Inšpirácia: systém školských obedových bufetov

13. 5. 2024
Skutočne zdravá škola

V rámci projektu Waste not, Want not mali navštívili zástupcovia Skutočne zdravej školy jedáleň ZŠ a gymnázia Heinrich-Hertz-Schule v Hamburgu. Školskú jedáleň prevádzkuje nezisková stravovacia organizácia Kinderwelt Hamburg, ktorá zabezpečuje stravovanie pre takmer 8 000 školákov v celom meste.

Každý deň sa v jedálni Heinrich-Hertz-Schule stravuje približne 800 školákov. Obedy dostávajú formou bufetového systému. Systém funguje tak, že každý žiak si musí vybrať „základné jedlo“, ktoré chce, najmenej 4 dni vopred. Kuchyňa tak má dostatok času na prípravu surovín a minimalizuje sa plytvanie. Pri príchode do jedálne žiak čipom potvrdí, že si obed predplatil. Kuchárka mu potom vydá tanier s hlavnou časťou jedla, ktorou môže byť mäso, ryba alebo hlavná zelenina. Žiak si potom ide k bufetu vybrať ostatné časti jedla: zeleninu, ryžu, zemiaky, cestoviny, omáčky, bylinky na dochutenie. Môže si tiež vybrať polievku alebo ovocie. Celkovo je v bufete každý deň na výber približne 15 rôznych príloh. Žiaci si z bufetu môžu vziať ľubovoľné množstvo a toľko, koľko chcú. Žiaci chodia do jedálne v skupinách, pričom každá z nich má na obed približne 20 minút. Deti v najmladších dvoch ročníkoch vždy prichádzajú do jedálne a obedujú so svojimi učiteľmi pri stole.

Kuchyňa vydáva 800 jedál každý deň počas dvoch hodín - od 11:30 do 13:30. V kuchyni pracuje 6 kuchárov, pričom dvaja kuchári podávajú hlavnú časť jedla súčasne. Jedlá formou bufetu sa pripravujú priebežne podľa požiadaviek stravníkov. Všetky nevydané jedlá sa o 13:30 hod. zmrazia šokom a na druhý deň sa použijú na prípravu ďalších jedál: pečenej zeleniny, polievky atď. Dvakrát týždenne sa ako hlavné jedlo podáva mäso a v ostatné dni sa ponúka len vegetariánske jedlo.

Všetky suroviny pochádzajú z ekologického poľnohospodárstva, takže sú 100 % ekologické. Prísady tiež v čo najväčšej miere odrážajú sezónnosť (v zime v bufete nenájdete paradajky a uhorky) a nakupujú sa od miestnych výrobcov. Cena surovín je 5,30 €, deti a ich rodičia zaplatia za obed 4,15 €. Pre sociálne slabšie rodiny je táto suma čiastočne dotovaná.

Po zavedení systému jedální sa množstvo nezjedeného a vyhodeného jedla deťmi znížilo zo 100 gramov na osobu a deň na iba 30 gramov.

Dôvodom je nielen schopnosť detí samy si vybrať množstvo, ktoré zjedia, ale aj intenzívna spolupráca s učiteľmi, ktorí deťom a žiakom pravidelne vysvetľujú a vzdelávajú ich. Kuchárky každý deň vážia množstvo nezjedeného jedla a podľa toho upravujú jedálny lístok na ďalšie dni.

     

          

        

      

      

      

      

Späť na zoznam