Aktivity na podporu zdravého a lokálneho stravovania nášho hlavného partnera spoločnosti Kaufland

19. 8. 2021
Skutočne zdravá škola

Vzdelávacie aktivity OZ Skutočne zdravá škola by nemohli byť realizované bez podpory Nadačného fondu Kaufland. Spoločnosť Kaufland sa dlhšiu dobu angažuje v oblasti potravín z trvalo udržateľného  a lokálneho poľnohospodárstva, prispieva k ochrane životného prostredia, klímy a ohrozených druhov a v neposlednom rade sa snaží o zvýšenie konzumácie ovocia a zeleniny na školách formou projektu Čerstvé hlavičky a pozoruhodný je i zodpovedný prístup k problematike plytvania potravinami.

Možno ste netušili, ale: 

  • v Kauflande nájdete viac ako 90 lokálnych dodávateľov, čím podporujú i menších dodávateľov a farmárov,

  • v predajniach Kaufland nájdete širokú ponuku Bio produktov vo všetkých produktových i cenových kategóriách,

  • vo všetkých predajniach nájdete 100% slovenské mäso, pričom Kaufland garantuje, že toto mäso je zo zvierat narodených, chovaných a porazených na Slovensku,

  • Kaufland sa zaviazal, že najneskôr od roku 2025 nebude odoberať a predávať vajcia, ktoré pochádzajú od sliepok z klietkových chovov a teda bude ponúkať len vajcia z voľného výbehu a podstielkového chovu a to i v bio kvalite. 

  • už viac ako 3 roky úspešne beží celoslovenský projekt Kauflandu na darovanie potravín po uplynutí doby minimálnej trvanlivosti.

Bližšie informácie o týchto ale i ďalších aktivitách nám v krátkom rozhovore priblížila pani Martina Machánková, projektová manažérka pre spoločenskú zodpovednosť z oddelenia Firemnej komunikácie - CSR spoločnosti Kaufland.

  • Kaufland podporuje slovenských farmárov predajom ich produktov. Ako prebieha výber  lokálnych dodávateľov, ktorí sa dostávajú na pulty vašich predajní? 

Slovenskí lokálni dodávatelia, ktorí majú záujem ponúkať svoje výrobky v našich predajniach, nám o sebe môžu dať priamo vedieť alebo ich my proaktívne oslovíme. Pred začatím spolupráce je pre nás dôležité, aby sme sa s daným dodávateľom stretli a prešli si spolu všetky podmienky, ktoré musí splniť, aby mohol dodávať do maloobchodnej siete. Taktiež mu poskytujeme poradenstvo v tejto oblasti i v oblasti vhodných obalových materiálov. Len pre vysvetlenie - pod lokálnymi dodávateľmi rozumieme dodávateľov, ktorí kvôli svojim výrobným kapacitám, môžu dodávať svoj tovar len na predajne v ich okolí. Momentálne spolupracujeme s viac ako 90-timi lokálnymi dodávateľmi a stále hľadáme ďalších. 

  • Sú lokálnymi produktmi a bio produktami  zásobené všetky predajne ? 

Na Slovensku máme momentálne 70 predajní a v 69-tich ponúkame produkty lokálnych dodávateľov. BIO produkty a produkty ekologického hospodárstva nájdu zákazníci vo všetkých našich predajniach.

  • Netajíte sa tým, že na všetkých vašich predajniach je zastúpené 100% slovenské mäso, zaviazali ste sa prestať ponúkať vajcia z klietkového chovu a podporujete ekologickú produkciu. Aké ďalšie aktivity v záujme ochrany životného prostredia a udržateľnosti Kaufland realizujete?

Aktivít a projektov, ktoré robíme v záujme ochrany životného prostredia a klímy, je veľmi veľa a týkajú sa všetkých oblastí fungovania našej spoločnosti. Či už je to podpora slovenských dodávateľov a pestovateľov, zdravého stravovania, stratégia znižovania spotreby plastov či na ochranu klímy, podpora biodiverzity a ekologických stavebných riešení, komunít, dobrovoľníckych aktivít, ako aj vzdelávanie a informovanie našich zákazníkov o zodpovednosti pri nákupe a o našich aktivitách. 

  • Dôvod prečo ste sa rozhodli podporiť program Skutočne zdravá škola a kde vidíte prienik cieľov a aktivít?

Celý koncept fungovania programu Skutočné zdravá škola, ciele aj nastavenie programu, či pre škôlky alebo školy je veľmi zaujímavý a prínosný v oblasti zdravej výživy u detí. Cieľom nášho projektu Čerstvé hlavičky je priniesť na základné školy viac ovocia a zeleniny a podporiť tým zdravé stravovanie u školákov. Sme radi, že prostredníctvom spolupráce a podpory aktivít programu Skutočne zdravá škola môžeme prispieť k zmene na celom Slovensku v prospech našich detí. 

Cieľom tohto projektu je podporiť zdravé stravovanie a zvýšenie konzumácie čerstvého ovocia a zeleniny žiakov na základných školách na celom Slovensku. Školy sa do projektu môžu registrovať každý rok a súťažiť o pravidelnú dodávku ovocia a zeleniny pre všetkých svojich žiakov počas celého nasledujúceho školského roka. Každý rok má šancu vyhrať toľko škôl, koľko máme na Slovensku predajní. 

 

  • Ako veľký obchodný reťazec bojujete s problematikou plytvania potravinami a potravinovým odpadom, t.j. prebytkami alebo potravinami, ktoré sa nepredajú a sú po dobe spotreby?

Znižovanie potravinového odpadu a boj proti plytvaniu potravinami sú pre nás veľmi dôležité témy, preto na dennej báze sledujeme vývoj odpisov v jednotlivých tovarových skupinách a pravidelne školíme našich zamestnancov pri vytváraní objednávok.

V roku 2018 sme spustili celoslovenský projekt na darovanie potravín po uplynutí doby minimálnej trvanlivosti. Do tohto projektu je zapojených už viac ako 50 zo 70 našich predajní a tento počet plánujeme neustále zvyšovať. Tieto produkty putujú certifikovaným neziskovým organizáciám, ktoré sú oprávnené na nakladanie s takýmto tovarom. Okrem toho robíme osvetu aj medzi našimi zákazníkmi a poskytujeme tipy ako nakupovať zodpovedne, ako potraviny skladovať a spracovať tak, aby nevznikal zbytočný potravinový odpad. 

 

OZ Skutočne zdravá škola ďakuje Nadačnému fondu Kaufland pri Nadácii centra pre filantropiu za podporu svojej odbornej činnosti a nesmierne prínosnú a príjemnú spoluprácu.

Článok spracovala: Andrea Jazbec
Aktivity na podporu zdravého a lokálneho stravovania nášho hlavného partnera spoločnosti Kaufland 1Aktivity na podporu zdravého a lokálneho stravovania nášho hlavného partnera spoločnosti Kaufland 1Aktivity na podporu zdravého a lokálneho stravovania nášho hlavného partnera spoločnosti Kaufland 1
Späť na zoznam