Metodické materiály a návody pre učiteľov a ostatných členov Akčnej skupiny
Z navrhnutých tém vyberte oblasť, ktorá vás zaujíma. Môžete zvoliť aj cieľovú skupinu, hľadať aj podľa názvu alebo kľúčového slova. Metodiky prešli odbornou kontrolou MUDr. Adely Penesovej, PhD. a MUDr. Jany Babjakovej, PhD, MPH zo Slovenskej asociácie pre výživu a prevenciu.
-
VýživaVzdelávanie o jedle a stravovaní
Zdravá výživa a zdravý životný štýl - nielen pre pedagógov
V metodike nájdete: aké sú najnovšie poznatky v oblasti zdravej výživy a zdravého životného štýlu, ako tému zdravej výživy a zdravého životného štýlu využívať v práci s mládežou, postupné predstavenie všetkých skupín potravín a tekutín a ich základný prínos pre zdravie človeka
-
Implementácia projektu na školeAngažovanosť a kultúra stravovania
Čo je Akčná skupina pre zdravé stravovanie
V metodike sa dozviete: kto patrí do akčnej skupiny, kedy je akčná skupina potrebná, ako SZŠ tím podporí akčnú skupinu
-
Implementácia projektu na školeAngažovanosť a kultúra stravovania
Ako na tvorbu Akčného plánu
V metodike sa dozviete: kedy použiť metódu akčného plánu, ako postupovať pri tvorbe akčného plánu
-
Implementácia projektu na školeZapojenie rodičov a odborníkovAngažovanosť a kultúra stravovania
Ako zapojiť odborníkov do Akčnej skupiny
V metodike sa dozviete: ako do akčnej skupiny zapojiť farmárskeho špecialistu, špecialistu na web, záhradnú činnosť alebo varenie
-
Implementácia projektu na školeBronzové kritériá a certifikáciaStrieborné kritériá a certifikáciaZlaté kritériá a certifikácia
Kritériá Skutočne zdravej školy
V metodike sa dozviete: aké sú kritériá Skutočne zdravej školy a ako získať bronzový, strieborný, zlatý certifikát Skutočne zdravá škola.
-
Implementácia projektu na školeBronzové kritériá a certifikáciaStrieborné kritériá a certifikáciaZlaté kritériá a certifikácia
Kritériá Skutočne zdravej škôlky
V metodike sa dozviete: aké sú kritériá Skutočne zdravej škôlky a ako získať bronzový, strieborný, zlatý certifikát Skutočne zdravá škôlka.
-
Implementácia projektu na školeZapojenie rodičov a odborníkovAngažovanosť a kultúra stravovaniaMiestne komunity a spolupráca
Ako zapojiť rodičov a verejnosť do pestovateľských a kulinárskych aktivít
V metodike sa dozviete: ktoré akcie a nápady pomáhajú, aby sa rodičia a verejnosť viac zapájali
-
Implementácia projektu na školeAngažovanosť a kultúra stravovania
Ako zapojiť žiakov do plnenia Akčného plánu
V metodike sa dozviete: ako motivovať žiakov, aby sa zapojili a boli plnohodnotnými členmi akčnej skupiny
-
Implementácia projektu na školeBronzové kritériá a certifikácia
Podrobný návod na splnenie bronzových kritérií ZŠ
V metodike sa dozviete: ako splniť kritériá pre získanie bronzového certifikátu Skutočne zdravej školy pre základné školy.
-
Implementácia projektu na školeStrieborné kritériá a certifikácia
Podrobný návod na splnenie strieborných kritérií MŠ
V metodike sa dozviete: ako splniť kritériá pre získanie strieborného certifikátu Skutočne zdravej škôlky.
-
Implementácia projektu na školeAngažovanosť a kultúra stravovania
Činnosti Akčnej skupiny
V metodike sa dozviete: ako si nastaviť základné princípy činnosti akčnej skupiny
-
Implementácia projektu na školeAngažovanosť a kultúra stravovania
Program prvého stretnutia Akčnej skupiny
V metodike sa dozviete: ktoré kroky by ste mali splniť pri prvom stretnutí akčnej skupiny
-
VýživaKvalita jedla a miesto jeho pôvodu
Plnenie kritérií programu - Nepovolené aditíva
V metodike nájdete: aké aditíva nie sú povolené pri príprave jedál v školskej jedálni
-
Implementácia projektu na školeKvalita jedla a miesto jeho pôvodu
Plnenie kritérií programu - Kvalita jedla a miesto pôvodu surovín
V metodike sa dozviete: ako postupovať pri výpočte kritéria - Aspoň 75 % všetkých jedál je vyrobených z čerstvých vopred nespracovaných surovín či potravín
-
Implementácia projektu na školeAngažovanosť a kultúra stravovania
Plán zdravého školského stravovania - 10 bodov
Pomôcka pre akčnú skupinu
V metodike sa dozviete: aké body by ste mali spĺňať, aby ste dosiahli zdravé školské stravovanie
-
Implementácia projektu na školeAngažovanosť a kultúra stravovania
Dotazník pre žiakov a študentov
Pomôcka pre akčnú skupinu
V dotazníku sa dozviete: aké otázky položiť žiakom, aby ste zistili stav v oblasti školského stravovania vo vašej škole.
-
Implementácia projektu na školeAngažovanosť a kultúra stravovania
Vyhodnotenie práce Akčnej skupiny
V metodike sa dozviete: aké otázky je nutné si položiť v akčnej skupine na konci školského roka, aby ste svoju prácu vedeli správne vyhodnotiť
-
VýživaVzdelávanie o jedle a stravovaní
Školský kvíz o jedle pre deti
V metodike najdete: jednoduchý školský kvíz, pre pedagógov, vďaka ktorému sa deti môžu zoznámiť so súvislosťami medzi jedlom, zdravím a udržateľným životným štýlom
-
VýživaKvalita jedla a miesto jeho pôvodu
Metodický manuál Skutočne zdravej školskej kuchyne
V metodike nájdete: ako variť v školskej jedálni zdravšie, chutnejšie a z akých surovín
-
VýživaZapojenie rodičov a odborníkovKvalita jedla a miesto jeho pôvoduZodpovednosť
Sezónny kalendár byliniek, ovocia a zeleniny A6
V kalendári nájdete: kedy sú rôzne druhy byliniek, ovocia a zeleniny v sezóne
-
VýživaZapojenie rodičov a odborníkovKvalita jedla a miesto jeho pôvoduZodpovednosť
Sezónny kalendár byliniek, ovocia a zeleniny A4
V kalendári nájdete: kedy sú rôzne druhy byliniek, ovocia a zeleniny v sezóne
-
VýživaZapojenie rodičov a odborníkovKvalita jedla a miesto jeho pôvodu
Slow Food tipy na výber potravín
V metodike nájdete: aké potraviny pri nákupe vyberať
-
VýživaZapojenie rodičov a odborníkovKvalita jedla a miesto jeho pôvodu
Zodpovedné nákupné správanie
V metodike nájdete: ako a podľa čoho vyberať produkty pri nákupe
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaníMiestne komunity a spolupráca
Na farmu! - pred výletom
V metodike nájdete: ako sa pripraviť na farmu pred výletom
Vhodné pre pedagógov.
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaníMiestne komunity a spolupráca
Na farmu! - na výlete
Vo formulári nájdete: na čo nezabudnúť pri výlete na farmu
Vhodné pre pedagógov.
-
Implementácia projektu na školeZapojenie rodičov a odborníkovAngažovanosť a kultúra stravovania
Kvíz pre MŠ a 1. stupeň ZŠ
Pomôcka pre akčnú skupinu
V dotazníku sa dozviete: na aké otázky je nutné si odpovedať pre zistenie preferencií a stravovacích návykov škôlkarov a školákov
-
Implementácia projektu na školeZapojenie rodičov a odborníkovAngažovanosť a kultúra stravovania
Kvíz pre 2. stupeň ZŠ a SŠ
Pomôcka pre akčnú skupinu
V dotazníku sa dozviete: na aké otázky je nutné si odpovedať pre zistenie preferencií a stravovacích návykov žiakov
-
Implementácia projektu na školeZapojenie rodičov a odborníkovAngažovanosť a kultúra stravovania
Dotazník pre rodičov
Pomôcka pre akčnú skupinu
V dotazníku sa dozviete: na aké otázky je nutné si odpovedať pre zistenie stavu školského stravovania vo vašej škole
-
Implementácia projektu na školeBronzové kritériá a certifikácia
Ako začať - 7 krokov k získaniu certifikátu
V metodike sa dozviete: ako vyzerá cesta k certifikátu Skutočne zdravá škola
-
VýživaKvalita jedla a miesto jeho pôvodu
Desatoro výživy podľa Skutočne zdravej školy
V metodike sa dozviete: aké sú odporúčania garantov Skutočne zdravej školy pre prípravu pokrmov v školskej jedálni
-
Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu
Školské stravovanie podľa Skutočne zdravej školy
V metodike nájdete: aké sú zásady školského stravovania podľa princípov Skutočne zdravej školy s ohľadom na aktuálne platnú legislatívu.
Súčasťou metodiky je aj okomentovaný ukážkový jedálny lístok z jednej zo škôl zapojených do programu.
-
Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu
Tipy pre pracovníkov školskej jedálne
V metodike nájdete: tipy a inšpiráciu pre vedúcich a pracovníkov školských jedální, aby dokázali lepšie komunikovať svoju prácu a trasovať spokojnosť stravníkov v škole
-
VýživaKvalita jedla a miesto jeho pôvodu
Značky so zárukou
V metodike nájdete: čo najčastejšie znamenajú označenia na etiketách (obaloch potravín)
-
VýživaKvalita jedla a miesto jeho pôvodu
Plnenie kritérií programu - Prehľad čerstvých surovín
V metodike nájdete: aké potraviny sú povolené na použitie pri príprave jedál v školskej jedálni
-
VýživaKvalita jedla a miesto jeho pôvodu
Akrylamid v potravinách
V metodike nájdete: čo je akrylamid a ako ho môžeme znížiť
-
VýživaKvalita jedla a miesto jeho pôvodu
Kontaminanty v potravinovom reťazci
V metodike nájdete: aké druhy potravinových kontaminantov sa nachádzajú v potravinách
-
VýživaKvalita jedla a miesto jeho pôvodu
Bezpečné rozmrazovanie potravín
V metodike nájdete: aký je správny postup pri rozmrazovaní potravín
-
Kvalita jedla a miesto jeho pôvoduVýživa
Bezpečnosť mäsa
V metodike nájdete: aký je systém v oblasti bezpečnosti mäsa v Európe
-
Zapojenie rodičov a odborníkovVzdelávanie o jedle a stravovaníMiestne komunity a spolupráca
Ideme na farmu
V metodike nájdete: zhrnutie dôležitých bodov pre návštevu farmy s príkladmi z praxe
Vhodné pre pedagógov.
-
Angažovanosť a kultúra stravovania
Odhlučnenie školských jedální
V metodike nájdete: ako na zníženie hluku v školskej jedálni s praktickými príkladmi
-
ZodpovednosťKvalita jedla a miesto jeho pôvodu
Rozumieme logám a symbolom - Eko značky
V metodike nájdete: aké eko značenia existujú a čo značenia znamenajú
-
VýživaVzdelávanie o jedle a stravovaní
Úlohy na zahryznutie - 1. stupeň ZŠ
Úlohy o jedle pre žiakov 1. stupňa
Kreatíva: This is Loco
-
VýživaVzdelávanie o jedle a stravovaní
Úlohy na zahryznutie - 2. stupeň ZŠ
Úlohy o jedle pre žiakov 2. stupňa
Kreatíva: This is Loco
-
ZodpovednosťVzdelávanie o jedle a stravovaní
Dôsledky plytvania potravinami - didaktický text
V metodike nájdete: aká je súčasná podoba potravinových systémov, aké sú možnosti riešenia spočívajúce predovšetkým v zodpovednej výrobe a spotrebe
-
ZodpovednosťVzdelávanie o jedle a stravovaní
Dôsledky plytvania potravinami - metodika - 1. stupeň ZŠ
V metodike nájdete: ako môže každý žiak obmedziť plytvanie potravinami, ako správne uskladniť potraviny v chladničke
-
ZodpovednosťVzdelávanie o jedle a stravovaní
Dôsledky plytvania potravinami - metodika - 2. stupeň ZŠ
V metodike nájdete: ako môže každý žiak obmedziť plytvanie potravinami, ako sa dajú správne konzervovať potraviny
-
Zodpovednosť
Audit zvyškov jedla v školskej jedálni - manuál
V metodike nájdete: ako v škole zorganizovať audit zvyškov z jedál, ktoré žiaci vyhadzujú, aké zmeny urobiť, aby sa to zmenilo
-
ZodpovednosťVzdelávanie o jedle a stravovaní
Opatrenia k znižovaniu plytvania jedlom v školských jedálňach
V metodike nájdete: 18 opatrení, ktoré pomôžu k znižovaniu plytvania jedlom v školských jedálňach, praktické príklady
-
ZodpovednosťVzdelávanie o jedle a stravovaní
Dôsledky plytvania potravinami - Ako usporiadať výstavu
V metodike nájdete: ako znázorniť problematiku zmeny klímy a poľnohospodárstva na Slovensku a v EÚ, infografiky
-
ZodpovednosťVzdelávanie o jedle a stravovaní
Dôsledky plytvania potravinami - pokusy - 1. stupeň ZŠ
Viaže sa k Dôsledky plytvania potravinami - metodika - 1. stupeň ZŠ
V metodike nájdete: pokusy, ktoré žiakom ukážu, čo sa deje s potravinami pri zlom uskladnení
-
ZodpovednosťVzdelávanie o jedle a stravovaní
Dôsledky plytvania potravinami - pokusy - 2. stupeň ZŠ
Viaže sa k Dôsledky plytvania potravinami - metodika - 2. stupeň ZŠ
V metodike nájdete: úlohy, ktoré žiakom ukážu, ako si pripraviť jedálniček s čo najmenším plytvaním potravinami
-
Zodpovednosť
Audit zvyškov jedla v školskej jedálni - formulár
materiál v pdf -
Zodpovednosť
Audit zvyškov jedla v školskej jedálni - meranie odpadu - formulár
Viaže sa k Audit zvyškov jedla v školskej jedálni - manuál
-
VýživaKvalita jedla a miesto jeho pôvoduZodpovednosť
Čítame etikety
V metodike nájdete: ako vyberať potraviny podľa informácií na ich obaloch
-
Zapojenie rodičov a odborníkovMiestne komunity a spolupráca
Školské potravinové trhy
V metodike nájdete: ako začať, naplánovať, propagovať, pripraviť školský potravinový trh, 8 týždňov aktivít krok po kroku, ako aktivity spojené s trhom začleniť do plnenia kritérií programu
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Archa chutí - úvod
V metodike nájdete: čo je Archa chutí a návod ako materiál pri učení používať
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Archa chutí - Hrdinovia medzi nami
V metodike nájdete: príbeh Hrdinovia medzi nami
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Archa chutí - Biodiverzita - edukačná aktivita 1
V metodike nájdete: edukačnú aktivitu Aký je tvoj šalát?
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Archa chutí - Životné prostredie - edukačná aktivita 2
V metodike nájdete: edukačnú aktivitu Ako ďaleko si sa dostal?
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Archa chutí - Kultúra - edukačná aktivita 3
V metodike nájdete: edukačnú aktivitu Pexeso s potravinovými hrdinami
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Archa chutí - Chuť - edukačná aktivita 4
V metodike nájdete: edukačnú aktivitu Kúsok jablka
-
Zapojenie rodičov a odborníkovMiestne komunity a spoluprácaVzdelávanie o jedle a stravovaní
Školská úžitková záhrada - manuál
V metodike nájdete: aké sú možnosti a konkrétne postupy pestovania ovocia a zeleniny na školskom pozemku, ako sa dá starostlivosť o záhradu využiť k vzdelávaniu žiakov, odkiaľ pochádza jedlo a akým spôsobom sa produkuje
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Školská úžitková záhrada - Biologická ochrana rastlín - pre žiakov
Pracovný list pre žiakov, viaže sa k Školská úžitková záhrada - manuál
V metodike nájdete: ako naplánovať, vytvoriť a starať sa o prírodnú úžitkovú záhradu pri škole a ako naučiť žiakov vypestovať si vlastné jedlo, príklady aktivít
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Školská úžitková záhrada - Vhodní a nevhodní susedia - pre žiakov
Pracovný list pre žiakov, viaže sa k Školská úžitková záhrada - manuál
V metodike nájdete: ako naplánovať, vytvoriť a starať sa o prírodnú úžitkovú záhradu pri škole a ako naučiť žiakov vypestovať si vlastné jedlo, príklady aktivít
-
VýživaVzdelávanie o jedle a stravovaní
Školská úžitková záhrada - Vhodní a nevhodní susedia - pre pedagógov
Viaže sa k Školská úžitková záhrada - manuál
V metodike nájdete: ako naplánovať, vytvoriť a starať sa o prírodnú úžitkovú záhradu pri škole a ako naučiť žiakov vypestovať si vlastné jedlo, príklady aktivít
-
Zapojenie rodičov a odborníkovVýživaImplementácia projektu na školeVzdelávanie o jedle a stravovaníVýsledky celoslovenského prieskumu
Výsledky prieskumu o vzťahu žiakov a študentov k zdravému životnému štýlu a stravovaniu
V metodike nájdete: aký je vzťah žiakov 2. stupňa ZŠ a SŠ k zdravému životnému štýlu a stravovaniu, akú rolu v tom zohráva škola
-
Implementácia projektu na školeAngažovanosť a kultúra stravovania
Ako pracovať s profilom školy na webe SZŠ - manuál
V manuáli sa dozviete: ako sa prihlásiť do admin rozhrania, ako upraviť profil vašej školy, ako pridávať články na blog
-
Implementácia projektu na školeAngažovanosť a kultúra stravovania
Plán zdravého školského stravovania - Ako na to
Pomôcka pre akčnú skupinu
V metodike sa dozviete: ako si vytvoriť plán zdravého školského stravovania
-
Kvalita jedla a miesto jeho pôvoduVýživaBronzové kritériá a certifikácia
Ukážkový sezónny jedálny lístok
Pre vedúce a vedúcich školských jedálni, kuchárky a kuchárov.
Táto publikácia vám pomôže získať prehľad o zásadách zostavovania vyváženého jedálneho lístka a ako pri výbere receptúr využívať sezónne potraviny.
-
Angažovanosť a kultúra stravovaniaImplementácia projektu na škole
Predloha na vyplnenie Plánu zdravého školského stravovania
Túto predlohu môžete použiť na vytvorenie na vlastného Plánu zdravého školského stravovania na základe vašich potrieb a podmienok na škole.
-
Angažovanosť a kultúra stravovaniaImplementácia projektu na škole
Dotazník pre zamestnancov
Pomôcka pre akčnú skupinu
V dotazníku sa dozviete: aké otázky položiť zamestnancom, aby ste zistili stav v oblasti školského stravovania vo vašej škole.
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaníImplementácia projektu na školeAngažovanosť a kultúra stravovania
Ako učiť o biopotravinách - metodika - 1. a 2. stupeň
-
Angažovanosť a kultúra stravovaniaKvalita jedla a miesto jeho pôvoduVzdelávanie o jedle a stravovaní
Čo sa skrýva za jedlom - metodika - 2.stupeň
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Informačný list a slovník udržateľného potravinového systému
-
Angažovanosť a kultúra stravovaniaVzdelávanie o jedle a stravovaníKvalita jedla a miesto jeho pôvodu
Školská jedáleň - rozhovor - 2. stupeň
-
Angažovanosť a kultúra stravovaniaKvalita jedla a miesto jeho pôvoduVzdelávanie o jedle a stravovaní
Vzor k metodike Školská jedáleň - rozhovor
Viaže sa k metodike: Školská jedáleň - metodika - rozhovor - 2. stupeň
-
Angažovanosť a kultúra stravovania
Bližší pohľad na reklamu - metodika - 1. a 2. stupeň
-
Angažovanosť a kultúra stravovaniaKvalita jedla a miesto jeho pôvodu
Čo si mám kúpiť - metodika - 1. a 2. stupeň
-
Angažovanosť a kultúra stravovania
Ako nás ovplyvňuje reklama - pracovný list
Viaže sa k metodike: Bližší pohľad na reklamu
-
Angažovanosť a kultúra stravovaniaVýživa
Vlastný názor - metodika - 2.stupeň
-
Angažovanosť a kultúra stravovaniaKvalita jedla a miesto jeho pôvoduVýživa
Čo by povedali ostatní - pracovný list - 2. stupeň
-
Kvalita jedla a miesto jeho pôvoduVýživaVzdelávanie o jedle a stravovaníAngažovanosť a kultúra stravovania
Čo si mám kúpiť - pracovný list - 1. a 2. stupeň
Viaže sa k metodike: Čo si mám kúpiť
-
Kvalita jedla a miesto jeho pôvoduVzdelávanie o jedle a stravovaní
Príbehy jedla - pracovný list - 1.stupeň
-
Angažovanosť a kultúra stravovaniaKvalita jedla a miesto jeho pôvoduVzdelávanie o jedle a stravovaní
Vplyv ostatných - metodika - 2.stupeň
-
Kvalita jedla a miesto jeho pôvoduVýživa
Odporúčania pre nákup vajec
V metodike sa dozviete: ako vybrať vajcia zo šetrných chovov, čo znamenajú značky na vajciach
-
VýživaKvalita jedla a miesto jeho pôvodu
Odporúčania pre nákup pečiva
V metodike sa dozviete: podľa čoho vyberať kvalitné pečivo, rozdiel medzi kváskom a droždím a ideálne zloženie pečiva
-
VýživaKvalita jedla a miesto jeho pôvodu
Odporúčania pre nákup rýb
V metodike sa dozviete: ako vybrať ryby z udržateľných chovov, ktoré značky sú dôležité, kde kúpite
-
Implementácia projektu na školeStrieborné kritériá a certifikácia
Podrobný návod na splnenie strieborných kritérií ZŠ
V metodike sa dozviete: ako splniť kritériá pre získanie strieborného certifikátu Skutočne zdravej školy.
-
Implementácia projektu na školeBronzové kritériá a certifikácia
Podrobný návod na splnenie bronzových kritérií MŠ
V metodike sa dozviete: ako splniť kritériá pre získanie bronzového certifikátu Skutočne zdravej školy pre materské škôlky.
-
Bronzové kritériá a certifikáciaVzdelávanie o jedle a stravovaníImplementácia projektu na škole
Učenie chutí - aktivity pre MŠ
Učenie sa o jedle a plodinách je skvelá možnosť na spájanie znalostí a detských zručností zároveň. Vytvorili sme pre vás metodiku s aktivitami tak, aby boli pre deti atraktívne, aby povzbudzovali ich zmysly, aby deti vedeli prejsť od abstraktných pojmov ku konkrétnym predstavám a zážitkom. Vy a vaši žiaci možno vytvoríte aj nové nápady a hry. Môžete tiež meniť tie naše podľa preberaných tém, ročného obdobia, alebo podľa osobitosti vašich žiakov. Obdivujeme vašu náročnú prácu a budeme radi, keď pri nej využijete aj naše nápady, alebo vytvoríte nové.
-
Implementácia projektu na školeVzdelávanie o jedle a stravovaní
Učenie chutí - aktivity pre 1. stupeň ZŠ
Mnohé starosti, ktoré trápia dnešné detí majú pôvod v strave, zdraví, fyzickej kondícii a zhoršujúcom sa životnom prostredí. Téma stravy a ekológie je prierezová a vinie sa medzi predmetmi. Dá sa o ňu dobre oprieť vo viacerých predmetoch. Pre žiakov a učiteľov prvého stupňa to môže byť veľmi prirodzené a praktické zároveň, pretože triedny učiteľ často učí viacero predmetov. Je to skvelá možnosť na integrované vyučovanie, ktoré žiakom spája vedomosti z viacerých predmetov. Témy na úlohy a hry, sme volili tak, aby boli pre deti atraktívne.
-
Implementácia projektu na školeVzdelávanie o jedle a stravovaní
Učenie chutí - aktivity pre 2. stupeň ZŠ
Téma stravy a ekológie je prierezová a vinie sa medzi predmetmi. Dá sa o ňu dobre oprieť vo viacerých predmetoch. Témy na úlohy a hry, sme volili tak, aby boli pre deti atraktívne. Vy a vaši žiaci môžno vytvoríte aj nové nápady a hry. Môžete tiež meniť tie naše podľa preberanej látky, alebo podľa osobitosti vašich žiakov. Naše hry a úlohu nemajú jediné unikátne správne riešenie. Slúžia viac vyjasnenie názorov a na opakovanie preberaného učiva v praxi, za využitia každodennej témy jedla a potravín. Deti môžu mať rôzne skúsenosti a návyky v oblasti stravovania.
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaníBronzové kritériá a certifikácia
Príloha k Školskému vzdelávaciemu programu pre MŠ
V prílohe nájdete zoznam aktivít SZŠ, ktoré prispievajú k napĺňaniu vzdelávacích výstupov a rozvíjajú kľúčové komptenecie žiakov.
Materiál vznikol v rámci realizácie projektu Budovanie kapacít pre vzdelávanie k udržateľnosti prostredníctvom rozvoja kultúry zdravého a udržateľného stravovania v školách. Projekt finančne podporil: Program Erasmus+
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaníBronzové kritériá a certifikácia
Príloha k Školskému vzdelávaciemu programu pre ZŠ
V prílohe nájdete zoznam aktivít SZŠ, ktoré prispievajú k napĺňaniu vzdelávacích výstupov a rozvíjajú kľúčové komptenecie žiakov.
Materiál vznikol v rámci realizácie projektu Budovanie kapacít pre vzdelávanie k udržateľnosti prostredníctvom rozvoja kultúry zdravého a udržateľného stravovania v školách. Projekt finančne podporil: Program Erasmus+
-
Angažovanosť a kultúra stravovaniaBronzové kritériá a certifikácia
Vitajte v programe
V metodike sa dozviete: aké úlohy majú jednotliví členovia Akčnej skupiny
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaníBronzové kritériá a certifikáciaAngažovanosť a kultúra stravovaniaImplementácia projektu na škole
Dôsledky plytvania potravinami - scenár
V metodike nájdete: prehľadný scenár, ktorý prináša komplexný pohľad na to, ako je možné uchopiť túto aktivitu v rámci výzvy "Aby potraviny nekončili v koši"
-
Implementácia projektu na školeBronzové kritériá a certifikáciaMiestne komunity a spoluprácaAngažovanosť a kultúra stravovaniaVzdelávanie o jedle a stravovaníZapojenie rodičov a odborníkov
Príklady dobrej praxe
Tento dokument bol vytvorený s cieľom motivovať školy a pedagogických pracovníkov k ďalšiemu zhromažďovaniu nových poznatkov v oblasti stravovania v školských jedálňach, k zdieľaniu informácií v rámci komunity a k vytváraniu pracovného a vzdelávacieho prostredia pre svojich žiakov, ktoré bude nositeľom pilierov udržateľnosti a predovšetkým zdravého životného štýlu. To má ukázať skutočné pozitívne využitie nášho prínosu a následné uplatnenie v praxi. Pretože len spoločnou prácou a uplatnením našich doterajších znalostí a skúseností môžeme zmeniť naše prostredie k lepšiemu.
V tejto publikácii nájdete príklady dobrej praxe, ktoré sme za niekoľko rokov nazhromaždili v školách, ktoré sú zapojené do nášho programu alebo zdieľajú naše hodnoty a využívajú naše výukové materiály, ktoré následne aplikujú.
Materiál vznikol v rámci realizácie projektu Budovanie kapacít pre vzdelávanie k udržateľnosti prostredníctvom rozvoja kultúry zdravého a udržateľného stravovania v školách. Projekt finančne podporil: Program Erasmus+
-
Zlaté kritériá a certifikácia
Podrobný návod na splnenie zlatých kritérií MŠ
V metodike sa dozviete: ako splniť kritériá pre získanie zlatého certifikátu Skutočne zdravej školy pre materské škôlky.
-
Zlaté kritériá a certifikácia
Podrobný návod na splnenie zlatých kritérií ZŠ
V metodike sa dozviete: ako splniť kritériá pre získanie zlatého certifikátu Skutočne zdravej školy pre základné školy.
-
Angažovanosť a kultúra stravovaniaImplementácia projektu na školeMiestne komunity a spoluprácaZapojenie rodičov a odborníkov
Praktický návod pre rodičov, ktorí chcú zlepšiť kvalitu stravovania svojich detí v škole
V metodike sa dozviete: základné informácie o fungovaní ŠJ, návod ako komunikovať a krátke rozhovory s ľudmi z praxe
-
Bronzové kritériá a certifikáciaAngažovanosť a kultúra stravovaniaKvalita jedla a miesto jeho pôvoduMiestne komunity a spoluprácaImplementácia projektu na školeVzdelávanie o jedle a stravovaní
Úspechy našich škôl - príklady z praxe
V metodike sa dozviete: ako sa darí školám naplňať kritériá podľa 4 základných pilierov a výber príkladov dobrej praxe
-
Angažovanosť a kultúra stravovaniaBronzové kritériá a certifikáciaStrieborné kritériá a certifikáciaZlaté kritériá a certifikáciaVzdelávanie o jedle a stravovaní
Základy hygieny pre vyučujúcich na hodinách alebo krúžku varenia
V metodike sa dozviete: ako viesť hodiny či krúžok varenia s dôrazom na dodržanie platných podmienok podľa ÚVZ
-
Angažovanosť a kultúra stravovaniaBronzové kritériá a certifikáciaVzdelávanie o jedle a stravovaníZodpovednosť
Úloha na každý deň: neplytvať potravinami - 1. stupeň ZŠ
V metodike sa dozviete: prečo nie je správne potravinami plytvať a ako ich správne skladovať.
-
Bronzové kritériá a certifikáciaVzdelávanie o jedle a stravovaníAngažovanosť a kultúra stravovania
Úloha na každý deň: neplytvať potravinami - 2. stupeň ZŠ
V metodike sa dozviete: prečo nie je správne potravinami plytvať a ako ich správne skladovať.
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
FoodComp - Modul 1
V metodike sa dozviete: o sekundárnom spracovaní potravín
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
FoodComp - Modul 2
V metodike sa dozviete: o označovaní potravín dátumom
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
FoodComp - Modul 3
V metodike sa dozviete: o certifikácii pomocou blockchainu
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
FoodComp - Modul 4
V metodike sa dozviete: o príkladoch dobrej praxe ako neplytvať potravinami
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
FoodComp - Modul 5
V metodike sa dozviete: o kompostovaní.
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
FoodComp - Modul 6
V metodike sa dozviete: o podpore ekonomických nástrojov pre obce a mestá
-
Angažovanosť a kultúra stravovaniaVýživaKvalita jedla a miesto jeho pôvodu
Školská jedáleň - prieskum o školskom stravovaní
Tento metodický materiál prináša námety ako zlepšovať atmosféru a prostredie v školskej jedálni. Prostredníctvom neho zapojíte žiakov do riešenia kultúry stravovania v škole a pomôžete im získať dôležité zručnosti.
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaníKvalita jedla a miesto jeho pôvoduMiestne komunity a spolupráca
Ekologické poľnohospodárstvo
Návod popisuje základné pravidlá a princípy ekologického hospodárenia a predkladá súbor vzdelávacích aktivít, ktoré môžu byť pre učiteľov inšpiráciou, ako ekologické poľnohospodárstvo zaradiť do výučby.
-
Kvalita jedla a miesto jeho pôvoduMiestne komunity a spoluprácaVzdelávanie o jedle a stravovaní
Čo skutočne vieme o poľnohospodárstve?
V tomto metodickom balíčku ponúkame aktivity, ktoré pomôžu žiakom pochopiť rozdiely medzi ekologickými a konvenčnými metódami poľnohospodárstva.
-
Kvalita jedla a miesto jeho pôvoduMiestne komunity a spoluprácaVzdelávanie o jedle a stravovaní
Čo skutočne vieme o poľnohospodárstve - pracovné listy
Tieto pracovné listy slúžia ako príloha k metodike Čo skutočne vieme o poľnohospodárstve?
-
Angažovanosť a kultúra stravovaniaVýživaVzdelávanie o jedle a stravovaní
Metodika na krúžky varenia
Metodika ku krúžkom varenia je návod, ktorý poskytuje praktické informácie a osvedčené postupy na organizovanie a vedenie krúžkov varenia pre deti. Zameriava sa na rozvoj kulinárskych zručností detí, podporu zdravých stravovacích návykov a kreatívne zapájanie detí do prípravy jedál v zábavnom a vzdelávacom prostredí.
-
Angažovanosť a kultúra stravovaniaVýživaVzdelávanie o jedle a stravovaní
Receptár na krúžky varenia
Tento receptár je skvelým pomocníkom na krúžky varenia, v ktorom nájdete inšpirácie na prípravu sladkých či slaných dobrôt.
-
Angažovanosť a kultúra stravovaniaVýživaVzdelávanie o jedle a stravovaní
Receptárik na krúžky varenia
Tento receptárik slúži ako zošit - priestor pre deti na zapísanie tých najobľúbenejších receptov z krúžku varenia.