Priniesli sme si nápady z Francúzska
Minulý týždeň sa v rámci európskeho projektu FoodCOMP, konala zahraničná cesta. Kdeže sme to boli? V krásnom prostredí francúzskeho mesta Saumur.
Projekt FoodCOMP sa venuje plytvaniu potravinami a tu je niekoľko vecí, ktoré sme sa počas cesty dozvedeli:
“Francúzska neziskovka ValOrise nám spravila workshop o tom, ako spracovať poškodené ovocie a zeleninu. Na školách robia podobné workshopy ako my v Skutočne zdravá škola. Okrem toho, založili firmu OrNorme. Táto firma vykupuje škaredé ovocie a zeleninu, ktorú nechcú supermarkety a z týchto surovín vyrábajú polievky, kompóty a nátierky.”
“Dve popoludnia sme venovali brainstormingu v menších skupinkách a preberali sme rôzne témy, napríklad ako pritiahnuť všetky záujmové skupiny, ako môžu rodičia prispieť k výučbe o jedle doma, silné a slabé stránky aplikácie, ktorú vytvárame a mnohé ďalšie.”
“Už niekoľko rokov sa na jednej strednej odbornej škole pre šéfkuchárov, koná každý rok súťaž medzi školami o najchutnejší recept, v ktorom sú využité všetky časti surovín a je minimálny odpad. Na záver nás navštívil manažér predajne Carrefour a opísal viacero spôsobov ako sa im podarilo minimalizovať odpad vo všetkých predajniach v regióne. Za tento prístup získal aj niekoľko ocenení.”
Foodcomp je financovaný v rámci programu Erasmus+. Hlavným cieľom partnerstva je rozvoj pôsobnosti lektorov či pedagógov zvyšovaním povedomia o znižovaní plytvania potravinami aj prostredníctvom využívania e-learningovej platformy a užitočnej aplikácie.