Prvá pomoc pri prechladnutí

18. 9. 2021
Skutočne zdravá škola

Čo spravíte, keď cítite, že na vás niečo lezie a vy momentálne “nemáte čas” ochorieť? Nadopujete sa tabletkami a umelými vitamínmi? Na podporu imunity pritom stačí vhodne zvolená strava, teplo a spánok. V našom článku nájdete okrem iného aj odborníkmi overený recept na Čaj proti bacilom.

Nutričná terapeutka a odborná garantka programu Skutočne zdravá škola pripravila overené rady ako s prechladnutím detí i dospelých spoľahlivo zatočiť naštartovaním imunity vhodnou stravou.

Teplo a spánok je základ

Najdôležitejšie je dopriať vášmu telo šancu brániť sa a poraziť nepríjemný vírus, ktorý ho napadol. To znamená, ľahnúť si a vypotiť sa. Telo je veľmi inteligentný stroj a stačí iba robiť to, čo nám naznačuje.

Akonáhle váš organizmus napadne nepriateľ, spustí sa vnútorný poplach. Mozog a imunitný systém nastavia “termostat” z 36,5°C na 37°C a viac. Pri vyššej teplote dokážu biele krvinky oveľa efektívnejšie pracovať a vírusy sú zas pre zmenu oslabené. Výhodné podmienky pre boj. Keď sa zmení toto nastavenie vnútornej teploty a vy momentálne nie ste v dostatočnom teple, tak dostanete zimnicu. To sa len telo snaží zahriať mini pohybmi. Preto je veľmi dôležité nepotlačovať tento proces, ale naopak ho podporiť. V praktickom živote to znamená: oddych a teplo.

Ak už večer cítite, že na vás niečo lezie, tak si dajte veľmi horúci kúpeľ. Po kúpeli vypite horúci čaj proti bacilom podľa nášho receptu nižšie, zabaľte sa do spacáku alebo deky a ľahnite pod perinu či dve. V noci sa síce aspoň raz budete musieť prezliecť do suchého pyžama, ale garantujem vám, že ráno sa zobudíte oveľa silnejší a bez príznakov prechladnutia. Nezabúdajte, že spánok zohráva dôležitú úlohu pri regenerácií, a preto je nutné veľa oddychovať.

Ak vás to chytí počas dňa v práci, tak je najlepšie zobrať si pol dňa voľno a ísť sa domov poriadne vyspať a vypotiť. Je to lepšia voľba ako to prechodiť a potom s tým “ľahkým prechladnutím” bojovať aj dva týždne. Treba myslieť aj na dlhodobé následky. A ak sa naozaj nedá odísť, tak sa aspoň udržujte v teple a pite veľa horúcich tekutín.

Nech je strava vašim liekom

Nielen počas prechladnutia - ale hlavne vtedy, treba uprednostniť veľa bio ovocia a zeleniny, bio mäsové a zeleninové vývary, domáce vajcia a hríby ako šhitake, reishi, hliva či šampiňóny. Ďalej by nemali chýbať fermentované potraviny ako kefír, miso, kyslá kapusta a kvasená zelenina. Z korenín by mal prevládať cesnak, kurkuma, oregano, škorica a klinčeky.

Ako nás už naše mamy a babky liečili? No predsa - teplou polievočkou. Kuracia polievka naozaj pomáha pri chrípke. Nielenže zahreje na duši a na tele, ale obsahuje amino kyselinu cysteín, ktorá “riedi” hlien v pľúcach, ten sa potom tak nelepí a ľahko sa dostane z tela von. Ak si ju nemôžete spraviť sami, tak poproste rodinu alebo niekoho známeho. Ešte lepšia je s riadnou dávkou čierneho korenia. To podporí tvorbu tekutín v ústach, hrdle a pľúcach a tak podporí vykašliavanie hlienu.

Určite by ste mali vynechať sladkosti,  rôzne polotovary a výrobky z bielej múky. Všetky tieto produkty ovplyvňujú zdravú mikroflóru v črevách, čím oslabujú vašu imunitu. Až 80% imunity sa nachádza práve v tráviacom trakte, preto je dôležité ju podporovať aj vyváženou stravou.

Ďalší pomocníci

Na záver aspoň zopár tipov, ktoré vám pomôžu:

  • Cesnak - má proti vírusové, bakteriálne a proti plesňové účinky. Áno, existujú aj tabletky, aby ste vôňou neobťažovali svoje okolie, ale surový je najlepší. Pred konzumáciou ho treba jemne rozpučiť, aby sa aktivovali látky a vytvorili tak účinný alicín. Môžete si uvariť napr. silnú cesnakovú polievku, používať ho viac do jedál alebo len tak zjesť.
  • Vitamín D - veľmi účinný nielen pri zabíjaní rôznych mikróbov, ale aj pri zabraňovaní ich vstupu do tela. Prirodzene ho získavame hlavne zo slnečných lúčov, rýb, vajec, palmového oleja.
  • Zinok - ak sa užije hneď pri prejave prvých príznakov, tak môže skrátiť dobu ochorenia o 24hod. Mal by sa užívať pri akútnych ochoreniach a iba krátkodobo. Ľudia so zníženou imunitou, astmou alebo chronickými ochoreniami by mali byť opatrní pri jeho užívaní.
  • Vitamín C - silný antioxidant
  • Propolis - má silné antimikrobiálne účinky a obsahuje apigenín a kyselinu kávovú, obe veľmi užitočné pre imunitný systém.
  • Plody bazy čiernej obsahujú účinné proti vírusové látky, antokyaníny. Môžete vyskúšať aj čaj z bazy, zázvoru, mäty, rebríčka, lipy, ktorý zároveň podporuje potenie.
  • Ak chcete dlhodobo posilňovať imunitu, vyskúšajte bylinky ako kozinec blanitý či echinacea.
  • Oregano má silné antimikrobiálne účinky.
  • Cesnak je zas prírodné antibiotikum.
  • Zázvor stimuluje cirkuláciu krvi a chilli podporuje odstraňovanie hlienov. 

Čaj na boj s bacilmi

Horúci čaj zas zvýši vnútornú teplotu tela, kedy vie organizmus účinnejšie bojovať proti bacilom.

Čo budete potrebovať:

  • 1 liter filtrovanej vody
  • 1/2 čajovej lyžičky chilli, čerstvé alebo sušené
  • 3 až 6 strúčikov cesnaku
  • 1 čajová lyžička postrúhaného zázvoru
  • 6 klinčekov
  • 1 čajová lyžička oregana (dobromyseľ)
  • citrónová šťava a med na dochutenie

Postup:

Vodu dajte do hrnca, pridajte všetky suroviny okrem citrónovej šťavy a medu. Priveďte do varu a na miernom ohni varte aspoň 20 minút. Medom oslaďte minimálne. Čaj má byť liek a nie malinovka :)

Pri prvých príznakoch prechladnutia sa snažte vypiť aspoň 3 hrnčeky. Ak už chrípka alebo viróza prepukla naplno tak je najlepšie skombinovať to s jedným dňom v posteli.

Zaujíma vás téma vplyvu stravy na našu imunitu, pozrite si záznam z nášho odborného webinára a sledujte YouTube kanál programu Skutočne zdravá škola:

Skutočne zdravá škola je komplexný bezplatný program kvalitného a udržateľného stravovania a neformálneho vzdelávania o jedle a výžive pre materské, základné a stredné školy. Pomáha v rozvoji kultúry zdravého stravovania a učí žiakov odkiaľ jedlo pochádza a ako vzniká, ako ovplyvňuje náš organizmus, ale i svet v ktorom žijeme.

Autorka: Eva Blaho, Adv Dip Nut & Adv Dip WHM
Spracovala: Lucia Boldišová a Andrea Jazbec
Zdroj foto: Canva
Prvá pomoc pri prechladnutí 1Prvá pomoc pri prechladnutí 1Prvá pomoc pri prechladnutí 1
Späť na zoznam