Webinár k výzve pre ZŠ "Aby potraviny nekončili v koši"
Pozývame Vás na webinár s názvom "Aby potraviny nekončili v koši" k rovnomennej výzve pre základné školy ale i tie ostatné
Pre koho je určený: Zriaďovatelia škôl (kraj, mesto, obec), vedenie škôl, vedúce a pracovníci školských jedální, tvorcovia politík v oblasti verejného stravovania, pedagógovia, rodičia.
Prečo by ste sa mali zúčastniť: Cieľom je motivovať školy k znižovaniu potravinového odpadu a zvýšiť povedomie o environmentálnej problematike plytvania potravinami.
Na webinári vám vysvetlíme, aký má plytvanie potravinami dopad na životné prostredie a ako je možné mu predchádzať. Predstavíme i nové metodické materiály pre problematiku plytvania potravinami a výzvu "Aby potraviny nekončili v koši" pre základné školy, ktorú vyhlasujeme od 1. 10. 2021 do 15. 11. 2021.
Cena: účasť voľná, na zapojenie sa je však potrebná registrácia.
Registrácia: na webinár sa registrujte v tomto registračnom formulári. Po registrácii Vám pred konaním webináru pošleme link, na ktorom môžete webinár sledovať a priamo sa zapájať aj otázkami.
Sledovať webinár môžete z počítača, notebooku, tabletu alebo smart phone-u, odkiaľkoľvek.
Partnerom webináru je Nadácia Orange.
Záznam z webináru nájdete na našom YouTub kanáli:
Program:
14:00 - 14:10 Privítanie, úvod do témy
- Privítanie, úvod do témy Andrea Jazbec, Skutočne zdravá škola
14:10 - 14:30 Úvod do problematiky plytvania potravinami: Zuzana Madajová, OZ Free Food, členka európskeho výskumného projektu FoodRUs
Občianske združenie Free Food bojuje od roku 2015 proti plytvaniu potravinami na Slovensku. Vysvetlíme si, čo je potravinový odpad a čo presne znamená plytvanie potravinami. Ake má plytvanie dopady na naše životné prostredie? Ako je možné plytvanie obmedziť v jednotlivých sektoroch hospodárstva i domácnostiach?
V skratke si predstavíme najznámejšie projekty OZ Free Food, medzi ktoré patria Komunitné chladničky, Pekný džem zo škaredých jabĺk, Zero Waste brunch ale aktívne iniciujú i zmeny legislatívy v prospech darovania potravín.
Ďalším veľkým projektom špeciálne pre stredné a vysoké školy je Zero Waste kantína, v rámci ktorého ponúka Free Food komplexné riešenie pre redukciu odpadu v zariadení spoločného stravovania škôl, a to tak aby bolo merateľné, udržateľné a replikovateľné.
14:30 - 14:45 Znižovanie plytvania potravinani na školách? ÁNO, dá sa to: Anetta Vaculíková, Skutočne zdravá škola, členka európskeho výskumného projektu FoodRUs
- Predstavenie projektu FoodRUs zameraného na vznik a implementáciu inovatívnych riešení pre znižovanie tvorby potravinového odpadu založené na princípoch cirkulárnej ekonomiky.
- Ako je možné znížiť plytvanie potravinami v školských jedálňach? Čo môžu urobiť žiaci a pedagógovia?
14:45 -14:55 Predstavenie výzvy "Aby potraviny nekončili v koši": Andrea Jazbec, Skutočne zdravá škola
- Prehľad metodických materiálov k problematike plytvania potravinami pre základné školy ale i tie ostatné.
- Príklady aktivít českých škôl v rámci českej výzvy "Miluji jídlo, neplytvám"
- Súťaž pre základné školy v rámci výzvy
14:55 - 15:00 Záverečná diskusia, zhrnutie výstupov
Späť na zoznam