Zmeny v nápojoch pre školské zariadenia: Čo sa mení a čo ostáva
Nápoje a ich kvalita sú dôležité v rámci stravy a preto sa vyžaduje, aby školské zariadenia dodržiavali určité požiadavky na vyradené a povolené nápoje.
Vyradené nápoje:
-
Čaj z rakytníka
-
Čaj z granátového jablka s príchuťou malín
-
Mlieko karamelové, s kávovinovou zmesou, ovocnou mrazenou dreňou, ochutené (rôzne príchute)
-
Srvátkový nápoj - zmes
-
Rozpustné čaje - zázvorový, bazový, jablkový so škoricou, s extraktom kamilky
-
Vitamínový nápoj (rôzne príchute)
-
Rozpustné nápoje - mrkvový, ibištekový, broskyňový
-
Osviežujúci ovocný nápoj s vlákninou
-
Ovocníček
-
Voda s ovocným sirupom s najmenej 50% ovocnej zložky
-
Ľadový čaj s vitamínom C (rôzne príchute)
-
Limoník (zmes sušenej citrónovej šťavy)
Povolené nápoje:
-
Detský čierny čaj bez kofeínu alebo klasický čierny čaj bez kofeínu, tzv. čajovníkové čaje bez kofeínu alebo zmesi čajovníkových čajov, ktoré obsahujú listy čajovníka bez pridaných syntetických aromatických látok a farbív.
-
Ovocný čaj zo sušených plodov ovocia alebo zmesi sušených listov a plodov ovocia, ktoré tvoria najmenej 50% ovocnej zložky.
-
Prírodné 100% ovocné šťavy alebo ovocno-zeleninové šťavy - vyrobené lisovaním ovocia a zeleniny so 100% podielom ovocia alebo ovocia a zeleniny, pasterizované, bez konzervačných látok, pridaného cukru a iných sladidiel. Riediť s čistou pitnou vodou v pomere 1:1.
-
Ovocné nápoje alebo ovocno-zeleninové nápoje zo 100% koncentrátu natural - obsahujú 100% podiel ovocia alebo ovocia a zeleniny, stabilizované šetrnou pasterizáciou, bez pridaného cukru, iných sladidiel, konzervantov a syntetických aromatických látok, dodávané v mrazenej alebo tekutej forme. Riediť s čistou pitnou vodou podľa pokynov výrobcu.
Odporúčané nápoje:
-
Najmä čistá voda
-
Voda ochutená ovocím a bylinkami
-
Nesladené nápoje/čaje
Jednohubka na čítanie: Pitný režim bez pridaného cukru
Ako je to s mliečnymi nápojmi?
Mliečne nápoje by sa nemali podávať k hlavným mäsovým jedlám a mäsovým nátierkam, ale skôr ako súčasť raňajok, desiaty alebo olovrantu. Mlieko sa preferuje pasterizované a vysoko pasterizované, pričom mlieko a smotanu ošetrenú UHT ohrevom by sa mala zaraďovať príležitostne. Minimálny obsah tuku v mlieku by mal byť 1,5 %.
Dôležité je, aby školské zariadenia dbali na kvalitu a zloženie nápojov, ktoré podávajú deťom, aby prispeli k ich zdravej strave a vývoju.
Viac o téme pitného režimu nájdete vo webinári Ako na pitný režim bez pridaného cukru (a prečo):