Tím programu Skutočne zdravá škola na Slovensku

Sme nadšenci zdravej kultúry stravovania, kvalitných potravín a udržateľného životného štýlu.

  • Anetta Vaculíková

    Zakladateľka a riaditeľka programu, lektorka, média a PR

    Anetta je rodená bratislavčanka, mama malej Anettky. Je nadšencom zdravej stravy, kvalitných potravín a udržateľného životného štýlu, veľkou gurmánkou, vášnivou cestovateľkou. Vyštudovala MBA v globálnom manažmente, medzinárodné vzťahy a diplomaciu. Dlhé roky sa venovala marketingu v gastronómii. Bývalá profesionálna tanečníčka spoluzaložila občianske združenie Skutočne zdravá škola o.z., ktoré vzdeláva deti a dospelých na školách aj vo firmách v oblasti zdravého stravovania. Je autorkou niekoľkých kníh a publikácií, medzi inými aj knihy Prvé príkrmy - pre zdravé brušká alebo pracovného zošita pre deti Škriatok Zdravý tanier. Na Slovensku rozbieha projekt Skutočne zdravá škola, je ambasádorkou Food Revolution Jamieho Olivera na Slovensku, organizuje detský festival o udržateľnosti - PO NAŠOM!, festival remeselných potravín Degustorium a aktuálne pôsobí už aj ako členka hnutia Slow Food Pressburg a particupuje v európskom projekte FoodRUs. Venuje sa neformálnemu vzdelávaniu v oblasti stravovania a udržateľného životného štýlu.

    Viac info o Anette a jej aktivitách nájdete na www.anettavaculikova.com

    anetta@skutocnezdravaskola.sk

  • Eva Blaho

    Zakladateľka, odborná garantka programu, lektorka

    Vyštudovala zdravú výživu a fytoterapiu na škole prírodnej medicíny ACNT v Austrálii, odbor Clinical Nutrition & Western Herbal Medicine. Tam získala aj prvé skúsenosti v oblasti fytoterapie a stravovania. Začiatkom roka 2012 rozbehla vlastnú konzultačnú prax zameranú zdravé stravovanie pod značkou Zdravie bez liekov. Okrem toho sa venuje aj publikačnej a vzdelávacej činnosti vo forme písania kníh, článkov, workshopov a rôznych prednášok. Spolupracovala s klinikou celostnej medicíny Medante a občianskym združením Jem iné, kde viedla kurzy zamerané na detskú výživu. Momentálne sa venuje strave tých najmenších. Je spoluautorkou knižky Prvé príkrmy a odborným garantom projektu Zdravé bruško, ktorá dodáva zdravú stravu do materských škôlok. Spolu s MUDr. Petrom Minárikom, PhD. a ďalšími lekármi špecialistami spolupracovala na sérií kníh „Diéta pri ochoreniach …“ 

    Viac o Eve a jej aktivitách sa dozviete na www.evablaho.sk

    evka@skutocnezdravaskola.sk

  • Tereza Hubáčková

    Marketing & PR

    Tereza vyštudovala cestovný ruch v Prahe. Počas štúdia stážovala v českej sieti reštaurácií Ambiente ale aj na zastúpení CzechTourismu v New Yorku. Má za sebou ročný dobrovoľnícky program v Nemecku, kde sa začala zaujímať o fungovanie sociálnych sietí a marketing. Vo voľnom čase rada cestuje, chodí po farmárskych trhoch alebo objavuje nové reštaurácie a bistrá. Verí, že sa stravovanie na Slovensku dá skvalitniť a aj preto je členkou Skutočne zdravej školy.

    terezia@skutocnezdravaskola.sk

  • Anna Dohňanská

    Regionálna koordinátorka pre Bratislavský, Nitriansky, Prešovský kraj

    Niekoľko rokov pracovala v korporácii ako event manager, k osvete o výžive a k Skutočne zdravej škole ju priviedla 4-ročná dcérka, a aj keď tieto tri svety na prvý pohľad spolu nesúvisia, Anka vie svoje skúsenosti úžasne zúročiť v manažovaní škôl a organizovaní podujatí zo sveta potravín. Jej snom je, aby vyvážená a kvalitná výživa nebola vnímaná v spoločnosti ako alternatívny spôsob stravovania, ale stala sa tzv. mainstreamom alebo prirodzenou súčasťou našich životov. Dnes je šťastná, že môže byť súčasťou nášho tímu a dozvedieť sa tak viac nielen o výžive, ale aj ekológii a udržateľnom životnom štýle.

    anna@skutocnezdravaskola.sk

  • Jana Bérešová

    Regionálna koordinátorka pre Trnavský, Trenčiansky, Žilinský, Banskobystrický, Košický kraj

    S víziou Skutočne zdravej školy sa stotožnila okamžite ako sa o projekte dopočula z médií a sociálnych sietí. Janka študovala na Českej zemědělskej univerzite v Prahe, odbor výživa hospodárskych zvierat, takže je ako sa hovorí úplne od fachu a veľkým prínosom pre projekt. Veľký zlom vo vnímaní výživy u nej nastal po narodení dcérky. A aj vďaka týmto svojim skúsenostiam dnes vníma stravovanie komplexne. Páči sa jej prienik medzi poľnohospodárstvom, zdravou výživou a prácou s deťmi, a veríme, že si ho v našom tíme užije dosýta.

    janka@skutocnezdravaskola.sk

  • Ivana Kachútová

    Odborná garantka programu, lektorka

    Ivana je nutricionistka s vášňou pre vedu o výžive a snahou zlepšiť zdravie všetkým ľuďom pomocou správnej výživy. Absolvovala univerzitné štúdium vedy o výžive na Viedenskej univerzite v Rakúsku. Už počas štúdia nadobudla praktické skúsenosti s nutričnou terapiou na súkromných ako aj štátnych klinikách. Absolvovala viaceré odborné stáže doma aj v zahraničí ako napríklad v kancelárii WHO či v Special Institute of Preventive Cardiology and Nutrition v Rakúsku, pričom sa už počas jej stáží venovala najmä problematike výživy detí. Po štúdiu krátko pôsobila na MŠVVaŠ SR, v sekcii regionálneho školstva, kde sa venovala téme zariadení školského stravovania. Keďže mala z jej pozície na ministerstve len obmedzené možnosti pozitívne meniť školské stravovanie, opustila toto zamestnanie a hľadala iný spôsob ako pomáhať zlepšovať stravovanie detí v školách a škôlkach. Aktuálne je odbornou garantkou v projekte Food 2.0, ktorého cieľom je pripravovať pre škôlkárov kvalitné a nutrične vyvážené jedlo. Okrem toho je zamestnaná na Lekárskej fakulte UK kde sa aj ako externá doktorandka venuje výskumu výživy so zameraním na detskú obezitu. Spolupracuje aj s klinikou Medante a Ambulanciou klinickej výživy v Bratislave. Taktiež sa stala garantkou za výživu v projekte Chuť žiť, ktorý sa venuje osvete a prevencii porúch príjmu potravy u detí a mládeže. Dlhodobo sa venuje odbornej ako aj populárno-náučnej publikačnej činnosti a vedie semináre a workshopy na rôzne témy z oblasti výživy.

    Viac info o Ivane a jej aktivitách sa dozviete na www.nutricionistka.sk

    ivana@skutocnezdravaskola.sk

  • Hana Kordošová

    Odborná koordinátorka, lektorka

    Hanka je študentkou tretieho ročníka odboru ¨Global Nutrition and Health“ v Dánsku. K tomuto štúdiu ju viedla láska k jedlu a záujem o kvalitné potraviny. Momentálne je stážistkou pre projekt Skutočne zdravá škola, v ktorom je koordinátorkou pre zapojené školy. Po skončení štúdia sa chce vrátiť späť na Slovensko a naďalej sa podieľať na zlepšovaní kultúry stravovania nielen na školách.

    hanka@skutocnezdravaskola.sk

  • Katarína Ovečková Medveďová

    Lektorka, tvorba edukačných materiálov o jedle

    Je lektorkou varenia a autorkou projektu Cookučka. Viac ako 10-ročné skúsenosti z reštaurácie a školy varenia zbierala aj u Jaroslava Žídeka, v Jem iné, popri rozsiahlej práci s deťmi a firemných teambuildingoch, a v ateliéri Stefana Liewehra vo Viedni a vďaka spolupráci s nórskym šéfkuchárom Daniélom Rougé Madsenom, s režisérom Petrom Kerekešom z filmu Ako sa varili dejiny.

    Viac info o Katke a jej aktivitách sa dozviete na www.cookucka.sk

    katka@skutocnezdravaskola.sk

  • Ľuboš Mego

    Lektor a šéfkuchár

    Ľuboš po ukončení štúdia finančného manažmentu na vysokej škole v Bratislave premenil svoj koníček na povolanie ďalším štúdiom na londýnskej kuchárskej škole Le Cordon Bleu. Pracoval niekoľko rokov v profesionálnych kuchyniach v rôznych krajinách sveta (tri z nich boli ocenené dvoma michelinskými hviezdami) a ostatných desať rokov sa živí ako súkromný kuchár v Bratislave. Ľuboš rád pozitívne vplýva na to, čo deti jedia doma a v školských jedálňach, a preto sa aj aktívne zapája do gastronomického vzdelávania detí v škole, ktorú navštevujú aj jeho dve dcéry. A popri tomu hi živí jeho vášeň - varenie z kvalitných sezónnych a prevažne lokálnych surovín v jeho komunitnom projekte Živá kuchyňa. 

    Viac info o Ľubošovej Živej kuchyni sa dozviete na www.zivakuchyna.sk

  • Petra Molnárová

    Tvorba siete edukačných fariem, lektorka

    Petra sa venuje kvalitným potravinám. Založila združenie Slow Food Pressburg, ktoré je súčasťou medzinárodného hnutia Slow Food. Podporujú predovšetkým drobných roľníkov, rodinné farmy a manufaktúry, ktoré vyrábajú tradičné remeselné potraviny, a tak prispievajú k zachovaniu kulinárskeho dedičstva v rôznych kútoch sveta. Je tiež súčasťou výkonného tímu Aliancie Stará Tržnica, ktoré prevádzkuje Starú Tržnicu v Bratislave, kde projektovo zastrešuje sobotné potravinové trhy. 

    Viac o Petriných aktivitách sa dozviete na www.slowfood-pressburg.sk

  • Peter Wetzler

    Tvorba siete dodávateľov, lektor

    Vyštudoval Prírodovedeckú fakultu Univerzity Komenského Bratislava v odbore molekulárna biológia a učiteľstvo biológie. Už počas štúdia na vysokej škole začal učiť na strednej škole, a tomuto povolaniu sa venuje dodnes. V rámci predmetu biológia sa so žiakmi venuje aj téme zdravého životného štýlu a výživy. Záleží mu na rozvoji kritického myslenia žiakov, a častokrát na hodinách vyvracia mnohé mýty, nie len čo sa týka stravovania. Práve kritické myslenie považuje v dnešnej dobe za kľúčové. Okrem toho v roku 2018 založil blog Lokálžrawetz, kde sa venuje dôležitosti kvalitných sezónnych potravín z lokálnych zdrojov. Rozvíja povedomie ľudí o tom, čo jedia, a snaží sa ich motivovať k tomu, aby jedli zdravšie a rozmýšľali nad surovinami, ktoré kupujú, formou workshopov, diskusií či kurzami varenia. Výber kvalitných potravín vo výžive človeka pokladá za kľúčové a mimoriadne dôležité. 

    Viac o Petrovi a jeho aktivitách sa dozviete na www.lokalzrawetz.sk