Myslíme na tanier aj na planétu
Žiaci školského klubu detí sa zúčastnili zaujímavej besedy s farmaceutkou, ktorá im porozprávala o tom, ako cukor ovplyvňuje naše zdravie. Deti sa dozvedeli, že cukor sa často skrýva aj tam, kde by ho vôbec nečakali, a že je veľmi dôležité čítať zloženie potravín. Farmaceutka ich naučila orientovať sa vo výživových hodnotách a vysvetlila, prečo by sme mali sledovať, čo jeme. Žiaci si nové poznatky vyskúšali prakticky – priamo na obaloch sladkostí, ktoré si priniesli z domu. Niektorých prekvapilo, koľko cukru sa nachádza v ich obľúbených pochúťkach! Na túto besedu nadviazala ďalšia zaujímavá aktivita – sledovanie množstva vyhodeného jedla v školskej jedálni. Zber údajov trval tri dni a zapojilo sa doň približne 106 žiakov 1. stupňa. Aktivita zaujala nielen deti, ale aj pani kuchárky. Po ukončení zberu sme pripravili grafické výstupy, ktoré sme vystavili v jedálni. Vďaka nim sa žiaci, učitelia aj rodičia mohli dozvedieť, ktoré jedlá končia najčastejšie v odpade a čo môžeme robiť inak, aby sme v budúcnosti jedlom neplytvali. Výsledky boli zaujímavé - priemerné množstvo vyhodeného jedla za deň bolo 14,35 litra. Oproti predchádzajúcemu prieskumu ide o zlepšenie o 6 %. Malý, ale dôležitý krok správnym smerom! Obe aktivity – beseda aj prieskum v jedálni – mali spoločný cieľ: učiť deti zodpovednosti voči svojmu zdraviu a životnému prostrediu.