Metodické materiály a návody pre učiteľov a ostatných členov Akčnej skupiny

Z navrhnutých tém vyberte oblasť, ktorá vás zaujíma. Môžete zvoliť aj cieľovú skupinu, hľadať aj podľa názvu alebo kľúčového slova. Metodiky prešli odbornou kontrolou MUDr. Adely Penesovej, PhD. a MUDr. Jany Babjakovej, PhD, MPH zo Slovenskej asociácie pre výživu a prevenciu



  • Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu

    Plnenie kritérií programu - Nepovolené aditíva

    V metodike nájdete: aké aditíva nie sú povolené pri príprave jedál v školskej jedálni

    materiál v pdf
  • Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu

    Plnenie kritérií programu - Kvalita jedla a miesto pôvodu surovín

    V metodike sa dozviete: ako postupovať pri výpočte kritéria - Aspoň 75 % všetkých jedál je vyrobených z čerstvých vopred nespracovaných surovín či potravín

    materiál v pdf
  • Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu

    Metodický manuál Skutočne zdravej školskej kuchyne

    V metodike nájdete: ako variť v školskej jedálni zdravšie, chutnejšie a z akých surovín

    materiál v pdf
  • Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu

    Sezónny kalendár byliniek, ovocia a zeleniny A6

    V kalendári nájdete: kedy sú rôzne druhy byliniek, ovocia a zeleniny v sezóne

    materiál v pdf
  • Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu

    Sezónny kalendár byliniek, ovocia a zeleniny A4

    V kalendári nájdete: kedy sú rôzne druhy byliniek, ovocia a zeleniny v sezóne

    materiál v pdf
  • Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu

    Slow Food tipy na výber potravín

    V metodike nájdete: aké potraviny pri nákupe vyberať

    materiál v pdf
  • Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu

    Zodpovedné nákupné správanie

    V metodike nájdete: ako a podľa čoho vyberať produkty pri nákupe

    materiál v pdf
  • Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu

    Desatoro výživy podľa Skutočne zdravej školy

    V metodike sa dozviete: aké sú odporúčania garantov Skutočne zdravej školy pre prípravu pokrmov v školskej jedálni

    materiál v pdf
  • Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu

    Školské stravovanie podľa Skutočne zdravej školy

    V metodike nájdete: aké sú zásady školského stravovania podľa princípov Skutočne zdravej školy s ohľadom na aktuálne platnú legislatívu.

    Súčasťou metodiky je aj okomentovaný ukážkový jedálny lístok z jednej zo škôl zapojených do programu.

    materiál v pdf
  • Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu

    Tipy pre pracovníkov školskej jedálne

    V metodike nájdete: tipy a inšpiráciu pre vedúcich a pracovníkov školských jedální, aby dokázali lepšie komunikovať svoju prácu a trasovať spokojnosť stravníkov v škole

    materiál v pdf
  • Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu

    Značky so zárukou

    V metodike nájdete: čo najčastejšie znamenajú označenia na etiketách (obaloch potravín)

    materiál v pdf
  • Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu

    Plnenie kritérií programu - Prehľad čerstvých surovín

    V metodike nájdete: aké potraviny sú povolené na použitie pri príprave jedál v školskej jedálni

    materiál v pdf
  • Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu

    Akrylamid v potravinách

    V metodike nájdete: čo je akrylamid a ako ho môžeme znížiť

    materiál v pdf
  • Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu

    Kontaminanty v potravinovom reťazci

    V metodike nájdete: aké druhy potravinových kontaminantov sa nachádzajú v potravinách

    materiál v pdf
  • Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu

    Bezpečné rozmrazovanie potravín

    V metodike nájdete: aký je správny postup pri rozmrazovaní potravín

    materiál v pdf
  • Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu

    Bezpečnosť mäsa

    V metodike nájdete: aký je systém v oblasti bezpečnosti mäsa v Európe

    materiál v pdf
  • Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu

    Rozumieme logám a symbolom - Eko značky

    V metodike nájdete: aké eko značenia existujú a čo značenia znamenajú

    materiál v pdf
  • Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu

    Čítame etikety

    V metodike nájdete: ako vyberať potraviny podľa informácií na ich obaloch

    materiál v pdf
  • Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu

    Ukážkový sezónny jedálny lístok

    Pre vedúce a vedúcich školských jedálni, kuchárky a kuchárov. 

    Táto publikácia vám pomôže získať prehľad o zásadách zostavovania vyváženého jedálneho lístka a ako pri výbere receptúr využívať sezónne potraviny.

        

    materiál v pdf
  • Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu

    Čo sa skrýva za jedlom - metodika - 2.stupeň

        

    materiál v pdf
  • Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu

    Vzor k metodike Školská jedáleň - rozhovor

    Viaže sa k metodike: Školská jedáleň - metodika - rozhovor - 2. stupeň

          

    materiál v pdf
  • Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu

    Čo si mám kúpiť - metodika - 1. a 2. stupeň

        

    materiál v pdf
  • Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu

    Čo by povedali ostatní - pracovný list - 2. stupeň

        

    materiál v pdf
  • Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu

    Čo si mám kúpiť - pracovný list - 1. a 2. stupeň

    Viaže sa k metodike: Čo si mám kúpiť

        

    materiál v pdf
  • Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu

    Príbehy jedla - pracovný list - 1.stupeň

        

    materiál v pdf
  • Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu

    Vplyv ostatných - metodika - 2.stupeň

        

    materiál v pdf
  • Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu

    Odporúčania pre nákup vajec

    V metodike sa dozviete: ako vybrať vajcia zo šetrných chovov, čo znamenajú značky na vajciach 

    materiál v pdf
  • Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu

    Odporúčania pre nákup pečiva

    V metodike sa dozviete: podľa čoho vyberať kvalitné pečivo, rozdiel medzi kváskom a droždím a ideálne zloženie pečiva

    materiál v pdf
  • Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu

    Odporúčania pre nákup rýb

    V metodike sa dozviete: ako vybrať ryby z udržateľných chovov, ktoré značky sú dôležité, kde kúpite 

    materiál v pdf
  • Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu

    Úspechy našich škôl - príklady z praxe

    V metodike sa dozviete: ako sa darí školám naplňať kritériá podľa 4 základných pilierov a inšpirácie na aktivity zo škôl

    materiál v pdf