-
Eva Blaho
Zakladateľka, riaditeľka a odborná garantka programu, lektorka
Vyštudovala zdravú výživu a fytoterapiu na škole prírodnej medicíny ACNT v Austrálii, odbor Clinical Nutrition & Western Herbal Medicine. Od roku 2012 má vlastnú konzultačnú prax zameranú zdravé stravovanie Zdravie bez liekov. Venuje sa publikačnej a vzdelávacej činnosti vo forme písania kníh („Diéta pri ochoreniach …“ , Prvé príkrmy), článkov, workshopov a prednášok. Spolupracovala s klinikou celostnej medicíny Medante a OZ Jem iné, kde viedla kurzy zamerané na detskú výživu. Je odbornou garantkou projektu Zdravé bruško, ktorý dodáva zdravú stravu do materských škôlok.
Viac o Eve a jej aktivitách sa dozviete na www.evablaho.sk
-
Anetta Vaculíková
Zakladateľka programu, momentálne na materskej dovolenke
Anetta je nadšenkyňou zdravej stravy, kvalitných potravín a udržateľného životného štýlu, veľkou gurmánkou, vášnivou cestovateľkou. Vyštudovala MBA v globálnom manažmente, medzinárodné vzťahy a diplomaciu. Dlhé roky sa venovala marketingu v gastronómii. Je autorkou kníh a publikácií (Prvé príkrmy - pre zdravé brušká alebo pracovný zošit pre deti Škriatok Zdravý tanier). Je ambasádorkou Food Revolution Jamieho Olivera na Slovensku, organizuje detský festival o udržateľnosti - PO NAŠOM!, festival remeselných potravín Degustorium a aktuálne pôsobí ako členka hnutia Slow Food Pressburg. Venuje sa neformálnemu vzdelávaniu v oblasti stravovania a udržateľného životného štýlu.
Viac info o Anette a jej aktivitách nájdete na www.anettavaculikova.com
-
Veronika Debnáriková
Koordinátorka škôl
veronika@skutocnezdravaskola.sk
Študovala odbor výživa ľudí na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre. Jej záverečná práca sa zameriavala na porovnanie školského stravovania detí v súkromnej a štátnej MŠ, čo jej poskytlo dôležité vhľady do rozdielov a možností zlepšenia v tejto oblasti. Už vtedy si bola istá, že jej cestou je výživa detí a práca v oblasti školského stravovania. Na Skutočne zdravej škole ju zaujalo prepojenie výživy s praktickým zlepšovaním stravovania v školských jedálňach. Tým, že sa program venuje nielen samotnej výžive, ale aj zlepšovaniu kultúry stravovania, táto práca jej dáva zmysel a je motiváciou pracovať na tom, aby sa deti v školách stravovali zdravo a s chuťou.
-
Tereza Hubáčková
Marketing & PR, spolupráce
terezia@skutocnezdravaskola.sk
Tereza vyštudovala cestovný ruch v Prahe. Počas štúdia stážovala v českej sieti reštaurácií Ambiente ale aj na zastúpení CzechTourismu v New Yorku. Má za sebou ročný dobrovoľnícky program v Nemecku, kde sa začala zaujímať o fungovanie sociálnych sietí a marketing. Vo voľnom čase rada cestuje, chodí po farmárskych trhoch alebo objavuje nové reštaurácie a bistrá. Verí, že sa stravovanie na Slovensku dá skvalitniť a aj preto je členkou Skutočne zdravej školy.
-
Katarína Ovečková Medveďová
Lektorka, tvorba edukačných materiálov o jedle
Skúseností v gastre získavala pri spolupráci s kuchármi Jaroslavom Žídekom, nórskym šéfkuchárom Daniélom Madsenom, alebo Markom Pavalom. Tiež vo Viedni u fotografa a foodstylistu časopisu Gusto, Stefana Lievehra. Venuje sa tvorbe receptov a foodstylingu, tiež zážitkovému vzdelávaniu v oblasti stravovania a popularizácii zdravej stravy. Rada pracuje aj so staršími deťmi. Zaujíma ju predovšetkým téma rodinná strava vs. školské stravovanie a trendy v tejto oblasti. Vyštudovala žurnalistiku na FFUK, dištančne SŠ odbor kuchár a tiež dištančné štúdium na Univerzite v Utrechte v odbore Trvalá udržateľnosť v stravovaní.
Viac info o Katke a jej aktivitách sa dozviete na www.cookucka.sk
-
Ivana Kachútová
Odborná garantka programu, lektorka
Ivana je nutricionistka s vášňou pre vedu o výžive a snahou zlepšiť zdravie všetkým ľuďom pomocou správnej výživy. Absolvovala štúdium vedy o výžive na Viedenskej univerzite, odborné stáže doma aj v zahraničí, ako napríklad v kancelárii WHO či v Special Institute of Preventive Cardiology and Nutrition v Rakúsku. Pôsobila na MŠVVaŠ SR, v sekcii regionálneho školstva, kde sa venovala téme zariadení školského stravovania. Aktuálne je odbornou garantkou v projekte Food 2.0, ktorý pripravuje pre škôlkarov kvalitné a nutrične vyvážené jedlo. Na Lekárskej fakulte UK sa venuje výskumu výživy so zameraním na detskú obezitu. Je garantkou za výživu v projekte Chuť žiť.
Viac info o Ivane a jej aktivitách sa dozviete na www.nutricionistka.sk
-
Ľuboš Mego
Lektor a šéfkuchár
Ľuboš po ukončení štúdia finančného manažmentu na vysokej škole v Bratislave premenil svoj koníček na povolanie ďalším štúdiom na londýnskej kuchárskej škole Le Cordon Bleu. Niekoľko rokov pracoval v profesionálnych kuchyniach v rôznych krajinách sveta (tri z nich boli ocenené dvoma michelinskými hviezdami) a ostatných desať rokov sa živí ako súkromný kuchár v Bratislave. Ľuboš rád pozitívne vplýva na to, čo deti jedia doma a v školských jedálňach, a preto sa aktívne zapája do gastronomického vzdelávania detí v škole, ktorú navštevujú aj jeho dve dcéry. A popri tom ho živí jeho vášeň - varenie z kvalitných sezónnych a prevažne lokálnych surovín v jeho komunitnom projekte Živá kuchyňa.
-
Miriam Dojčárová
Lektorka
Absolvovala štúdium nutričnej terapie a verejného zdravotníctva na lekárskej fakulte Masarykovej Univerzity a odborné praxe v nemocniciach a školách v Česku a v Rakúsku. Aktuálne pôsobí ako klinická nutričná terapeutka v Nemocnici Bory a na Slovenskej akadémii vied, kde koordinuje vo výskumných projektoch otázku výživy. Popritom vedie vlastnú konzultačnú činnosť v oblasti liečebnej výživy a výživy zameranej na udržateľné stravovanie s názvom Jeme zo Zeme. Spolupracuje so Slovenskou zdravotníckou univerzitou na výučbe študentov Nutričnej terapie.
Viac informácií o Miriam a jej aktivitách sa dozviete na www.jemezozeme.sk (stránka sa aktuálne pripravuje)
-
Katarína Paulišinová
Lektorka
Detskej strave sa venuje už 10 rokov. Šíri povedomie o tom, čím sa živíme, čo vyživuje naše telo, čo potrebujú deti od prvých príkrmov, počas vývoja aj v priebehu puberty. Robí webináre na rôzne témy: Prvé príkrmy, Varenie kaší, Kváskovanie, Fermentovanie, Spracovanie ovocia a zeleniny. Venuje sa mamičkám a radí im, ako správne zostaviť jedálniček. Je spoluautorkou dvoch knižných publikácii (Zdravé domáce sladkosti, Ako naučiť dieťa jesť zeleninu) na tému detskej stravy. Spolu s manželom sa starajú o menšie hospodárstvo, pestujú rôzne druhy ovocia a zeleniny, chovajú domáce zvieratá. Rada zbiera a spracováva byliny.
-
Zdenka Solík
Lektorka
bsolvovala štúdium v oblasti výživy v Nemecku a momentálne pokračuje vo svojom vzdelávaní na Slovenskej zdravotníckej univerzite v Bratislave. Aktuálne zastáva pozíciu výživovej poradkyne v poliklinike Medante a v Slovenskej akadémii vied, kde poskytuje odborné výživové konzultácie a podporu klientom. Súčasne vedie vlastnú poradenskú prax s názvom Ide o Tvoje zdravie. Bola tiež zapojená do projektu Chuť žiť, ktorý sa venuje problematike porúch príjmu potravy.
-
Peter Wetzler
Tvorba siete dodávateľov, lektor
Vyštudoval Prírodovedeckú fakultu Univerzity Komenského Bratislava v odbore molekulárna biológia a učiteľstvo biológie. Už počas štúdia na vysokej škole začal učiť na strednej škole, a tomuto povolaniu sa venuje dodnes. V rámci predmetu biológia sa so žiakmi venuje aj téme zdravého životného štýlu a výživy. Záleží mu na rozvoji kritického myslenia žiakov, a častokrát na hodinách vyvracia mnohé mýty, nie len čo sa týka stravovania. V roku 2018 založil blog Lokálžrawetz, kde sa venuje dôležitosti kvalitných sezónnych potravín z lokálnych zdrojov.