Slovenský paradajkový pretlak bez umelých prísad

24. 6. 2024
Skutočne zdravá škola

Slovenský paradajkový pretlak bez umelých prísad

Zaujímavosti zo sveta rajčín

Od ich exotického pôvodu v Strednej Amerike až po ich rozšírenie do európskych kuchýň, rajčiny majú bohatú históriu a fascinujúce vlastnosti. Aj keď sa môžu zdať ako bežná súčasť našich kuchýň, ich príbeh je plný prekvapení.

Rajčiny majú svoje korene v Strednej a Južnej Amerike. Pestovali ich už Aztékovia a Mayovia, ktorí im dali ich prvé názvy. Rajčiny, ktoré poznáme, sa prvýkrát dostali do Európy vďaka Krištofovi Kolumbovi v roku 1498 a boli považované za exotické ovocie. Ich prvotné opisy pochádzajú z Talianska v 16. storočí, kde sa nazývali "zlaté jablko". Postupne sa rozšírili po celom kontinente a začali sa využívať v kuchyni.

Dnes sú rajčiny dôležitou súčasťou mnohých kuchýň po celom svete. V súčasnosti existuje viac ako 10 tisíc druhov rajčín. Ich výroba a distribúcia sa stala súčasťou mnohých podnikov, ako je napríklad ZPD – Zeleninárske - potravinárske družstvo v Dvoroch nad Žitavou. Tento podnik sa špecializuje na pestovanie rajčín a ich spracovanie na paradajkový pretlak. Ten potom putuje do firmy DVORY, kde z neho vyrábajú rôzne produkty - kečupy, omáčky. Paradajkový pretlak nie je vyrobený z geneticky modifikovaných rajčín, ale výlučne z vlastných rajčín vypestovaných na Slovensku. Pretlak obsahuje len paradajky a na 1 kg pretlaku je použitých 6-8 kg rajčín. Výrobky firmy DVORY spĺňajú nové limity podľa nariadenia EU 2016/60 týkajúcich sa príloh II a III nariadenia EG 396/2005.

Svoje miesto na trhu si podniky získali aj vďaka svojim ekologickým a udržateľným princípom.

O výrobe rajčinových produktov so Samuelom Benovičom z firmy DVORY

Prečo si myslíte, že je váš paradajkový pretlak najlepší na svete?

Náš paradajkový pretlak je skutočným unikátom na Slovensku, pretože obsahuje iba rajčiny, bez pridania akýchkoľvek iných látok. Táto čistá kvalita nás odlišuje od konkurencie a robí náš produkt výnimočným vo svete paradajkových pretlakov.

Čo vás viedlo k založeniu firmy na výrobu kečupov a rajčinových pretlakov?

Poľnohospodárske družstvo Dvory nad Žitavou vyrába paradajkový pretlak už od roku 2004. Založenie firmy DVORY bolo spojené s mojím dlhoročným pôsobením v gastro sektore. V spolupráci s mojím švagrom, Ing. Róbertom Péterom, predsedom družstva, sme sa rozhodli využiť naše skúsenosti a začali sme plniť pretlak do 1 kg balení pre gastro prevádzky. Neskôr sme sa rozhodli osloviť aj predajne so zdravými potravinami, čím sme otvorili nový trh pre naše výrobky. Onedlho rozšírime naše výrobky aj o omáčky, aby sme mali pre zákazníkov kompletnú ponuku, kde je základnou zložkou náš paradajkový pretlak.

Aké sú hlavné princípy a hodnoty, ktoré vaša firma zastáva vo vzťahu k ekológii a udržateľnosti?

Tak ako vyrábame najkvalitnejší pretlak na Slovensku, snažíme sa aj o čo najekologickejšie balenia pre naše výrobky, kde plast nenájdete. Rovnako je to aj so surovinami, ktoré pridávame do kečupov. Vyhýbame sa éčkam, škrobom a iným chemickým konzervantom a stabilizátorom chuti.

Čím sa odlišujete v procese výroby od konvenčných alternatív?

Proces výroby je pravdepodobne totožný s inými výrobcami, rozhodujúci je konečný výrobok a ten sa v porovnaní s konkurenciou líši v zložení. V tomto prípade je naozaj dôležité čítať etikety a porovnávať produkty.

Aké sú Vaše plány do budúcnosti z hľadiska udržateľnosti?

Ako som už spomínal vyššie, postupne budeme rozširovať náš sortiment aj o omáčky, aby sme skompletizovali sortiment.

Ďakujeme za rozhovor!

Späť na zoznam