Rozhovor o obezite

14. 4. 2023
Skutočne zdravá škola

Vedeli ste, že do roku 2035 bude takmer 400 miliónov detí na celom svete žiť s obezitou? To je o 100 % viac ako v roku 2020. Detská obezita môže výrazne ovplyvniť fyzickú, sociálnu a emocionálnu pohodu, štúdium a sebaúctu. To sa často prenesie do dospievania a do dospelosti.

(zdroj: https://www.worldobesityday.org/youth)

#letstalkabouttheobseity

Na oficiálnej webstránke World obesity day sa takisto píše, že sú mladí ľudia sklamaní či frustrovaní systémovými faktormi, ako je agresívny marketing potravín a nerovnaký prístup k zdravotnej starostlivosti, ktoré sťažujú snahu viesť zdravý život. Aký vplyv majú sociálne média na rastúci trend obezity mladých? Ako pristupovať k osvete a najmä k aktívnej prevencii v súvislosti s duševným zdravím?

Psychologička Mgr. Zuzana Janečková:

V prevencii a podpore duševného zdravia môže byť veľmi nápomocné otvorene sa rozprávať o témach duševného zdravia tak, ako je bežné rozprávať sa o fyzických problémoch. Rozvíjať kritické myslenie mladých ľudí a uvedomiť si, že na sociálnych sieťach nemusí byť všetko totožné s reálnym životom. Podporovať u mladých ľudí body neutrality, a upriamiť pozornosť na to, čo všetko ich telo dokáže, aj keď nebude totožné s populárnymi ľuďmi, či trendmi.

Čo môžeme urobiť, ak poznáme niekoho, kto trpí PPP, ale nechce vyhľadať odbornú pomoc? 

Psychologička Mgr. Zuzana Janečková:

Môžeme byť jeho/jej podporou a oporou, s ktorou sa môže kedykoľvek porozprávať, zdieľať svoje myšlienky, či pocity, a v prípade neplnoletej osoby, byť podpora, aby sa zveril/a niekomu dospelému, kto môže pomôcť vyhľadať pomoc. Môže byť za tým strach, napr. zo stigmatizácie.

Môže viesť mentálna bulímia či záchvatové prejedanie k obezite? 

Nutričná terapeutka Mgr. Eva Neyová:

Ľudia s mentálnou bulímiou majú častokrát hmotnosť v normálnom rozmedzí, prípadne sa vyskytuje nadváha. Telesná hmotnosť však môže často kolísať, ako smerom nadol, tak aj smerom nahor. Obezita býva častejšie prítomná pri záchvatovom prejedaní, pretože epizódy prejedanie nebývajú spojené so žiadnymi kompenzačnými mechanizmami, ako to býva pri mentálnej bulímii. Samozrejme záleží na častosti epizód a prítomnosť obezity nemusí byť vždy pravidlom. 

Mladí ľudia sa môžu s problémom obrátiť na rôznych ľudí. Ako im môže s otázkami PPP a obezity pomôcť rodič?

Psychologička Mgr. Zuzana Janečková:

Rodič môže byť oporu a prvou osobou, ktorej mladý človek dôveruje, a tým môže ľahšie niesť svoje ťažkosti, či liečbu. Môže citlivo komunikovať, pomôcť pripravovať jedlo mladému človeku, či byť s ním/ňou, keď sa objavia úzkosti alebo iné myšlienky pri/po jedle. Môže sa rozprávať láskavo a nehodnotiť mladého človeka len na základe vonkajších zmien, ale zaujímať sa o vnútorné prežívanie.

Nutričná terapeutka Mgr. Eva Neyová:

Rodič častokrát býva vzorom pre dieťa. Už od útleho veku dieťa vníma postoj rodiča voči svojmu vlastnému telu, aké má stravovacie návyky, prípadne ako pristupuje k pohybu. Ak má sám rodič zdravo vybudované tieto postoje, môže byť vzorom pre dieťa či už pri liečbe PPP alebo obezity. 

Ako im môžu pomôcť kamaráti? Ako môže samotná mládež prispieť k zmenám vnímania obezity?

Nutričná terapeutka Mgr. Eva Neyová:

Nehodnotiť postavu, neklásť výzor na prvé miesto, zamerať sa na iné hodnoty v živote. Viesť mladých k tomu, že nie je správne komentovať postavu druhého, pretože akýkoľvek komentár môže raniť. Hoci aj pozitívne myslená pochvala môže niekomu ublížiť. Takisto nie je vhodné hodnotiť stravovanie druhých, to, akú veľkú porciu si dáme na obed alebo či sme si doniesli školskú desiatu. Nikdy nevieme, odkiaľ problém (či PPP alebo obezita) vychádza, čím si náš kamarát prechádza. A teda namiesto komentovania postavy, výzoru alebo jedla radšej pochváliť správanie, úsmev alebo sa láskavo zaujímať o prežívanie, o zvládanie školských povinností a pod.

Mladí trávia veľkú časť života v školách. Akým spôsobom môže škola pomôcť s otázkami PPP a obezity? Viete spomenúť príklady, ktoré pomáhajú a naopak tie, ktorým by sa mala škola vyhnúť?

Psychologička Mgr. Zuzana Janečková:

Vo väčšine škôl môžu mladí ľudia vyhľadať školského/ku psychológa/čku, školy môžu zaradiť preventívny program, kde sa na PPP či obezitu pozrú komplexne, poskytnúť relevantné zdroje informácií – napr. organizácie, či formy dostupnej pomoci, pomôcť niesť obavy pri zverení sa s ťažkosťami rodičom. Taktiež môžu byť v školskej jedálni zaradené napr. 2 možnosti výberu jedla, príjemné prostredie v jedálni. Negatívne môže pôsobiť zisťovanie fyzických údajov na telesnej výchove, porovnávanie žiakov, priraďovanie vlastností na základe vonkajšieho vzhľadu.

Počet obéznych detí na Slovensku je alarmujúci. Myslíme si, že by nemalo ísť iba o vysvetľovanie v rámci prevencie, ale aj o podanie pomocnej ruky už obéznym žiakom. Akou formou to môže škola urobiť?

Nutričná terapeutka Mgr. Eva Neyová:

Škola môže poskytnúť služby školského psychológa. Práve ten môže byť oporou a prvým kontaktom, ktorý odporučí dieťa ďalej do správnych rúk, či už do rúk lekára alebo nutričného terapeuta. Obezita súvisí aj s našim psychickým zdravím, preto psychológ hrá jednu z kľúčových rolí. Škola okrem psychologickej podpory môže motivovať k pohybu. Riešením môžu byť aj mimoškolské športové aktivity Nie každý mladý má odhodlanie športovať sám alebo si ísť zabehať, alebo ísť do fitka. Športové krúžky nemusia byť iba o výkone, ale aj o radosti z pohybu, kolektívnych športoch a zdieľanej radosti. Aby šport mladí nerobili iba preto, že musia, ale preto, že ich to baví.

Z prieskumu SZŠ o vzťahu detí základných a stredných škôl k zdravému životnému štýlu a stravovaniu vyplynulo, že ak majú deti problémy s identifikáciou zdravých elementov v stravovaní, ide hlavne o proteínové doplnky, špeciálne stravovacie režimy akými sú diéty, či určenie rozumnej konzumácie mäsa. Kde môžu mladí čerpať informácie, ktoré sú overené?

Nutričná terapeutka Mgr. Eva Neyová:

Veľa informácií dnes mladí čerpajú zo sociálnych sietí. Tieto informácie sú veľmi ľahko dostupné, ale práve problémom je, že na soc. sieťach môže zdieľať ktokoľvek a čokoľvek. Preto je dôležité dbať na to, od koho informácie vychádzajú a odkiaľ informácie čerpal on. Je dôležité si overiť, či ide o nutričného terapeuta, prípadne lekára, aké má daný človek vzdelanie a či poskytol zdroj, z akého informáciu čerpal. Mnoho ľudí iba zdieľa svoje vlastné skúsenosti, nie vedecky podložené a overené fakty. Vlastná skúsenosť však nestačí. 

Dámy ďakujeme Vám za podnetný rozhovor a tešíme sa nabudúce!

Tému porúch príjmu potravy sme podrobnejšie rozobrali vo webinári - Poruchy príjmu potravy - so zakladateľkou organizácie a peer konzultantkou Chuť žiť, Valentínou Sedilekovou a školskou psychologičkou a mailovou poradkyňou v Chuti žiť, Zuzanou Janečkovou.

V závere prinášame prehľad organizácií, kde sa môže pedagóg či priamo rodič obrátiť o pomoc:

Chuť žiť

Slovenská obezitologická asociácia – SOA (obesitas.sk)

Obezitologické ambulancie na Slovensku – Slovenská obezitologická asociácia (obesitas.sk)

Ako to v Škole obezity vyzerá dozviete sa tu.

Poradne zdravia (uvzsr.sk)

S dětmi proti nadváze (sdetmiprotinadvaze.cz)

Späť na zoznam