ZŠ Dr. Štefana Osuského, Brezová pod Bradlom

Informácie

Dolné lúky 357
90613 Brezová pod Bradlom
Trenčiansky kraj

www.zsbrezova.edu.sk

Postup v programe

Angažovanosť a kultúra stravovania

ZŠ - Na našej škole funguje Akčná skupina (AS) pre zdravé stravovanie, ktorá preskúmala kultúru stravovania v škole a dohodla sa na svojich ďalších aktivitách.
ZŠ - S rodičmi a žiakmi konzultujeme možnosti zlepšenia školského stravovania.
ZŠ - Informujeme rodičov o zložení pokrmov v školskej jedálni a o aktivitách programu Skutočne zdravá škola a pozývame ich, aby prišli osobne niektoré jedlá ochutnať.
ZŠ - Podporujeme žiakov, aby sami prichádzali s nápadmi na zlepšenie školského stravovania a najlepšie nápady realizujeme v praxi.
ZŠ - Zahájili sme prvé kroky systémového riešenia, ktoré povedú k pokojnému a pozitívnemu priebehu obeda.
ZŠ - Pri upratovaní priestorov školy a umývaní riadu v školskej jedálni/kuchyni sme zahájili prechod na ekologicky šetrné čistiace a umývacie prostriedky.

Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu (v spolupráci s našou školskou jedálňou)

ZŠ - Školská jedáleň pri príprave pokrmov spĺňa všetky odporúčania na kvalitu a zostavenie jedálneho lístka uvedené v Aplikácii princípov k MSN a receptúram pre školské stravovanie.
ZŠ - Najmenej 75 % všetkých jedál je vyrobených z čerstvých, nespracovaných surovín či potravín.
ZŠ - Čerstvé, vopred nespracované suroviny a potraviny nakupuje jedáleň od pestovateľov, chovateľov a výrobcov s prevádzkou vo vlastnom alebo susednom kraji, pokiaľ sú dostupné.
ZŠ - Pokrmy v jedálnom lístku odrážajú sezónnosť a všetky sezónne suroviny sú v texte jedálnička zreteľne označené.
ZŠ - V školskej jedálni, na webovej stránke alebo sociálnych sieťach školy sú k dispozícii informácie o pôvode použitých surovín.
ZŠ - Pracovníci školskej jedálne sa zapájajú do vzdelávacích a osvetových aktivít a sú aspoň raz ročne preškolení v oblasti zdravej výživy a varenia.
ZŠ - Deti, žiaci, študenti a pracovníci školy majú prístup k pitnej vode podľa potreby celý deň. Dosladzované nápoje sú bez výnimky nahradené nápojmi nesladenými.
ZŠ - Podávanie čerstvej zeleniny a ovocia je na dennej báze - kusové, vo forme šalátu či oblohy. V jedálnom lístku je minimálne 1x týždenne zaradená ryba, ako hlavné jedlo alebo polievka a 2x týždenne zaradená strukovina, ako polievka alebo hlavné jedlo.
ZŠ - Školská jedáleň absolvovala vzdelávaciu a konzultačnú službu Analýza školskej jedálne a prijala z nej vyplývajúce odporúčania.

Vzdelávánie o jedle a stravovaní

ZŠ - Výučba o jedle, zásadách udržateľnosti v oblasti poľnohospodárstva a zásadách zdravej výživy je súčasťou školského vzdelávacieho programu. Zapojenie školy do programu Skutočne zdravá škola je výslovne uvedené ako súčasť ŠVP, napr. v kapitole „školské projekty“.
ZŠ - Všetci žiaci (chlapci aj dievčatá) majú v rámci školskej dochádzky možnosť zúčastniť sa hodín varenia.
ZŠ - Zahájili sme kroky k vytvoreniu školskej zeleninovej a ovocnej záhrady a pracujeme na zaradení záhradkarských aktivít do ŠVP.
ZŠ - V rámci výučby organizujeme každý rok návštevy fariem.
ZŠ - Absolvovali sme audit zvyškov jedla v školskej jedálni a prijali opatrenia k predchádzaniu vzniku odpadov v školskej jedálni.

Miestne spoločenstvo a spolupráca

ZŠ - Aktívne sa snažíme zapájať rodičov žiakov a verejnosť do našich pestovateľských a kulinárskych aktivít. Organizujeme akcie na tému udržateľného stravovania.
ZŠ - Naše skúsenosti z programu Skutočne zdravá škola zdieľame s ostatnými školami, rodičmi a verejnosťou.
21/22

Angažovanosť a kultúra stravovania

ZŠ - Školská rada alebo vedenie školy odsúhlasilo Plán zdravého stravovania. Stanovilo kroky a harmonogram k jeho naplneniu.
ZŠ - Pri zostavovaní rozvrhu má obedová prestávka prioritu.
ZŠ - Zabezpečíme, aby príslušní učitelia mali dostatočné vedomosti a skúsenosti na vedenie pestovateľských hodín a hodín varenia.
ZŠ - Edukujeme rodičov, aby svojim deťom nedávali na desiatu priemyselne spracované pochutiny.
ZŠ - Žiaci sa stravujú v príjemnej a pokojnej atmosfére tak, aby mali dostatok času si jedlo vychutnať. Kontrolujeme prostredie v jedálni z pohľadu nezdravej hladiny zvuku, osvetlenia.
ZŠ - Pri upratovaní jedálne a priestorov školy sa používajú prevažne ekologicky šetrné čistiace a umývacie prostriedky.

Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu (v spolupráci s našou školskou jedálňou)

ZŠ - Staré - Čerstvé a nespracované suroviny, ktoré školská jedáleň nakupuje pre prípravu pokrmov pochádzajú od pestovateľov a chovateľov s prevádzkou v okruhu do 150 km od sídla školskej jedálne, najmenej v 20 % (v účtovnej hodnote) z nakúpených surovín.
ZŠ - Minimálne 50 % (v účtovnej hodnote) nakúpených čerstvých, nespracovaných surovín a potravín pochádza od pestovateľov a chovateľov s prevádzkou vo vlastnom alebo susednom kraji.
ZŠ - Minimálne 5 % surovín (v účtovnej hodnote) pochádza z kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva – bioprodukt alebo biopotravina.
ZŠ - Školská jedáleň ponúka možnosť výberu najmenej z dvoch jedál, pričom jedno jedlo spĺňa podmienky pre bezmäsitú a/alebo bezmliečnu stravu.
ZŠ - Kuracie mäso pochádza z veľmi šetrných chovov a/alebo aspoň 10 % pochádza z ekologických chovov.
ZŠ - Na prípravu jedál sa prednostne používajú vajcia z voľných výbehov (označené „1“).
ZŠ - Školská jedáleň používa prednostne sladkovodné ryby z chovu v SR a morské ryby a plody z udržateľných zdrojov, pokiaľ sú dostupné.

Vzdelávánie o jedle a stravovaní

ZŠ - Zabezpečili sme, aby žiaci pestovali plodiny ekologicky, v rámci pestovateľských hodin.
ZŠ - Založili sme krúžok varenia a naši žiaci v ňom varia zo sezónnych a lokálnych potravín a biopotravín. Aj zo surovín, ktoré sami vypestovali v školskej záhrade.
ZŠ - Podporujeme následné vzdelávanie žiakov 9. ročníkov a študentov maturitných ročníkov formou prednášky o možnostiach štúdia na stredných a vysokých školách so zameraním na gastronomický a poľnohospodársky sektor.
ZŠ - Jeden alebo viac ročníkov udržiava počas školského roka kontakt s miestnym poľnohospodárskym podnikom alebo farmárom a aspoň raz ročne ich navštívi.
ZŠ - Naši žiaci premýšľajú a diskutujú o etických a ekologických aspektoch stravovania. Spolu so žiakmi sa snažíme zmenšovať ekologickú stopu školského stravovania. Množstvo vyhadzovaného jedla v školskej jedálni sa za posledné 2 roky znížilo a naďalej sa usilujeme o minimalizáciu množstva vyhadzovaného jedla.

Miestne spoločenstvo a spolupráca

ZŠ - Organizujeme akcie s cieľom zapojiť do našich pestovateľských a kulinárskych aktivít žiakov a ich rodičov a verejnosť.
17/19

Angažovanosť a kultúra stravovania

ZŠ - Naši žiaci môžu navrhnúť úpravy v školskej jedálni a vytvoriť príjemný a pokojný priestor pre stolovanie.
ZŠ - Minimalizujeme objem biologického odpadu a obalového materiálu v spolupráci s dodávateľmi surovín pre školskú jedáleň.

Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu (v spolupráci s našou školskou jedálňou)

ZŠ - Najmenej 80% (v účtovnej hodnote) nakúpených čerstvých a nespracovaných surovín pochádza od pestovateľov a chovateľov s prevádzkou vo vlastnom alebo susednom kraji.
ZŠ - Minimálne 10 % surovín (v účtovnej hodnote) pochádza z kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva.
ZŠ - Na prípravu jedál sa používajú vajcia z voľných výbehov (označenie „1“) alebo z ekologických chovov („0“).
ZŠ - Pri zostavovaní jedálneho lístka sa sladké múčne jedlo podáva najviac 1x mesačne.
ZŠ - Školská jedáleň pri príprave pokrmov podporuje regionálne kulinárske tradície.

Vzdelávánie o jedle a stravovaní

ZŠ - Každý žiak našej školy absolvuje v priebehu školskej dochádzky hodiny varenia v rozsahu min. 15 hodín výuky.
ZŠ - Každý žiak našej školy má príležitosť zapojiť sa do aktivít ekologického pestovania plodín na školskom pozemku alebo v budove školy pre potreby školskej jedálne a cvičnej kuchynky.
ZŠ - Žiaci sa aktívne zapájajú do mapovania regionálneho gastronomického dedičstva a vyhľadávajú tradičné regionálne receptúry a gastronomické tradície.
ZŠ - Naši žiaci sa môžu zúčastniť praktických mimoškolských aktivít, organizovaných na miestnych farmách.

Miestne spoločenstvo a spolupráca

ZŠ - Rodičia našich žiakov a verejnosť sa aktívne podieľajú na školských aktivitách v oblasti varenia, záhradkárčenia a spolupráce s miestnymi poľnohospodármi a potravinármi.
0/12

Blog

  • Cesta papiera

    14. 02. 2025

    Žiaci zo ŠKD našej školy mali možnosť vidieť akou náročnou cestou prechádza výroba papiera, kým sa k nim dostane vo forme učebníc a zošitov. A ešte náročnejšia cesta...

    Celý článok
  • Získanie medzinárodného bronzového certifikátu SF4C

    26. 11. 2024

    Sme hrdí na to, že našu školu navštívila pani riaditeľka Skutočne zdravej školy pri príležitosti odovzdania medzinárodného bronzového certifikátu SF4C School Food for...

    Celý článok
  • Európsky týždeň znižovania tvorby odpadu na druhom stupni našej školy

    23. 11. 2024

    Do Európskeho týždňa znižovania tvorby odpadu sa svojimi aktivitami zapojili aj žiaci druhého stupňa našej školy. Siedmaci počas týždňa sledovali a zapisovali, koľko...

    Celý článok
  • Európsky týždeň znižovania tvorby odpadu

    22. 11. 2024

    Do Európskeho týždňa znižovania tvorby odpadu sa zapojila aj naša škola. Žiaci prvého stupňa navštívili zberný dvor, kde im pán riaditeľ technických služieb porozprával...

    Celý článok
  • Cesta mlieka až na náš stôl

    21. 10. 2024

    Na prvom stupni sme mali projektové vyučovanie s témou „ Mlieko a mliečne výrobky od slovenských kravičiek“. Všetci žiaci prešli podľa presného harmonogramu jednotlivými...

    Celý článok
  • Cesta chlebíka až na náš stôl

    15. 10. 2024

    Aj tento školský rok sme sa zapojili do súťažno-vzdelávacej aktivity HOVORME O JEDLE. Zdravej výžive sa venujeme po celý školský rok, teraz sme si vybrali tému chlebík....

    Celý článok
  • Deň otvorených dverí na farme Šterusy

    17. 06. 2024

    Slovenské mliečne farmy sa rozhodli otvoriť svoje brány pre všetkých, ktorých zaujíma, ako sa slovenskí farmári o kravičky denne starajú a odkiaľ mlieko, z ktorého sa...

    Celý článok
  • Projekt "Cesta včielok"

    28. 05. 2024

    Prostredníctvom projektu „Cesta včielok“ sme chceli vybudovať blízky vzťah detí k včielkam z rodu OSMIA, k týmto vzácnym tvorom potrebných pre náš život. Deti sme...

    Celý článok
  • Deň školskej jedálne - workshop - zdravá desiata

    27. 05. 2024

    V rámci projektu Deň školskej jedálne sme zrealizovali aj workshop s lektorkou Skutočne zdravej školy na tému zdravá desiata. Okrem zaujímavej prednášky spestrenej náučnými...

    Celý článok
  • Deň školskej jedálne

    23. 05. 2024

    22. máj 2024 sa v našej škole niesol v znamení Dňa školskej jedálne. Hlavným cieľom dňa bolo zdôrazniť význam školského stravovania a vzdelávania v oblasti stravovania....

    Celý článok
  • Záhrada pre včeličky a usilovné detičky

    10. 04. 2024

    Pani učiteľky prvého stupňa spolu so štvrtákmi vybudovali záhradu pre včielky. Vysadené kríky malín, ríbezlí, zemolezu a muchovníka budú robiť radosť a úžitok nielen...

    Celý článok
  • Príprava úľov pre včielky

    08. 04. 2024

    V prvý jarný deň bolo v našej škole naozaj veselo a slávnostne. Deti spolu s pani učiteľkami pripravili farebné domčeky pre naše dlho očakávané nové kamarátky včielky...

    Celý článok
  • Zdravý životný štýl

    28. 03. 2024

    Žiaci 7. ročníka riešili vo svojich projektoch zdravý životný štýl a samozrejme aj ich jedálniček. Čo je pozitívne, niektorí konštatovali, že projekt nebol až tak náročný,...

    Celý článok
  • Dobrodružná cesta za zdravím

    12. 11. 2023

    Záver projektu „Dobrodružná cesta za zdravím“ z programu "HRAVO o ekológii a zdravej výžive s Kauflandom", bolo popoludnie, kde sme v predstavení o chlebíku...

    Celý článok
  • Prazrnko pre každého

    19. 10. 2023

    Každoročne sa naša škola zúčastňuje súťaže „Hovorme o jedle“ .Tento tok sme si vybrali tému "Chlieb, pečivo, obilniny, cestoviny, zemiaky" a zorganizovali...

    Celý článok
  • Aby potraviny nekončili v koši

    02. 10. 2023

    Znížením množstva vyhodeného jedla v školských jedálňach aj školy pomáhajú znížiť množstvo odpadu na skládkach alebo spaľovniach a tak pomáhajú šetriť prírodu...

    Celý článok
  • Súťaž „Zdravé desiate“

    19. 07. 2023

    V štvrtých ročníkoch sme uskutočnili súťaž „Zdravé desiate“. Súťaž prebiehala celý školský rok v triedach s približne rovnakým počtom žiakov. V triedach sme mali...

    Celý článok
  • Výlet na farmu

    25. 06. 2023

    Deň mlieka sme si pripomenuli prezentáciou, ktorú nám poslala firma RAJO. Žiaci sa dozvedeli príbeh mlieka od kravičiek až k nám domov. Tak sme sa vybrali aj my na blízku...

    Celý článok
  • Naša bylinková záhradka

    19. 06. 2023

    Na našej škole vedieme obľúbený krúžok „Varenie a pečenie“ . Celý rok sme na krúžku vytvárali mnohé zaujímavé ale zároveň aj zdravé recepty. Takými boli aj muffiny,...

    Celý článok
  • Dážďovkobranie

    05. 06. 2023

    Záver projektu "Kompostovanie s Envirožvirkom" a projektu "Návrat ku koreňom" bola oslava nielen dážďoviek, ale aj pôdy a životného prostredia pod názvom...

    Celý článok
  • NÁVRAT KU KOREŇOM

    04. 04. 2023

    V priebehu tohto školského roka 2022/23 realizuje naša škola projekt Návrat ku koreňom vďaka finančnej podpore Nadácie SPP. Projekt vedie žiakov späť ku koreňom, k trvalo...

    Celý článok
  • Sú zdravé potraviny „nechutné a drahé“?

    02. 02. 2023

    V januári naši siedmaci robili projekt "Zdravý jedálniček". Najskôr zaznamenali svoj bežný deň - jedlo, pitie, pohybové aktivity, spánok a následne vypracovali...

    Celý článok
  • Hovorme o jedle

    06. 12. 2022

    Aj v tomto školskom roku sa zapojila naša škola do X. ročníka súťažno-vzdelávacích aktivít Hovorme o jedle. Téma potravín a jedla bola prepojená na všetkých vyučovacích...

    Celý článok
  • Kompostovanie s Envirožvirkom

    08. 10. 2022

    V tomto školskom roku vďaka poskytnutému grantu z rozpočtu Trenčianskeho samosprávneho kraja prostredníctvom environmentálneho grantového programu s názvom „Zelené oči“...

    Celý článok
  • Moja malá záhradka

    20. 06. 2022

    Do súťaže, ktorú vyhlásila spoločnosť Kaufland, pre žiakov 1.stupňa ZŠ, sa zapojila aj naša škola. Vďaka tejto súťaži chcela deťom priblížiť prírodu a súťaživou...

    Celý článok
  • "Brezofský Agrokomplex"

    13. 05. 2022

    Žiaci piateho ročníka sa netradične učili o poľnohospodárskych plodinách (obilninách, okopaninách a olejninách). V rámci "Brezofského Agrokomplexu" si pripravili...

    Celý článok
  • Zdravé smothies a milkshakes

    08. 05. 2022

    Svetový deň zdravia si pripomenuli žiaci 5.A triedy vo štvrtok 7.4. 2022. V žiackej kuchynke si pripravili zdravé smothies a milkshakes, ktoré navzájom ochutnávali a hodnotili...

    Celý článok
  • Predstavenie školy Brezová pod Bradlom

    07. 04. 2022

    Do programu Skutočne zdravá škola sa zapojila aj naša škola ZŠ Brezová pod Bradlom. Naším cieľom je zvýšenie záujmu detí o svoje zdravie. Netradičnou formou, cez vlastné...

    Celý článok
Späť na zoznam