nutričná hodnota druhého jedla dosahovala minimálne 90 % OVD u sacharidov a bielkovín prvého jedla a 80 % OVD pre tuky. V rámci kritérií SZŠ kladieme dôraz na zeleninové jedlo ako druhé.
Čo je ešte potrebné zmeniť?
Presadzujeme, aby vyhláška upravovala nasledovné body:
-
Pri zostavovaní jedálneho lístka sladké múčne jedlo podávať najviac 1-krát mesačne. Sladké jedlá môžu byť nahradené inými bezmäsitými pokrmami.
-
Súčasťou každého obedu je zeleninový alebo ovocný šalát či obloha, prípadne kusové ovocie.
-
Pridať nové moderné receptúry na ryby, zeleninové jedlá, zeleninové šaláty, zeleninové prílohy (pyré, pečená zelenina, atď.), obilninové kaše a nátierky.
-
Pridať nové receptúry na zachovanie regionálnych kulinárskych tradícií.
-
Preferovať desiatu/olovrant čerstvo pripravené pred kupovanými (ako sú rôzne dosladzované cereálne výrobky, termixy, výživy).
-
Školská jedáleň rešpektuje potreby stravníkov so špecifickou diétou tým, že im umožní zohriatie diétneho jedla doneseného z domu alebo ponúka alternatívnu verziu v školskom menu.
-
Vyššie finančné ohodnotenie pracovníkov školskej kuchyne v závislosti na zvyšovaní kvality práce a absolvovaného vzdelávania.
-
Zaškolenie personálu jedální v otázkach výživy, práce s vyhláškou, či moderných kulinárskych techník.
-
Tiež pomôžu konkrétne osobné zaškolenia priamo v školách o výžive, ktoré chce program SZŠ implementovať, ideálne v spolupráci s MŠVVaŠ SR a MPC.
Aktuálna situácia vo verejnom obstarávaní a iné:
Do pozornosti dávame záznamy prednášok v spolupráci s ÚVO:
-
Výhody regionálnych dodávateľov a ako na to v praxi:
https://www.youtube.com/watch?v=q8L08CRz404 -
Verejné obstarávanie potravín v zákazke s nízkou hodnotou:
https://www.youtube.com/watch?v=e9sDSKjBjbI&t=3305s -
Tipy a triky ako vyberať produkty do školských jedální:
https://www.youtube.com/watch?v=hinYQJusdRA -
Uplatňovanie zelených aspektov pri obstarávaní potravín:
https://www.youtube.com/watch?v=8a5-J2rEawg&t=1s -
Je dôležitá podpora informovanosti o príprave VO. Správne špecifikovať produkty obstarávania a minimálne kvalitatívne požiadavky na ne.
-
Za zváženie stojí rozdelenie ponuky na menšie časti. Priame zmluvy s rôznymi podnikmi na rôzne základné a sezónne potraviny. Odporúčame pri tom využívať náš sezónny kalendár.
-
Je potrebné venovať sa kombináciám komodít v rámci obstarávania a limitom množstiev na dodanie z menších fariem v rámci Predaja z dvora. Podpora malých farmárov by mala byť väčšia. Aj prvovýrobcov, ktorí zamestnávajú zdravotne znevýhodnených pracovníkov.
-
Je nevyhnutné pracovať na skracovaní distribučného reťazca. Ten by mal byť čo najkratší a najrýchlejší, aby sa na stoly dostali čerstvé potraviny/suroviny priamo od farmárov/prvovýrobcom/distribútorov.
-
Je potrebné fungovať na určitej lokálnej úrovni v dosiahnuteľnom okruhu, ale zároveň budovať aj širšie distribučné centrá pre väčšie oblasti.
-
Taktiež uvítame spoluprácu na našej Mape Skutočne zdravých dodávateľov a rozšírenie jej základne o nových dodávateľov, aj o vzdelávacie farmy.