Ako prepojenie farmárov a škôl v Dordogne prináša benefity pre všetkých

18. 12. 2024
Skutočne zdravá škola

Predstavte si región, kde farmári pestujú zeleninu a vyrábajú mliečne produkty, ktoré končia priamo na tanieroch školákov. V kraji Dordogne sa takýto systém stal realitou. Tento inovatívny systém ponúka množstvo inšpirácie, ako zlepšiť verejné stravovanie aj u nás.

Inovatívny región

Kľúčovú úlohu zohráva práve región. V ňom si dali predstavitelia regiónu záväzok, že urobia všetko preto, aby sa naplnila ich vízia lepšieho stravovania a lokálnej ekonomiky. Región Dordogne ukazuje silu politickej vôle, zapojenia komunity a udržateľných postupov.

Najskôr sa dohodnú so školami, ktoré do systému postupne vstupujú. Jedáleň aj kuchyňu vybavia potrebným zariadením a tým čo na indiviudálnej báze potrebujú.

Kuchárov zaškolia, aby vedeli, aké sú ich hodnoty a ako variť z čerstvých surovín. Varia sezónne, lokálne a ekologicky - za rovnakú cenu ako bežné školské jedlo. 

Následne pracujú aj s riaditeľmi, učiteľmi a deťmi. Vylepšujú okolie školy, pridávajú vyvýšené záhony. S deťmi robia na dvore školy praktické aktivity.

Týmto spôsobom na jednej strane vytvárajú dopyt a na druhej strane pomáhajú dodávateľom (miestným farmárom a výrobcom), aby sa dostali do školských jedální. Nastavujú verejné obstarávanie tak, aby si školy objednávali iba bio a lokálne výrobky.

Miestni farmári + školské jedálne = spolupráca

Celý projekt funguje na jednoduchom, no veľmi efektívnom princípe: Miestni farmári dodávajú bio produkty školám za zvýhodnené ceny, pričom im región zabezpečuje stabilný odbyt. Zároveň si školy prispôsobujú svoje menu sezónnym potravinám – jedlá sú tak chutné, výživné a vždy čerstvé.

Príkladom je farma Les Jardins de la Plaine, ktorá pestuje bio zeleninu. Ich úroda sa využíva v školách pre deti vo veku 10-14 rokov, kde kuchári menu flexibilne upravujú na základe aktuálnej produkcie.

Ďalším príkladom je mliečna farma a výrobňa Pechalou, ktorá dodáva školám bio mlieko, jogurty a cottage cheese. Drží sa filozofie: „Začnite so zmenou u detí, a tie ju prinesú domov.“ Uvedomujú si, že ak produkty deťom chutia, povedia to doma rodičom a tí si ich produkty kúpia.

Platforma, ktorá spája

Kľúčovým hráčom v tomto systéme je miestna platforma Manger bio, ktorá združuje viac ako 200 farmárov. Jej cieľom je efektívne spájať farmárov a zariadenia verejného stravovania, čím podporuje lokálnu ekonomiku a udržateľnosť.

Čo si z toho môžeme vziať?

Tento systém je skvelou inšpiráciou pre regióny, ktoré chcú podporovať farmárov, zlepšovať kvalitu verejného stravovania a zároveň posilňovať lokálnu ekonomiku.

Pohľad francúzskeho kuchára

Tento kuchár sa vrátil variť do školy, ktorú sám navštevoval, aby priniesol to, čo sa naučil: variť kvalitné, zdravé a sezónne jedlá pre deti.

Ako hovorí:

 „If you make money problem, it will be problem. You have to go outside of this thinking to make changes.“ / „Ak spravíte z peňazí problém, peniaze budú problém. Ak chcete niečo zmeniť, musíte sa pozerať ďalej.“

Prečo by sme sa nemohli podobnými projektmi inšpirovať aj u nás?

Ďakujeme európskemu projektu SchoolFood4Change za zorganizovanie návštevy v Dordogne, ktorej sa zúčastnila aj naša riaditeľka Eva Blaho.

Späť na zoznam