Ukážkové školy v bratislavskom Starom Meste

29. 2. 2024
Skutočne zdravá škola

V spolupráci so Starým Mestom - Bratislava a Nadačným fondom Kaufland pri Nadácii Centra pre filantropiu rozbiehame jedinečný projekt - Ukážková škola, ktorý podporuje zdravé stravovanie v staromestských základných a materských školách.

Cieľ projektu

Projekt Ukážková škola sa zameriava predovšetkým na implementáciu celoškolského prístupu k stravovaniu.

Priebeh

Projekt zahŕňa vzdelávanie o stravovaní, výžive a zdraví v rámci rôznych predmetov. Mladšie deti sa zoznamujú s ovocím a zeleninou hravou formou, tvoria dúhu na tanieri, zamerajú sa na sezónnosť zeleniny a ovocia. V rámci praktickej časti budú tvoriť chutné a zdravé ovocné špízy. Pri starších deťoch sa lektori zamerajú na komplexnejšie informácie v oblasti zdravia, ktoré sa buduje predovšetkým prostredníctvom nutrične bohatej a vyváženej stravy. Prednášky budú venované racionálnej výžive,  ale aj poruchám príjmu potravy, ktoré je, žiaľ, čoraz častejším fenoménom medzi tínedžermi.

Pre pedagógov pripravujeme workshop, kde dostanú tipy a návody, ako tému a prístup k zdravému stravovaniu sprostredkovať deťom cez rôzne vyučovacie hodiny. Téma sa pekne prelína dejepisom, prírodopisom, cudzími jazykmi či matematikou. 

Rodičom ponúkneme workshopy zamerané na prípravu zdravej desiatej a prevedieme ich návodom ako môžu škole či škôlke pomôcť na ceste k zdravému životnému štýlu. 

S personálom školskej kuchyne si uvaríme recept podľa materiálno.spotrebných noriem s našim šéfkuchárom.

Počas projektu si školy prejdu analýzou školskej jedálne, kde sa vyhodnotí jej súčasný stav a ponúknu sa jej odporúčania na úpravy. Takisto prebehne prieskum medzi cieľovými skupinami (žiaci, učiteľský personál, personál školskej jedálne, rodičia), prostredníctvom ktorého porovnáme stav na začiatku a na konci projektu.

Zapojené školy

Do Ukážkovej školy sú aktuálne zapojené tri staromestské školy – ZŠ Vazovova, ZŠ Mudroňova a ZŠ M. R. Štefánika na Grösslingovej ulici a 9 materských škôlok v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti. V ďalšom cykle budú zapojené ostatné školy zo Starého Mesta - Bratislava.

Späť na zoznam