EÚ si vyberá bezpečné potraviny
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) spúšťajú kampaň EÚ si vyberá bezpečné potraviny
Možno ste zachytili video o bezpečnosti potravín v EÚ, ktoré sme pred časom s vami na našich sociálnych sieťach zdieľali. Naša zakladateľka Anetta Vaculíková a Laco Miko, vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku, v ňom vysvetľujú, aký je rozdiel medzi kvalitou a bezpečnosťou potravín. O kvalite a o tom, čo jeme, rozhodujeme my, spotrebitelia, no o bezpečnosti potravín rozhoduje veda.
Sami zodpovedáme za to, aké potraviny si vyberieme. Je dôležité, aby jedlo dobre chutilo, bolo správne skladované a uvarené. Okrem toho by sme tiež mali venovať pozornosť tomu, či potraviny, z ktorých ho pripravujeme, sú čerstvé a neobsahujú nežiaduce alergény. V Európskej únii si môžeme vyberať potraviny s istotou, pretože ich bezpečnosť bola overená na základe vedeckých poznatkov. Cieľom kampane EFSA s názvom EÚ si vyberá bezpečné potraviny je zvýšiť povedomie o vede, ktorá stojí za bezpečnosťou potravín a pomôcť nám, spotrebiteľom, pri prijímaní informovaných rozhodnutí o každodennom výbere potravín s vedomím, že naše potraviny sú bezpečné.
Európania celosvetovo patria k najlepšie chráneným a informovaným spotrebiteľom o rizikách potravinového reťazca. Systém EÚ v oblasti bezpečnosti potravín ponúka každému európskemu občanovi možnosť dozvedieť sa, ako sa potraviny, ktoré konzumuje, vyrábajú, spracovávajú, balia, označujú a predávajú. Nezávislí odborníci úradu EFSA vyhodnocujú v rámci tohto systému vedecké údaje a štúdie, ktoré hodnotia riziká spojené s potravinami. Vďaka tomu pomáhajú zabezpečiť, že všetky výrobky na našich trhoch a v našich obchodoch sú bezpečné.
Ako viem, ktoré potraviny sú bezpečné? Minimálna doba trvanlivosti, dátum spotreby, výživové údaje... Čo tieto pojmy znamenajú a ako ich viem využiť pri nákupe potravín? Overené tipy nájdete na stránke: EUChooseSafeFood Campaign page.
Odporúčame začítať sa aj od infografík, ktoré nájdete vo fotogalérii, a ktoré vysvetľujú nasledovné témy:
- Akrylamid v potravinách - čo to je a ako ho môžeme znížiť
- Kontaminanty v potravinovom reťazci - aké druhy sa nachádzajú v potravinách a krmivách?
- Bezpečné rozmrazovanie potravín - čo mám robiť?
- Bezpečnosť mäsa v Európe
Sledujte pravidelné aktualizácie a praktické rady týkajúce sa výberu potravín na stránke kampane (https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#). Stránka tiež informuje spotrebiteľov o vede, ktorá pomáha zabezpečiť bezpečné potraviny.