Webinár k výzve pre ZŠ "Aby potraviny nekončili v koši"

6. 10. 2021 | 14:00 - 15:00
online

Pozývame Vás na webinár s názvom "Aby potraviny nekončili v koši" k rovnomennej výzve pre základné školy ale i tie ostatné

Pre koho je určený: Zriaďovatelia škôl (kraj, mesto, obec), vedenie škôl, vedúce a pracovníci školských jedální, tvorcovia politík v oblasti verejného stravovania, pedagógovia, rodičia.

Prečo by ste sa mali zúčastniť: Cieľom je motivovať školy k znižovaniu potravinového odpadu a zvýšiť povedomie o environmentálnej problematike plytvania potravinami.

Na webinári vám vysvetlíme, aký má plytvanie potravinami dopad na životné prostredie a ako je možné mu predchádzať.  Predstavíme i nové metodické materiály pre problematiku plytvania potravinami a výzvu "Aby potraviny nekončili v koši" pre základné školy, ktorú vyhlasujeme od 1. 10. 2021 do 15. 11. 2021.

Cena: účasť voľná, na zapojenie sa je však potrebná registrácia. 

Registrácia: na webinár sa registrujte v tomto registračnom formulári. Po registrácii Vám pred konaním webináru pošleme link, na ktorom môžete webinár sledovať a priamo sa zapájať aj otázkami.

Sledovať webinár môžete z počítača, notebooku, tabletu alebo smart phone-u, odkiaľkoľvek.

Partnerom webináru je Nadácia Orange. 

Záznam z webináru nájdete na našom YouTub kanáli:

Program:

14:00 - 14:10   Privítanie, úvod do témy

  •  Privítanie, úvod do témy Andrea Jazbec, Skutočne zdravá škola

14:10 - 14:30   Úvod do problematiky plytvania potravinami: Zuzana Madajová, OZ Free Food, členka európskeho výskumného projektu FoodRUs 

Občianske združenie Free Food bojuje od roku 2015 proti plytvaniu potravinami na Slovensku. Vysvetlíme si, čo je potravinový odpad a čo presne znamená plytvanie potravinami. Ake má plytvanie dopady na naše životné prostredie? Ako je možné plytvanie obmedziť v jednotlivých sektoroch hospodárstva i domácnostiach? 

V skratke si predstavíme najznámejšie projekty OZ Free Food, medzi ktoré patria Komunitné chladničkyPekný džem zo škaredých jabĺkZero Waste brunch ale aktívne iniciujú i zmeny legislatívy v prospech darovania potravín. 

Ďalším veľkým projektom špeciálne pre stredné a vysoké školy je Zero Waste kantína, v rámci ktorého ponúka Free Food komplexné riešenie pre redukciu odpadu v zariadení spoločného stravovania škôl, a to tak aby bolo merateľné, udržateľné a replikovateľné. 

14:30 - 14:45   Znižovanie plytvania potravinani na školách? ÁNO, dá sa to: Anetta Vaculíková, Skutočne zdravá škola, členka európskeho výskumného projektu FoodRUs 

  • Predstavenie projektu FoodRUs zameraného na vznik a implementáciu inovatívnych riešení pre znižovanie tvorby potravinového odpadu založené na princípoch cirkulárnej ekonomiky.
  • Ako je možné znížiť plytvanie potravinami v školských jedálňach? Čo môžu urobiť žiaci a pedagógovia?

14:45 -14:55   Predstavenie výzvy "Aby potraviny nekončili v koši": Andrea Jazbec, Skutočne zdravá škola

  • Prehľad metodických materiálov k problematike plytvania potravinami pre základné školy ale i tie ostatné. 
  • Príklady aktivít českých škôl v rámci českej výzvy "Miluji jídlo, neplytvám"
  • Súťaž pre základné školy v rámci výzvy

14:55 - 15:00   Záverečná diskusia, zhrnutie výstupov


Späť na zoznam