Zmeny v nápojoch pre školské zariadenia: Čo sa mení a čo ostáva

25. 8. 2023
Skutočne zdravá škola

Nápoje a ich kvalita sú dôležité v rámci stravy a preto sa vyžaduje, aby školské zariadenia dodržiavali určité požiadavky na vyradené a povolené nápoje.

Vyradené nápoje:

  • Čaj z rakytníka

  • Čaj z granátového jablka s príchuťou malín

  • Mlieko karamelové, s kávovinovou zmesou, ovocnou mrazenou dreňou, ochutené (rôzne príchute)

  • Srvátkový nápoj - zmes

  • Rozpustné čaje - zázvorový, bazový, jablkový so škoricou, s extraktom kamilky

  • Vitamínový nápoj (rôzne príchute)

  • Rozpustné nápoje - mrkvový, ibištekový, broskyňový

  • Osviežujúci ovocný nápoj s vlákninou

  • Ovocníček

  • Voda s ovocným sirupom s najmenej 50% ovocnej zložky

  • Ľadový čaj s vitamínom C (rôzne príchute)

  • Limoník (zmes sušenej citrónovej šťavy)

Povolené nápoje:

  • Detský čierny čaj bez kofeínu alebo klasický čierny čaj bez kofeínu, tzv. čajovníkové čaje bez kofeínu alebo zmesi čajovníkových čajov, ktoré obsahujú listy čajovníka bez pridaných syntetických aromatických látok a farbív.

  • Ovocný čaj zo sušených plodov ovocia alebo zmesi sušených listov a plodov ovocia, ktoré tvoria najmenej 50% ovocnej zložky.

  • Prírodné 100% ovocné šťavy alebo ovocno-zeleninové šťavy - vyrobené lisovaním ovocia a zeleniny so 100% podielom ovocia alebo ovocia a zeleniny, pasterizované, bez konzervačných látok, pridaného cukru a iných sladidiel. Riediť s čistou pitnou vodou v pomere 1:1.

  • Ovocné nápoje alebo ovocno-zeleninové nápoje zo 100% koncentrátu natural - obsahujú 100% podiel ovocia alebo ovocia a zeleniny, stabilizované šetrnou pasterizáciou, bez pridaného cukru, iných sladidiel, konzervantov a syntetických aromatických látok, dodávané v mrazenej alebo tekutej forme. Riediť s čistou pitnou vodou podľa pokynov výrobcu.

Odporúčané nápoje:

  • Najmä čistá voda

  • Voda ochutená ovocím a bylinkami

  • Nesladené nápoje/čaje

Jednohubka na čítanie: Pitný režim bez pridaného cukru

Ako je to s mliečnymi nápojmi?

Mliečne nápoje by sa nemali podávať k hlavným mäsovým jedlám a mäsovým nátierkam, ale skôr ako súčasť raňajok, desiaty alebo olovrantu. Mlieko sa preferuje pasterizované a vysoko pasterizované, pričom mlieko a smotanu ošetrenú UHT ohrevom by sa mala zaraďovať príležitostne. Minimálny obsah tuku v mlieku by mal byť 1,5 %.

Dôležité je, aby školské zariadenia dbali na kvalitu a zloženie nápojov, ktoré podávajú deťom, aby prispeli k ich zdravej strave a vývoju.

Viac o téme pitného režimu nájdete vo webinári Ako na pitný režim bez pridaného cukru (a prečo):

Späť na zoznam