Metodické materiály a návody pre učiteľov a ostatných členov Akčnej skupiny
Z navrhnutých tém vyberte oblasť, ktorá vás zaujíma. Môžete zvoliť aj cieľovú skupinu, hľadať aj podľa názvu alebo kľúčového slova. Metodiky prešli odbornou kontrolou MUDr. Adely Penesovej, PhD. a MUDr. Jany Babjakovej, PhD, MPH zo Slovenskej asociácie pre výživu a prevenciu.
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Zdravá výživa a zdravý životný štýl - nielen pre pedagógov
V metodike nájdete: aké sú najnovšie poznatky v oblasti zdravej výživy a zdravého životného štýlu, ako tému zdravej výživy a zdravého životného štýlu využívať v práci s mládežou, postupné predstavenie všetkých skupín potravín a tekutín a ich základný prínos pre zdravie človeka
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Školský kvíz o jedle pre deti
V metodike najdete: jednoduchý školský kvíz, pre pedagógov, vďaka ktorému sa deti môžu zoznámiť so súvislosťami medzi jedlom, zdravím a udržateľným životným štýlom
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Na farmu! - pred výletom
V metodike nájdete: ako sa pripraviť na farmu pred výletom
Vhodné pre pedagógov.
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Na farmu! - na výlete
Vo formulári nájdete: na čo nezabudnúť pri výlete na farmu
Vhodné pre pedagógov.
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Ideme na farmu
V metodike nájdete: zhrnutie dôležitých bodov pre návštevu farmy s príkladmi z praxe
Vhodné pre pedagógov.
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Úlohy na zahryznutie - 1. stupeň ZŠ
materiál v pdf -
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Úlohy na zahryznutie - 2. stupeň ZŠ
materiál v pdf -
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Dôsledky plytvania potravinami - didaktický text
V metodike nájdete: aká je súčasná podoba potravinových systémov, aké sú možnosti riešenia spočívajúce predovšetkým v zodpovednej výrobe a spotrebe
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Dôsledky plytvania potravinami - metodika - 1. stupeň ZŠ
V metodike nájdete: ako môže každý žiak obmedziť plytvanie potravinami, ako správne uskladniť potraviny v chladničke
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Dôsledky plytvania potravinami - metodika - 2. stupeň ZŠ
V metodike nájdete: ako môže každý žiak obmedziť plytvanie potravinami, ako sa dajú správne konzervovať potraviny
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Opatrenia k znižovaniu plytvania jedlom v školských jedálňach
V metodike nájdete: 18 opatrení, ktoré pomôžu k znižovaniu plytvania jedlom v školských jedálňach, praktické príklady
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Dôsledky plytvania potravinami - Ako usporiadať výstavu
V metodike nájdete: ako znázorniť problematiku zmeny klímy a poľnohospodárstva na Slovensku a v EÚ, infografiky
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Dôsledky plytvania potravinami - pokusy - 1. stupeň ZŠ
Viaže sa k Dôsledky plytvania potravinami - metodika - 1. stupeň ZŠ
V metodike nájdete: pokusy, ktoré žiakom ukážu, čo sa deje s potravinami pri zlom uskladnení
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Dôsledky plytvania potravinami - pokusy - 2. stupeň ZŠ
Viaže sa k Dôsledky plytvania potravinami - metodika - 2. stupeň ZŠ
V metodike nájdete: úlohy, ktoré žiakom ukážu, ako si pripraviť jedálniček s čo najmenším plytvaním potravinami
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Archa chutí - úvod
V metodike nájdete: čo je Archa chutí a návod ako materiál pri učení používať
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Archa chutí - Hrdinovia medzi nami
V metodike nájdete: príbeh Hrdinovia medzi nami
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Archa chutí - Biodiverzita - edukačná aktivita 1
V metodike nájdete: edukačnú aktivitu Aký je tvoj šalát?
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Archa chutí - Životné prostredie - edukačná aktivita 2
V metodike nájdete: edukačnú aktivitu Ako ďaleko si sa dostal?
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Archa chutí - Kultúra - edukačná aktivita 3
V metodike nájdete: edukačnú aktivitu Pexeso s potravinovými hrdinami
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Archa chutí - Chuť - edukačná aktivita 4
V metodike nájdete: edukačnú aktivitu Kúsok jablka
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Školská úžitková záhrada - manuál
V metodike nájdete: aké sú možnosti a konkrétne postupy pestovania ovocia a zeleniny na školskom pozemku, ako sa dá starostlivosť o záhradu využiť k vzdelávaniu žiakov, odkiaľ pochádza jedlo a akým spôsobom sa produkuje
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Školská úžitková záhrada - Biologická ochrana rastlín - pre žiakov
Pracovný list pre žiakov, viaže sa k Školská úžitková záhrada - manuál
V metodike nájdete: ako naplánovať, vytvoriť a starať sa o prírodnú úžitkovú záhradu pri škole a ako naučiť žiakov vypestovať si vlastné jedlo, príklady aktivít
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Školská úžitková záhrada - Vhodní a nevhodní susedia - pre žiakov
Pracovný list pre žiakov, viaže sa k Školská úžitková záhrada - manuál
V metodike nájdete: ako naplánovať, vytvoriť a starať sa o prírodnú úžitkovú záhradu pri škole a ako naučiť žiakov vypestovať si vlastné jedlo, príklady aktivít
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Školská úžitková záhrada - Vhodní a nevhodní susedia - pre pedagógov
Viaže sa k Školská úžitková záhrada - manuál
V metodike nájdete: ako naplánovať, vytvoriť a starať sa o prírodnú úžitkovú záhradu pri škole a ako naučiť žiakov vypestovať si vlastné jedlo, príklady aktivít
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Výsledky prieskumu o vzťahu žiakov a študentov k zdravému životnému štýlu a stravovaniu
V metodike nájdete: aký je vzťah žiakov 2. stupňa ZŠ a SŠ k zdravému životnému štýlu a stravovaniu, akú rolu v tom zohráva škola
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Ako učiť o biopotravinách - metodika - 1. a 2. stupeň
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Čo sa skrýva za jedlom - metodika - 2.stupeň
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Informačný list a slovník udržateľného potravinového systému
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Školská jedáleň - rozhovor - 2. stupeň
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Vzor k metodike Školská jedáleň - rozhovor
Viaže sa k metodike: Školská jedáleň - metodika - rozhovor - 2. stupeň
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Čo si mám kúpiť - pracovný list - 1. a 2. stupeň
Viaže sa k metodike: Čo si mám kúpiť
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Príbehy jedla - pracovný list - 1.stupeň
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Vplyv ostatných - metodika - 2.stupeň
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Učenie chutí - aktivity pre MŠ
Učenie sa o jedle a plodinách je skvelá možnosť na spájanie znalostí a detských zručností zároveň. Vytvorili sme pre vás metodiku s aktivitami tak, aby boli pre deti atraktívne, aby povzbudzovali ich zmysly, aby deti vedeli prejsť od abstraktných pojmov ku konkrétnym predstavám a zážitkom. Vy a vaši žiaci možno vytvoríte aj nové nápady a hry. Môžete tiež meniť tie naše podľa preberaných tém, ročného obdobia, alebo podľa osobitosti vašich žiakov. Obdivujeme vašu náročnú prácu a budeme radi, keď pri nej využijete aj naše nápady, alebo vytvoríte nové.
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Učenie chutí - aktivity pre 1. stupeň ZŠ
Mnohé starosti, ktoré trápia dnešné detí majú pôvod v strave, zdraví, fyzickej kondícii a zhoršujúcom sa životnom prostredí. Téma stravy a ekológie je prierezová a vinie sa medzi predmetmi. Dá sa o ňu dobre oprieť vo viacerých predmetoch. Pre žiakov a učiteľov prvého stupňa to môže byť veľmi prirodzené a praktické zároveň, pretože triedny učiteľ často učí viacero predmetov. Je to skvelá možnosť na integrované vyučovanie, ktoré žiakom spája vedomosti z viacerých predmetov. Témy na úlohy a hry, sme volili tak, aby boli pre deti atraktívne.
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Učenie chutí - aktivity pre 2. stupeň ZŠ
Téma stravy a ekológie je prierezová a vinie sa medzi predmetmi. Dá sa o ňu dobre oprieť vo viacerých predmetoch. Témy na úlohy a hry, sme volili tak, aby boli pre deti atraktívne. Vy a vaši žiaci môžno vytvoríte aj nové nápady a hry. Môžete tiež meniť tie naše podľa preberanej látky, alebo podľa osobitosti vašich žiakov. Naše hry a úlohu nemajú jediné unikátne správne riešenie. Slúžia viac vyjasnenie názorov a na opakovanie preberaného učiva v praxi, za využitia každodennej témy jedla a potravín. Deti môžu mať rôzne skúsenosti a návyky v oblasti stravovania.
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Príloha k Školskému vzdelávaciemu programu pre MŠ
V prílohe nájdete zoznam aktivít SZŠ, ktoré prispievajú k napĺňaniu vzdelávacích výstupov a rozvíjajú kľúčové komptenecie žiakov.
Materiál vznikol v rámci realizácie projektu Budovanie kapacít pre vzdelávanie k udržateľnosti prostredníctvom rozvoja kultúry zdravého a udržateľného stravovania v školách. Projekt finančne podporil: Program Erasmus+
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Príloha k Školskému vzdelávaciemu programu pre ZŠ
V prílohe nájdete zoznam aktivít SZŠ, ktoré prispievajú k napĺňaniu vzdelávacích výstupov a rozvíjajú kľúčové komptenecie žiakov.
Materiál vznikol v rámci realizácie projektu Budovanie kapacít pre vzdelávanie k udržateľnosti prostredníctvom rozvoja kultúry zdravého a udržateľného stravovania v školách. Projekt finančne podporil: Program Erasmus+
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Dôsledky plytvania potravinami - scenár
V metodike nájdete: prehľadný scenár, ktorý prináša komplexný pohľad na to, ako je možné uchopiť túto aktivitu v rámci výzvy "Aby potraviny nekončili v koši"
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Príklady dobrej praxe
Tento dokument bol vytvorený s cieľom motivovať školy a pedagogických pracovníkov k ďalšiemu zhromažďovaniu nových poznatkov v oblasti stravovania v školských jedálňach, k zdieľaniu informácií v rámci komunity a k vytváraniu pracovného a vzdelávacieho prostredia pre svojich žiakov, ktoré bude nositeľom pilierov udržateľnosti a predovšetkým zdravého životného štýlu. To má ukázať skutočné pozitívne využitie nášho prínosu a následné uplatnenie v praxi. Pretože len spoločnou prácou a uplatnením našich doterajších znalostí a skúseností môžeme zmeniť naše prostredie k lepšiemu.
V tejto publikácii nájdete príklady dobrej praxe, ktoré sme za niekoľko rokov nazhromaždili v školách, ktoré sú zapojené do nášho programu alebo zdieľajú naše hodnoty a využívajú naše výukové materiály, ktoré následne aplikujú.
Materiál vznikol v rámci realizácie projektu Budovanie kapacít pre vzdelávanie k udržateľnosti prostredníctvom rozvoja kultúry zdravého a udržateľného stravovania v školách. Projekt finančne podporil: Program Erasmus+
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Úspechy našich škôl - príklady z praxe
V metodike sa dozviete: ako sa darí školám naplňať kritériá podľa 4 základných pilierov a výber príkladov dobrej praxe
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Základy hygieny pre vyučujúcich na hodinách alebo krúžku varenia
V metodike sa dozviete: ako viesť hodiny či krúžok varenia s dôrazom na dodržanie platných podmienok podľa ÚVZ
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Úloha na každý deň: neplytvať potravinami - 1. stupeň ZŠ
V metodike sa dozviete: prečo nie je správne potravinami plytvať a ako ich správne skladovať.
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Úloha na každý deň: neplytvať potravinami - 2. stupeň ZŠ
V metodike sa dozviete: prečo nie je správne potravinami plytvať a ako ich správne skladovať.
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
FoodComp - Modul 1
V metodike sa dozviete: o sekundárnom spracovaní potravín
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
FoodComp - Modul 2
V metodike sa dozviete: o označovaní potravín dátumom
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
FoodComp - Modul 3
V metodike sa dozviete: o certifikácii pomocou blockchainu
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
FoodComp - Modul 4
V metodike sa dozviete: o príkladoch dobrej praxe ako neplytvať potravinami
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
FoodComp - Modul 5
V metodike sa dozviete: o kompostovaní.
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
FoodComp - Modul 6
V metodike sa dozviete: o podpore ekonomických nástrojov pre obce a mestá
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Ekologické poľnohospodárstvo
Návod popisuje základné pravidlá a princípy ekologického hospodárenia a predkladá súbor vzdelávacích aktivít, ktoré môžu byť pre učiteľov inšpiráciou, ako ekologické poľnohospodárstvo zaradiť do výučby.
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Čo skutočne vieme o poľnohospodárstve?
V tomto metodickom balíčku ponúkame aktivity, ktoré pomôžu žiakom pochopiť rozdiely medzi ekologickými a konvenčnými metódami poľnohospodárstva.
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Čo skutočne vieme o poľnohospodárstve - pracovné listy
Tieto pracovné listy slúžia ako príloha k metodike Čo skutočne vieme o poľnohospodárstve?
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Metodika na krúžky varenia
Metodika ku krúžkom varenia je návod, ktorý poskytuje praktické informácie a osvedčené postupy na organizovanie a vedenie krúžkov varenia pre deti. Zameriava sa na rozvoj kulinárskych zručností detí, podporu zdravých stravovacích návykov a kreatívne zapájanie detí do prípravy jedál v zábavnom a vzdelávacom prostredí.
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Receptár na krúžky varenia
Tento receptár je skvelým pomocníkom na krúžky varenia, v ktorom nájdete inšpirácie na prípravu sladkých či slaných dobrôt.
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Receptárik na krúžky varenia
Tento receptárik slúži ako zošit - priestor pre deti na zapísanie tých najobľúbenejších receptov z krúžku varenia.
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Školská jedáleň - Metodika pre učiteľov
Tento materiál má za cieľ pomôcť školám zlepšiť atmosféru vo svojich školských jedálňach, a tým dosiahnuť lepšiu kultúru stravovania. Je určený pre základné a stredné školy a využívať by ho mali predovšetkým riaditelia a vedenie školy v spolupráci s pedagógmi a pracovníkmi školskej jedálne. Ideálne by sa do realizácie „zdravej školskej jedálne“ mali zapojiť i žiaci a študenti a ich rodičia tak, ako navrhujeme v ďalšom návode pre Akčné skupiny pre zdravé stravovanie.
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Sadenie semienok zmeny - inšpiratívne postupy celoškolského prístupu k stravovaniu v celej Európe
Nasledujúce stránky sú plné inovatívnych príbehov, ktoré uvádzajú do života celoškolský prístup k stravovaniu (Whole School Food Approach - WSFA). Celoškolský prístup k stravovaniu, súčasť projektu SchoolFood4Change, spôsobuje revolúciu v školách po celej Európe. Táto iniciatíva nielen ponúka zdravšie jedlá, ale mení celý vzťah študentov k jedlu. Je o pochopení, odkiaľ pochádzajú rôzne potraviny, ako sa vyrábajú a prečo sú životne dôležité pre naše blaho a pre našu planétu.
-
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Deň školskej jedálne - príručka
Dni školských jedální sú podujatia, do ktorých sa zapájajú mestá a občania, pričom sa do centra pozornosti dostáva jedlo, kuchári a kuchyne. Toto Vademecum (príručka) je určené na podporu dolaďovania a realizácie týchto podujatí. Odporúčané aktivity sú
navrhnuté pre hlavné ciele podujatí a možno ich kombinovať a vyberať tak, aby sa prispôsobili kontextu. -
Vzdelávanie o jedle a stravovaní
Deň školskej jedálne - Pokyny na realizáciu aktivity
Dni školských jedální sú podujatia, do ktorých sa zapájajú mestá a občania, pričom sa do centra pozornosti dostáva jedlo, kuchári a
kuchyne. Táto metodika poskytuje pokyny na realizáciu tejto aktivity.