Analýza školskej jedálne
Analýza školskej jedálne je povinné bronzové kritérium. Táto vzdelávacia a konzultačná služba vie byť pre školu veľmi nápomocná pri plnení jednotlivých kritérií programu.
Cieľom analýzy školskej jedálne je porovnať súčasný stav v príprave pokrmov v jedálni s kritériami programu Skutočne zdravá škola v oblasti Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu, s odporúčaniami racionálnej výživy a plnením odporúčaní podľa najnovšej revízie MSN a receptúr pre školské stravovanie a poskytnúť jedálni odporúčania, ako by mohla stravovanie postupne zlepšovať.
Priebeh I. etapy
Služba je založená na dátach, ktoré vo vopred dohodnutom termíne lektorka v spolupráci so školou (vedením jedálne) spracuje. Formulár I. - popis jedálne a plnenia kritérií - je potrebné vyplniť starostlivo a úplne. Doba trvania schôdzky (zberu dát) je odhadovaná na 2 hodiny. Etapa I. je zameraná na analýzu:
-
Súčasného stavu jedálnička a použitých surovín vo vzťahu k plneniu kritérií programu Skutočne zdravá škola - najmä v oblastiach ich čerstvosti, sezónnosti a pôvodu použitých potravín.
-
Používania prísad a polotovarov.
-
Súčasného stavu skladových zásob a kontrolu zloženia vybraných surovín.
-
Súčasných dodávateľov surovín a potravín.
-
Súčasný stav vo vzdelávaní kuchárok.
-
Oblasti možného rozvoja na splnenie kritérií programu.
Na základe vykonanej analýzy bude vypracovaná a poskytnutá písomná záverečná správa ako prvý krok k zlepšeniu vašej školskej jedálne. Správu obdržíte po jej spracovaní lektorom a odborným garantom, zvyčajne mailom do jedného mesiaca odo dňa návštevy školy. Koncept tejto správy kontrolovali naši odborní garanti - SAVP a odborný radca pre školské stravovanie. Následne lektor si dohodne s vedením jedálne online videohovor pre bližšie vysvetlenie obsahu správy a zodpovedanie vašich otázok. Tempo a postup zavedenia zmien si zvolí každá škola sama, no budeme radi, ak nás budete informovať o vašom napredovaní a úspechoch aj priebežne. Správa bude obsahovať cenné informácie:
-
Hodnotenie súčasného stavu a vytýčenie kľúčových oblastí pre ďalší rozvoj.
-
Hĺbková analýza 2 mesačného jedálnička.
-
Odporúčania k úpravám jedálneho lístka s návrhmi zaradenia ďalších pokrmov.
-
Odporúčania na nahradenie nevyhovujúcich surovín za iné.
-
Zhodnotenie ponuky nápojov a návrh riešenia zmeny.
-
Tipy, ako zatraktívniť ponuku podávanej čerstvej zeleniny.
-
Tipy. ako zatraktívniť servis, prezentáciu jedál.
-
Zoznam odporúčaných dodávateľov a surovín z vášho regiónu.
-
Návrhy a tipy, ako o zmenách informovať stravníkov a rodičov.
-
Tipy na ďalšie vzdelávanie personálu jedálne.
Priebeh II. etapy
Kontrola implementácie odporúčaní býva po 2-3 mesiacoch od odovzdania záverečnej správy. Lektorka si znova dohodne telefonát s vedením jedálne, vopred zašle Formulár II. na vyplnenie a podľa aktuálnej situácie ponúkne dodatočné odporúčania. Po splnení odporúčaní obdrží školská jedáleň certifikát a nálepku “Som Skutočne zdravá školská jedáleň”. Certifikát sa odovzdáva pri účasti na každoročnej konferencii SZŠ alebo osobne na škole alebo poštou.
Platnosť certifikátu je 2 roky, po vypršaní platnosti je nutná obnova (väčšinou býva spojená s obnovou platnosti certifikátu podľa dosiahnutej úrovne a je bezplatná).
Postrehy z návštev školských jedální - 1. časť
Postrehy z návštev školských jedální - 2. časť
Miesto konania: celé Slovensko
Cena:
300 eur, pre registrované školy v našom programe 180 eur
Príplatok cestovného na spiatočnú cestu:
0,35 eur/km
Objednávka: Platenú služby si môžete objednať v tomto formulári.
Pre akékoľvek otázky ohľadom seminárov kontaktujte Evu Blaho: evka@skutocnezdravaskola.sk