Medzinárodný deň mlieka

18. 5. 2021
Skutočne zdravá škola

Mlieko ako neodmysliteľná súčasť nášho stravovania? 

Mlieko je tradičný nápoj, s ktorým sa stretávame každý deň v rôznej forme. Pre väčšinu z nás je neodmysliteľnou súčasťou denného jedálnička. Mlieko je považované za najlepší zdroj vápnika a bielkovín. Má pozitívny vplyv na zdravé kosti a zuby. Okrem vápnika obsahuje aj vitamín B12 a vitamín D, v prípade, ak sa kravy pasú na pastvinách.

V súčasnosti sa objavujú aj negatívne názory na konzumáciu mlieka. Tým najväčším je, že patrí do skupiny najbežnejších alergénov. Okrem alergických reakcií na kazeín, mliečnu bielkovinu, sa v poslednej dobe objavuje viac a viac ľudí, ktorí majú laktózovú intoleranciu. To znamená, že trpia nedostatkom enzýmu laktáza a nedokážu stráviť mliečny cukor – laktózu. Aj pri laktózovej intolerancii je však možné konzumovať malé množstvo mliečnych výrobkov, hlavne takých čo prirodzene obsahujú menej laktózy - kyslá smotana, syry ako camembert, ementáler, pecorino alebo brie, kefír. 

Začíname materským mliekom

Všetci odborníci sa zhodnú na tom, že deti do prvého roku života by jednoznačne mali konzumovať hlavne materské mlieko (ak to situácia nedovoľuje, tak samozrejme zaraďujeme mlieko umelé). Do 6tich mesiacov by malo byť plne kojené a po 6tom mesiaci by príjem materského mlieka mal byť dostačujúci, aby dieťa nemuselo piť umelé mlieko. Toto je samozrejme v prípade, že nič nebráni dojčeniu dieťaťa. Ku koncu prvého roka je vhodné zaradiť aj kvalitné mliečne výrobky, ideálne fermentované. 

Zdravotný stav veľa napovie

Ak nechcete konzumovať mlieko, treba zvážiť vek a zdravotný stav osoby. V prípade, že u dieťaťa či dospelého neexistuje fyziologická porucha a vy chcete mlieko ponechať v jedálnom lístku, vyberajte tie správne mliečne výrobky. Sú to hlavne kyslomliečne výrobky ako poctivé biele neochutené jogurty, kefír, bryndza, ďalej tvaroh, zrejúce syry či kvalitné ovčie a kozie výrobky. 

Fermentované mliečne výrobky sú ľahšie stráviteľné, lebo dochádza k premene laktózy na kyselinu mliečnu. Okrem toho sú výborným zdrojom probiotík, ktoré podporujú zdravú mikroflóru v črevách a tá je základom silnej imunity. 

Pri konzumácii mlieka a mliečnych výrobkov treba uprednostňovať výrobky s pasterizáciou, hlavne u detí, bez homogenizácie a genetickej manipulácie od zvierat pasúcich sa vo voľnej prírode a kvalitnou potravou. Pasterizáciou sa však ničia prospešné probiotické kultúry a homogenizácia mení mliečne tuky. 

Vieme si pri vyradení mlieka z nášho jedálnička jednoducho zabezpečiť dostatočný príjem vápnika?

Vápnik nájdeme hlavne v potravinách ako mandle a iné orechy, sardinky s kosťami, vaječný žĺtok, zo zeleniny je to hlavne okrúhlica, kvaka, brokolica, pak choi, čínska a pekinská kapusta, rukola, figy, cícer a fazuľa. 

Mlieko je síce dobrým zdrojom vápnika, no na to, aby sa tento minerál dostal tam, kam chceme, potrebuje aj partnera. A tým je vitamín K2. Ten zabezpečí, že vápnik neskončí v cievach, kde by mohol spôsobovať kôrnatenie ciev, ale že sa dostane až do zubov a kostí. Vitamín K2 sa nachádza hlavne vo fermentovaných potravinách ako je natto (fermentované sójové bôby), kyslá kapusta, vajcia a maslo od zvierat, ktoré sa pasú na tráve a ďalšie kvasené potraviny. 

Keď už sa vápnik dostane tam, kam potrebujeme, musíme si ho tam aj udržať. To sa nám podarí jedine pravidelným zaťažovaním kostí a pohybom. Čiže, iba vápnik pre zdravé kosti nestačí. 

Pri rozhodovaní, či vyradiť alebo ponechať mlieko vo vašom jedálničku, vám určite pomôže, ak sa dáte najprv otestovať na laktózovú intoleranciu alebo alergiu na bielkovinu kravského mlieka. 

Autorka textu: Eva Blaho - zdravie bez liekov odborná garantka programu Skutočne zdravá škola

Spracovala: Diana Baštugová

Späť na zoznam