PO NAŠOM! udržateľnosť očami detí

20. 5. 2019
Skutočne zdravá škola

Hlavnými aktérmi festivalu PO NAŠOM! sú deti, generácia budúcnosti, ktorá vyrastá v čase intenzívnych diskusií o udržateľnosti. Vytvárame pre deti priestor, v ktorom sa majúmožnosť vyjadriť, ako túto tému vnímajú, čo je pre nich dôležité a čím vedia prispieť. Dospelí ich v rámci festivalu len sprevádzajú a podporujú. A veríme, že sa nimi nechajú aj inšpirovať.

PO NAŠOM! – Udržateľnosť očami detí je prvým ročníkom detského festivalu, v rámci ktorého môžu deti vyjadriť svoj postoj k téme udržateľnosti, diskutovanej predovšetkým vo svete dospelých. Zámerom festivalu je vytvoriť deťom priestor na vzájomné stretnutia, diskusie, vzdelávacie aktivity, prezentáciu a predaj ich vlastných produktov, výmenu či predaj nepotrebných kníh, hračiek alebo oblečenia. O svoje nápady, názory a možno i riešenia sa podelia so svojimi rovesníkmi, ale i dospelými návštevníkmi podujatia v rámci Detského potravinového trhu, Detského Blšieho trhu, Informačnej a vzdelávacej EDU ZÓNY, Detského diskusného fóra a Rodinnej PIKNIK zóny pred Starou tržnicou.

V rámci festivalu PO NAŠOM! je pre deti pripravených 5 záujmových zón:

>Detský Trh Piac Markt je detskou verziou tradičného obľúbeného potravinového trhu, ktorý sa koná v Starej tržnici každú sobotu a nebude tomu inak ani v deň konania nášho festivalu; tentokrát sa veľký trh rozšíri o detský formát (na poschodí), na ktorom môžu svoje výrobky predávať deti z rodinných fariem, potravinových manufaktúr, ale i všetky deti, ktorých varenie baví, pomáhajú doma v kuchyni a radi by ponúkli svoje produkty širokej verejnosti; Predávať môžu aj vlastnoručne vyrobené produkty spojené s témou jedla a ekológie. Možnosť prihlasovania je do 22. mája 8.00.

>Detský Blší trh je, rovnako ako potravinový trh, detskou verziou pravidelného a obľúbeného formátu Blších trhov v Starej tržnici (na poschodí); deti prinesú svoje staré, už nepotrebné hračky, knižky, športové potreby a detské oblečenie a budú si ich môcť vymeniť, alebo predať (a peniaze investovať do záujmových aktivít, možno do projektov, alebo produktov, ktoré ich oslovia). Možnosť prihlasovania je do 22. mája 8.00.

>Detské DISKUSNÉ FÓRUM (pódium - Divadielko) sa stane súčasťou riadneho potravinového trhu na prízemí; v úlohe diskutujúcich sa v dvoch tematických blokoch predstavia výlučne deti; každý blok bude moderovať “dospelák” - odborník v danej téme;

témy diskusií:

- Život v našom meste

- Zdravie, strava a iné radosti (MUDr. IVETA PLŠEKOVÁ)

Možnosť prihlasovania do diskusií je do 22. mája 8.00.

>Informačná a vzdelávacia EDU ZÓNA (na poschodí) ponúkne zaujímavé workshopy a tvorivé dielne (napr. znižovanie odpadu v domácnosti, recyklovanie oblečenia ktoré nás už nebaví, senzorické vnímanie potravín, ochutnávka vôd, majstrovanie búdok pre vtáčiky, a pod.), pre zvedavé deti bude mať zaujímavé informácie niekoľko neziskových organizácii a firiem, ale aj škôl, ktoré sa venujú témam trvalej udržateľnosti.

>ZÓNA Rodinného PIKNIKU pred Starou tržnicou bude venovaná predovšetkým rodinám s deťmi, ktoré si budú môcť užiť spoločný čas pri dobrom jedle. Deti si budú môcť dobroty na piknikovanie pripraviť spolu s mladým šéfkuchárom a lektormi vo SLOW FOOD REVOLUTION ZÓNE na poschodí Starej tržnice a rodičov a kamarátov už len pozvať stráviť spolu pekný čas.

Nad tohtoročným podujatím prebral záštitu primátor hl.mesta, Ing. Arch. Matúš Vallo. Odborným garantom podujatia je INCIEN - inštitút cirkulárnej ekonomiky o.z.

Na poschodí Stare tržnice sa možete od 9:00 - 15:00 tešiť na:

✅Celodennú detskú školu varenia s Food Revolution Slovakia

✅Celodenné senzorické hry so Slow Food Pressburg

✅Detské vydanie TRH - PIAC - MARKT (Potravinový trh)

✅Detské vydanie blšieho trhu s Prešporský bazár

✅celodenné Repair Cafe Bratislava v Lab.cafe

✅Pódium Divadielko na poschodí Starej tržnice bude hostiť diskusie s deťmi a odborníkmi na témy:

9:30 - 10:00 Udržateľný život v meste

12:30 - 13:00 Zdravie, strava a iné radosti

EDUKAČNÁ zóna na poschodí Starej tržnice predstaví aktivity:

✅ WWF Slovakia

✅ Za živé rieky

✅ Združenie Slatinka

✅ Nadácia Ekopolis

✅ Nadácia Integra

✅ @SZŠ S.E.N.E.C

✅ Nadácia pre deti Slovenska

✅ Tvory mesta

✅ Zachráň včely

✅ Škola dizajnu Bratislava

✅ Lucka - Tvoj vodný andjel

✅ Ako na triedenie odpadu a obmedzenie jeho tvorby - Inštitút Cirkulárnej Ekonomiky a NATUR-PACK

WORKSHOPY (Odporúčame vopred svoj záujem nahlasovať emailom na ahoj@ponasom.info)

✅10:00 - 11:00 Živá knižnica v podaní EDUMA - Od emócií k poznaniu

✅10:00 - 11:00 Virtuálna realita v podaní EDUMA - Od emócií k poznaniu

✅10:00 - 12:00 Detská škola varenia s Michal Kordoš v SLOW FOOD REVOLUTION zóne na poschodí

✅11:00 - 12:00 Obvyklé sobotné divadielko pre deti

✅12:00 - 15:00 Cesta kváskového chlebíka s YEME plnochutné potraviny v SLOW FOOD REVOLUTION zóne na poschodí

✅13:00 - 14:00 Premietanie Filmov pre deti s enviro tématikou vďaka Ekotopfilm - Envirofilm 2019 | Bratislava v Lab.cafe

✅14:00 - 15:00 Premietanie Filmu Živá rieka vďaka Ekotopfilm - Envirofilm 2019 | Bratislava v Lab.cafe

...a budeme aj veľa čítať! ešte prezradíme s kým.

????Ďakujeme hlavným partnerom:

Stará tržnica a Volkswagen Slovakia

Bratislava - hlavné mesto SR

????..a našim mediálnym partnerom:

magazín in.ba - Informačný magazín Bratislavy

portál Vedomé - Inšpirujeme k zodpovednosti

portál Menučka.sk - Denné menu na jeden klik

????Za kreatívu ďakujeme Lovely Food

????Za pomoc pri oslovovaní dobrovoľníkov sme vďační Bratislavské dobrovoľnícke centrum.

Mapu podujatia a presný program s časovým harmonogramom zverejnia organizátori čoskoro na svojich stránkach. Tešíme sa na vás!

Späť na zoznam