Ako bolo na zero waste brunchi

22. 9. 2021
Skutočne zdravá škola

Tento rok do Bratislavy občianske združenie Free Food prinieslo v poradí už tretie naúčno-papacie Zero Waste podujatie, ktoré sa konalo pod záštitou Európskeho projektu FoodRUs programu Horizont 2020. Cieľom bolo, ako je to vo Free Food zvykom, upozorniť na problematiku plytvania jedlom. Tentokrát sa, tak ako vo FoodRUs, zamerali na plytvanie pečivom v obchodoch a domácnostiach. 

Autor foto: Rudolf Baranovič

  • Program zahájili rozhovorom, v rámci ktorého Saša Kolarik z Free Food ,,vyspovedala” Martina Krajčoviča zo Slovenskej Aliance Moderného Obchodu (alebo SAMO), diskutovali o (ne)možnostiach darovania potravinových prebytkov. Návštevníci sa tak dozvedeli zákulisné informácie o tom, ako u nás na Slovensku prebieha darovanie potravinových prebytkov a s akými komplikáciami sa reťazce stretávajú, ak chcú nepredané potraviny poskytnúť na charitatívne účely. Vedeli ste napríklad, že Slovensko má najvyššie pokuty pre maloobchodníkov rámci EÚ? Alebo že sa u nás nesmie darovať nebalené pečivo, či ovocie a zelenina? Jedná sa pritom o potraviny, z ktorých vzniká najviac prebytkov, pričom svojou výživovou hodnotou značne prevyšujú potraviny s dátumom minimálnej trvanlivosti, teda trvanlivé.

  • Anetta Vaculíková z OZ Skutočne zdravá škola sa s návštevníkmi podelila o svoje bohaté skúsenosti z oblasti gastronómie a zdravej výživy. Ba čo viac, zasadila ich do kontextu problematiky plytvania jedlom. Vedeli ste, že bielka z vajíčok sa dajú zamraziť? A že detské pyré je ideálne ako základ pre polievky, či omáčky? Alebo že bylinky sa najlepšie skladujú vo forme na ľad zaliate olivovým olejom? Okrem toho upozornila aj na dôležitosť budovania si zdravého vzťahu k jedlu od útleho veku, k čomu má deťom dopomôcť aj nový pracovný zošit Škriatok Zdravý tanier.

  • Pre hostí mali Free Food pripravené aj ďalšie sprievodné aktivity. Dobrovoľník Nicolas moderoval kvíz o potravinovom odpade, respondenti hrali o ceny ako osvetová vareška, či sezónny kalendár ovocia a zeleniny a dozvedeli sa zaujímavé informácie o potravinovom odpade. Vedeli ste napríklad, že potravinový odpad je zodpovedný za väčšie množstvo skleníkových plynov než letecká doprava? Veľkej popularite sa tešil workshop výroby voskových obrúskov, ktorý viedla Biba. Veľkí aj malí si vyrobili veľké aj malé obrúsky, ktoré teraz môžu doma použiť na zabalenie zeleniny, ovocia, tvrdého syra, alebo aj sendviča, aby im vydržali dlhšie čerstvé. Látky, ktoré sa pri tom použili, boli zrecyklované staré obliečky a nevyužité zvyšky látok, ktoré sem vyswapovali za staré rifle.

  • Povedzme si to narovinu, hlavným ťahúňom tejto akcie bolo jedlo, ktoré pripravoval Zero Waste a vegan šéfkuchár, spíker a autor knihy o varení bez odpadu – Vojtech Végh. Pomáhali mu pri tom nadšenci do bezodpadovej kuchyne, Janka, Martin a Michal. Varilo sa sčasti zo zachránených potravín, pričom suroviny využili na maximum – mrkvová vňať, šupky z tekvice, mrkvy, brokolicový hlúb, karfiolové listy, reďkovkové listy, či melónová šupka – to všetko sa spracovalo do chutných, vegánskych pokrmov.

Viac informácií sa dozviete v originál blogu od našich kamarátov z Free Food.

Ako bolo na zero waste brunchi  1Ako bolo na zero waste brunchi  1Ako bolo na zero waste brunchi  1Ako bolo na zero waste brunchi  1Ako bolo na zero waste brunchi  1Ako bolo na zero waste brunchi  1Ako bolo na zero waste brunchi  1Ako bolo na zero waste brunchi  1
Späť na zoznam