Aby potraviny nekončili v koši

2. 10. 2023
ZŠ Dr. Štefana Osuského, Brezová pod Bradlom

Znížením množstva vyhodeného jedla v školských jedálňach aj školy pomáhajú znížiť množstvo odpadu na skládkach alebo spaľovniach a tak pomáhajú šetriť prírodu a životné prostredie. Do zberu dát sa zapojili pani učiteľky prvého stupňa a pani vychovávateľky s oddeleniami školského klubu. V každej skupine mali pani učiteľky vždy dvoch žiakov, ktorí mali v ten deň službu a pomáhali so zberom dát. Tie sme zbierali 4 dni a do prieskumu sa zapojilo asi 108 žiakov prvého stupňa.
Priemer odpadu za jeden deň bol: 15,25 litrov.
Aktivita bola zaujímavá aj pre žiakov, aj pre pani kuchárky. Keď sme prestali robiť prieskum, deti sa pýtali: „Prečo už nekontrolujeme taniere a nezapisujeme údaje“. Dáta sme spracovali aj graficky a dali ich na výstavu v jedálni, tak odovzdávame informácie o tom, s akým jedlom sa častejšie plytvá a čo môžeme urobiť, aby to nabudúce bolo lepšie. 
Našim ďalším cieľom bude, znížiť priemer odpadu za deň o 35%. 

Aby potraviny nekončili v koši 1Aby potraviny nekončili v koši 1Aby potraviny nekončili v koši 1Aby potraviny nekončili v koši 1Aby potraviny nekončili v koši 1Aby potraviny nekončili v koši 1Aby potraviny nekončili v koši 1Aby potraviny nekončili v koši 1Aby potraviny nekončili v koši 1
Späť na zoznam