Angažovanosť a kultúra stravovania
Školská rada či vedenie školy odsúhlasilo plán podpory zdravého stravovania a stanovilo kroky a harmonogram k jeho naplneniu. Založenie Akčnej skupiny pre zdravé stravovanie je kľúčové, členovia sa pravidelne stretávajú, kontrolujú harmonogram a nastavujú zmeny a aktivity v škole.
Priebežne monitorujeme počet detí, žiakov či študentov, využívajúcich školské stravovanie a podnikáme kroky k zvýšeniu ich počtu.
S rodičmi a žiakmi konzultujeme možnosti zlepšenia školského stravovania.
Informujeme rodičov o zložení pokrmov v školskej jedálni a o aktivitách programu Skutočne zdravá škola a pozývame ich, aby osobne ochutnali jedlá.
Podporujeme žiakov, aby sami prichádzali s nápadmi na zlepšenie školského
stravovania a najlepšie nápady realizujeme v praxi.
Naši pedagógovia pomáhajú sprevádzať žiakov v pozitívnej atmoséfere a zabezpečujú v jedálni pokojný a pozitívny priebeh obeda.
Rešpektujeme potreby stravníkov so špeciálnou diétou a umožníme im ohriať si diétne jedlo z domu.
Pri umývaní jedálne a priestorov školy sme zahájili prechod na ekologicky šetrné čistiace a umývacie prostriedky.
Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu (v spolupráci s našou školskou jedálňou)
Školská jedáleň pri príprave pokrmov spĺňa všetky odporúčania na kvalitu a zostavenie jedálneho lístka uvedené v Aplikácii princípov k MSN a receptúram pre školské stravovanie.
Najmenej 75 % všetkých jedál je vyrobených z čerstvých, nespracovaných surovín či potravín.
Odporúčame, aby všetky čerstvé a nespracované suroviny pochádzali z fariem - ak je to možné - vzdialených od školy do cca 150 km, pokiaľ sú dostupné.
Mäso na prípravu jedál pochádza z chovu v Slovenskej republike.
Pokrmy v jedálnom lístku odrážajú sezónnosť a všetky sezónne suroviny sú v texte jedálnička zreteľne označené.
V školskej jedálni, na webovej stránke alebo sociálnych sieťach školy sú k dispozícii informácie o pôvode použitých surovín.
Pracovníci školskej jedálne sa zapájajú do vzdelávacích a osvetových aktivít.
Deti, žiaci, študenti a pracovníci školy majú prístup k pitnej vode podľa potreby celý deň.
Podávanie čerstvej zeleniny a ovocia je na dennej báze - kusové, vo forme šalátu či oblohy.
V jedálnom lístku je minimálne 1x týždenne zaradená ryba, ako hlavné jedlo alebo polievka a 2x týždenne zaradená strukovina, ako polievka alebo hlavné jedlo.
Školská jedáleň absolvovala vzdelávaciu a konzultačnú službu Analýza školskej jedálne a prijala z nej vyplývajúce odporúčania.
Vzdelávánie o jedle a stravovaní
Zdravé a udržateľné jedlo je témou školských aj mimoškolských aktivít.
Strava a zdravé návyky sú prierezovo zaradené do výuky v rámci plnenia výchovno-vzdelávacích výstupov.
Iniciovali sme kroky k vytvoreniu školskej zeleninovej a ovocnej záhrady a chceme zaradiť do výučby záhradkarske aktivity.
V rámci výučby organizujeme každý rok návštevy fariem. V prípade, že to situácia nedovoľuje, praktickú výučbu o tom, odkiaľ jedlo pochádza a ako sa pestuje, zabezpečujeme priamo v škole.
Miestne spoločenstvo a spolupráca
Každoročne organizujeme pre žiakov, rodičov a verejnosť akcie na tému zdravé stravovanie.
Zapájame rodičov žiakov a verejnosť do našich pestovateľských a kulinárskych aktivít.
Oboznamujeme iné školy, rodičov a verejnosť s našimi skúsenosťami z programu Skutočne zdravá škola.