Nitrianske školy hostili stretnutie učiteliek a učiteľov z 5 krajín

26. 2. 2024
Skutočne zdravá škola

V rámci euróspkeho projektu School Food 4 Change sme zorganizovali stretnutie učiteľov a učiteliek z krajín EÚ, tentokrát v Nitre!

Zástupcovia a zástupkyne z Estónska, Talianska, Česka, Maďarska a Slovenska počas 2 dní navštívili 3 základné školy v Nitre, kde sa pozreli na to, ako v nich pracujú s témou školského stravovanie.

Teší nás výmena príkladov dobrej praxe, pretože kvalitných aktivít pre žiakov nie je nikdy dosť!

Stretnutie otvoril Marek Hattas, nitriansky primátor, ktorý potvrdil snahu o chutné a zdravé jedlá v nitrianskych školách.

Ďalej sme mali možnosť navšíviť 3 nitrianskeho školy, ktoré sa pýšia medzinárodným bronzovým certifikátom SchoolFood4Change:

ZŠ Škultétyho

Škola dlhodobo usiluje o modernizáciu školského stravovania. Postupne rekonštruovali priestory umývárky a vymenili podlahy a nábytok. Pokračovali až k úplnej obnove inštalácií, výťahov, vzduchotechniky a nerezových zariadení v súčasnosti.

Keďže základom zdravej výživy je pestrosť a rozmanitosť, školská jedáleň sa rozhodla zriadiť pre svojich stravníkov šalátový pult. Žiaci si sami naberajú do misiek toľko, koľko sa im žiada. Po niekoľkých mesiacoch konštatujú, že sa im takýto spôsob podávania šalátov a kompótov osvedčil a stále sa teší obľube. Veď nie nadarmo sa hovorí: „Strava, ktorú konzumujeme, môže byť najbezpečnejšou a najsilnejšou formou lieku.“

ZŠ kniežaťa Pribinu

Po zapojení do programu SF4C a SZŠ vznikla na škole Akčná skupina pre zdravé stravovanie, ktorá je zložená z pani vedúcej školskej jedálne a hlavnej kuchárky, zástupkyne mestského úradu, učiteľov, žiakov a rodičov. V rámci zapájania celej školy do procesu výberu jedál, sa žiaci aj rodičia zúčastnili ankety, čo by mali radi na tanieri v školskej jedálni. Pani kuchárky pripravili jedálny lístok a žiaci, učitelia aj rodičia mohli hlasovať cez školský softvér edupage, ktoré z troch vybraných jedál by chceli mať na obed. Druhým krokom bolo hodnotenie jedla. Žiaci hlasovali, ako im chutil školský obed na flipcharte priamo v jedálni. 

Pre najmenších, ale aj tých väčších sa chystá obrázkový jedálniček, aby sa všetci mohli tešiť, čo ich čaká, keďže mnohí jedia nielen jazýčkom, ale aj očami. Počas minulého školského roka sa fotili reálne fotky jedál a tento rok z nich vytvoria obrázkový jedálny lístok.

Táto anketa je súčasťou skvalitňovania a zapájania čo najväčšieho počtu stravníkov do procesu prípravy jedla v školskej jedálni. Odpovede z dotazníkov využili pri tvorbe jedálneho lístka a výberu vhodných jedál. Cieľom bolo prilákať viac stravníkov a zistiť preferenciu chutí, čo sa aj podarilo. Žiaci sú spokojní a neodhlasujú sa z obedov, keď vedia, že sa bude variť, to, čo majú radi Tiež tí, ktorí sú prihlásení, obed aj naozaj zjedia a tým sa eliminuje množstvo odpadu v školskej jedálni.

ZŠ Nábrežie mládeže

Na škole je zriadená stravovacia komisia, ktorá je zložená zo zamestnancov školy a rodiča. V akčnej skupine pôsobia aj žiaci školy.

Aktívne sa zaujímajú o plytvanie potravinami - zníženie zvyškov jedál v školskej jedálni. Vykonali zber dát, ktorý úspešne zvládli a pre žiakov bol veľmi prínosný. Zamerali sa na nedojedené aj nevyzdvihnuté jedlá a výsledky priniesli alarmujúce zistenia. Na škole viedli diskusiu o tom, ako by mohli zabezpečiť deťom jedlo, ktoré im chutí a ktoré je dobre dochutené. Výsledky zverejnili vo školskom blogu.

Ďakujeme našim školám za náučný a interaktívny program, ktorý si pripravili pre zahraničné učiteľky a učiteľov! Videli sme množstvo príkladov dobrej praxe, ako sa dá s témou jedla pracovať na hodinách a veríme, že tieto príklady využujú školy aj za hranicami.

Foto: Miloš Štefanka

Späť na zoznam