Myslíme na tanier aj na planétu

12. 6. 2025

Žiaci školského klubu detí sa zúčastnili zaujímavej besedy s farmaceutkou, ktorá im porozprávala o tom, ako cukor ovplyvňuje naše zdravie. Deti sa dozvedeli, že cukor sa často skrýva aj tam, kde by ho vôbec nečakali, a že je veľmi dôležité čítať zloženie potravín. Farmaceutka ich naučila orientovať sa vo výživových hodnotách a vysvetlila, prečo by sme mali sledovať, čo jeme. Žiaci si nové poznatky vyskúšali prakticky – priamo na obaloch sladkostí, ktoré si priniesli z domu. Niektorých prekvapilo, koľko cukru sa nachádza v ich obľúbených pochúťkach! Na túto besedu nadviazala ďalšia zaujímavá aktivita – sledovanie množstva vyhodeného jedla v školskej jedálni. Zber údajov trval tri dni a zapojilo sa doň približne 106 žiakov 1. stupňa. Aktivita zaujala nielen deti, ale aj pani kuchárky. Po ukončení zberu sme pripravili grafické výstupy, ktoré sme vystavili v jedálni. Vďaka nim sa žiaci, učitelia aj rodičia mohli dozvedieť, ktoré jedlá končia najčastejšie v odpade a čo môžeme robiť inak, aby sme v budúcnosti jedlom neplytvali. Výsledky boli zaujímavé - priemerné množstvo vyhodeného jedla za deň bolo 14,35 litra. Oproti predchádzajúcemu prieskumu ide o zlepšenie o 6 %. Malý, ale dôležitý krok správnym smerom! Obe aktivity – beseda aj prieskum v jedálni – mali spoločný cieľ: učiť deti zodpovednosti voči svojmu zdraviu a životnému prostrediu.

Myslíme na tanier aj na planétu 1Myslíme na tanier aj na planétu 1Myslíme na tanier aj na planétu 1Myslíme na tanier aj na planétu 1Myslíme na tanier aj na planétu 1Myslíme na tanier aj na planétu 1
Späť na zoznam