Degustorium 2020

27. 9. 2020 | 09:00 - 17:00
Bratislava - Tyršák

Skutočne zdravá škola po druhý krát na Degustoriu

Združenie Slow Food Pressburg sa v spolupráci s partnermi aj v tomto roku rozhodlo zorganizovať podujatie venované interaktívnemu vzdelávaniu v oblasti potravín (rešpektujúc všetky nariadenia Úradu verejného zdravotníctva), DEGUSTORIUM 2020, prostredníctvom ktorého návštevníkom predstavíme výnimočné produkty, tradičné remeslá, ako aj ľudí, ktorí za nimi stoja.

Nikdy predtým nebola téma kvalitných potravín a zdravej racionálnej výživy vnímaná tak intenzívne, ako je tomu v tejto neobvyklej "korona" dobe. Toto obdobie môžeme poňať aj ako ideálny čas na upútanie pozornosti na dôležité témy okolo potravín a ich vplyvu na náš fyzický a psychický stav. Stačí len chcieť. Posvietiť si na to, ako si budovať lepšiu imunitu, vnútornú pohodu a ako a kde sa porozhliadať po tých najkvalitnejších, remeselných.

2. ročník tohto interaktívneho ochutnávkového podujatia sa uskutoční 27. septembra na bratislavskej mestskej pláži Tyršák a je určené širokej verejnosti, ktorej nie je jedno, ako naše nákupné rozhodnutia ovplyvňujú svet, v ktorom žijeme.

Tešiť sa môžete na:

???? Potravinový trh

???? Prezentáciu tradičných remesiel

???? Panelové diskusie s odborníkmi

???? Varenie naživo so známymi šéfkuchármi

???? Tvorivé dielne a senzorické workshopy pre celú rodinu

???? Tradičná remeselná potravina je našou pýchou

Tradičná remeselná potravina tvorí súčasť našej kultúrnej identity. Mala by byť preto neodmysliteľnou súčasťou našich všedných i sviatočných dní v domácich jedálničkoch, v ponuke zariadení spoločného stravovania naprieč celým spektrom, mali by sme na nej stavať produkty vidieckeho cestovného ruchu a bez najmenšieho zaváhania by mala byť našou pýchou a súčasťou oficiálnej prezentácie Slovenska doma i v zahraničí. Roľníci, rodinné farmy a remeselní výrobcovia by mali byť podporovaní štátom a tradičný spôsob výroby, ktorý je súčasťou nášho kultúrneho dedičstva, by mal byť chránený a zvýhodňovaný.

???? Remeselná potravina sa má stať spoločenskou témou

Chceme, aby sa remeselné potraviny stali spoločenskou témou, aby sme sa začali o ne a o tých, ktorí stoja za ich výrobou alebo im pridávajú na hodnote, viacej zaujímať a zdieľať ich príbehy. Žijeme dobu, ktorá im nie je naklonená, my však chceme ukázať, že to ide aj napriek legislatívnemu hendikepu, napriek tomu, že kvalitné remeselné potraviny nepatria k mainstreamovým témam. Ich príbehy stoja za to a ich produkty sú jedinečné. Zaslúžia si formát, v rámci ktorého si ich budete môcť vychutnať naplno a to doslovne.

???? Ochutnávkové podujatie

Prinášame preto 2. ročník ochutnávkového podujatia, na ktoré sme pozvali roľníkov, vinohradníkov a vinárov, remeselných výrobcov, šéfkuchárov, odborníkov na kulinárnu kultúru, fair trade podnikateľov, výživových poradcov a ľudí z praxe, ktorých dôležitou súčasťou je remeselná potravina a jej trvalo udržateľný spôsob výroby, aby s nami zdieľali svoje príbehy, priblížili nám ich výnimočné produkty, inšpirovali nás a čo je najdôležitejšie: aby nám ukázali, že to má zmysel.

Celodenným programom nás bude aj počas tohto ročníka sprevádzať moderátor Peter Šarkan Novák.

???? Program

???? 9:00 - 17:00 Slow Food potravinový trh

???? 10:00 - 10:30 Diskusia #1 LOKÁLNE A TRADIČNE (Ján Šlinský, Katarína Nádaská, Michal Roháč)

???? 10:45 - 11:15 Diskusia #2 LOKÁLNE A ZDRAVO (Silvia Horecká, Simonne Vaďurová, Anetta Vaculíková)

???? 11:30 - 12:00 Live varenie #1 Martina Grňová

???? 12:15 - 12:45 Diskusia #3 LOKÁLNE A KVALITNE (Peter Varmuža, Barbora Krištúfková, Petra Molnárová)

???? 13:00 - 13:30 Live varenie #2 Ľuboš Mego

???? 13:45 - 14:15 Diskusia #4 LOKÁLNE A GLOBÁLNE (Allan Bussard, Martina Matejíčková, Michal Kucharovič)

???? 14:30 - 15:00 Live varenie #3 Michal Kordoš 

Počas dňa zažijete aj workshopy v podaní WWF Slovakia, Chuť žiť, Nadácia Integra, Slow Food Pressburg, Skutočne zdravá škola a rodiny Pavlíkovcov (včelárstvo).

Viac informácií o aktivitách nájdete na www.degustorium.sk

***Organizátor si vyhradzuje právo na zmenu v programe.


Späť na zoznam