Kuchárky musia doslova čarovať
Pani kuchárky musia v jedálni časť krát doslova čarovať. Vo verejnom obstarávaní sa totiž orientuje len veľmi ťažko tak, aby bez váhania mohli uprednostniť kvalitu a lokálnosť pred cenou a dovozom potravín. Spolu s Vidiecka Platforma/ Slovak Rural Platform a @Slowfood na Slovensku pracujeme na tom, aby sme školám poskytli prehľadnú metodiku, štandardy a postupy, ktoré im túto neľahkú úlohu pomôžu zvládnuť. Čo však urobiť nedokážeme bez podpory Ministerstva, je zlepšenie technologického vybavenia, či zmena v stravnej jednotke a ostatnej legislatíve. Žiaľ, o dialógy, nielen na túto tému, sme sa snažili niekoľko rokov, zatiaľ však bezúspešne a bez podpory. Vieme, že strava v školských jedálňach je asi najpálčivejším problémom, no je to zároveň aj oblasť, ktorá si vyžaduje najviac času a najkomplexnejšie opatrenia.
Dovtedy sa aspoň prostredníctvom pripravovanej novej webovej stránky budeme snažiť priblížiť vám témy, ktorými sa v rámci zlepšenia kultúry stravovania môžu školy zaoberať a inšpirovať pri svojich aktivitách počas školského roka. Počnúc školskými záhradami, návštevami fariem, témami na školské diskusie a workshopy týkajúce sa výživy a kvality stravovania.
Sledujte nás pre viac info.