Má byť náš jedálniček v zime iný ako v lete?

30. 1. 2020
Skutočne zdravá škola

 Z hľadiska rešpektovania regionálnych tradícií, ale aj správnej životosprávy by mal byť zložený najma z lokálnych a sezónnych surovín. Čo z toho pre nás vyplýva? V zimnom období by sme mali pri varení uprednostňovať najmä sezónne suroviny z nášho regiónu. Sezónne potraviny sú nielen chutnejšie, ale takisto často lacnejšie, ako tie dovozové. Zároveň je to aj ekologickejšie riešenie.

A to často platí aj u školského stravovania. Náš tím aktuálne pracuje na tom, aby sme vám mohli priniesť ukážkový sezónny jedálniček, ktorý rešpektuje lokálnosť, sezónnosť a taktiež najnovšie výživové odporúčania. Čoskoro vám ho predstavíme.

Ako k sezónnej strave pristupovať v domácnosti?:

Kedže je zima oveľa chudobnejšia na čerstvé potraviny, varme najmä z ovocia a zeleniny zhromaždených v jeseni, ktoré dokážu pri správnom skladovaní vydržať niekoľko týždňov či mesiacov - buď ich máme z vlastných zdrojov, alebo také nakupujeme v obchode či na trhu, farme. U nás nájdete prevažne domácu kyslú kapustu, rôzne sušené strukoviny, zemiaky, krúpy a iné obilniny, tekvice, koreňovú zeleninu či hrušky a jablká. Nesmú chýbať ani sušené huby a hliva, kvalitná horká čokoláda, voňavé zahrievacie koreniny, orechy ani domáce sušené ovocie. Mäso máme z časti zamrazené, ale ak treba dokupujeme čerstvé z obľúbených fariem. Dokonalé na spestrenie fádnejšieho zimného jedálnička sú napríklad klíčky (žerucha a iné) a rôzne zaujímavé zaváraniny. 

To ale neznamená, že by ste u nás v zime nenašli talianskú šunku, brokolicu alebo exotické ovocie ako napríklad mandarínky, datle, banány - to sa nám v lete nežiada, nakoľko sú pulty v obchodoch a na trhoch plné chutného lokálne vypestovaného ovocia. V prípade nákupných rozhodnutí medzi sezónnym a dovozovým je samozrejme dôležitý ten správny balans a občasné spestrenie jedálnička je z nášho pohľadu úplne v poriadku. Jesť zdravo v zime teda neznamená konzumovať rovnako ako po zbytok roka. Tieto vyššie spomenuté základné potraviny vieme využiť na rôzne spôsoby, či už pri príprave sýtych polievok, omáčok k mäsu alebo cestovinám, nátierok, či rôznych slaných koláčov. Náš jedálniček je zložený prevažne z tepelne upravenej stravy, nakoľko pestrofarebných čerstvých šalátov si opäť doprajeme v lete, keď bude zelenina oveľa chutnejšia. Ale zas taký zimný kapustovo - mrkvový šalát určite stojí za vyskúšanie. Stačí zeleninu nastrúhať, pridať pár kvapiek citrónovej šťavy alebo umeoctu, olivový olej a nejaké opražené oriešky či semienka. 

A ako na sezónne varenie v školskej jedálni?:

Školské jedálne musia dodržiavať zásady na tvorbu a zostavu jedálnych lístkov, dodržiavať materiálno-spotrebné normy, ktoré odzrkadľujú vyvážené nutričné a energetické hodnoty pokrmov. To ale neznamená, že jedálniček nemôže zároveň odrážať sezónnu ponuku surovín.Aj v rámci receptúr schválených ministerstvom školstva sa dajú nájsť vyhovujúce. 

Podľa vedúcej školskej jedálne z magazínu Školské stravovanie si deti radi v zime pochutnávajú na kyslej kapuste na rôzne spôsoby - či už ako príloha, alebo do polievok, vo forme prívarkov a podobne. Skvelé sú aj rôzne čalamády, či nakladané uhorky alebo cvikla. Odporúčajú takisto zaradiť citróny - do čajov, nápojov a šalátov. Nechýbajú ani bylinkové čaje, lipový, bazový, ostružinový či šípkový. Na dosladzovanie (ak je to nutné) odporúčame použiť malé množstvo medu alebo 100 percentných koncentrovaných ovocných štiav. V ponuke zeleninových jedál a príloh by mala byť v prevahe práve koreňová zelenina. Čerstvé šaláty a zeleninu, ktorá sa k nám v zime musí dovážať, je lepšie odložiť si na jarné/jesenné mesiace, keď je prirodzene v ponuke veľa čerstvej sezónnej zeleniny a zároveň má aj oveľa bohatšiu chuť a vyššiu výživovú hodnotu. Skvelou formou navýšenia množstva rastlinných bielkovín v strave sú strukoviny v ich prirodzenej podobe - čo dnešné Flexi stravovanie dovoľuje. A ako inak, nesmie chýbať ani mäso od poctivých lokálnych dodávateľov a rôznorodé obilniny. Máme za to, že na takto pripravených jedlách si deti viac pochutnajú.

Aké sú vaše skúsenosti s využívaním sezónnych surovín? Je niečo, čo žiaci a pedagógovia vo vašich školských jedálňach v zime zbožňujú alebo naopak vracajú späť a odmietajú konzumovať? Sme zvedaví na vaše podnety k diskusii a skúsenosti. 

Má byť náš jedálniček v zime iný ako v lete? 1
Späť na zoznam