Spoločne a zdravo

20. 5. 2020
Skutočne zdravá škola

Milí naši, chceme vám dať do pozornosti YT kanál Degustorium, na ktorom nájdete zaujímavé prezentácie a diskusie o kvalitných potravinách z konferencie, ktorej súčasťou bola aj téma "spoločne a zdravo". Priamo o tej sa dozviete viac v priloženom videu.

Ako to, že niektoré školy, či školské bufety dokážu nakupovať kvalitné, čerstvé, lokálne a sezónne produkty a jedlo zároveň pripravujú v súlade s platnou legislatívou? V tejto moderovanej diskusii o verejnom stravovaní sme sa pozreli bližšie aj na to, čo vieme urobiť hneď, aby zariadenia spoločného stravovania naplno využili možnosti verejného obstarávania, rozšírili zoznam svojich dodávateľov a najmä, aby sa ponuka v jedálni či bufete stretla s dopytom zo strany žiakov a študentov.

Diskutujúci:

Ivana Kachútová, výživová poradkyňa, Nutricionistka

Ivana je nutricionistka s vášňou pre vedu o výžive a snahou zlepšiť zdravie všetkým ľuďom pomocou správnej výživy. Absolvovala univerzitné štúdium vedy o výžive na Viedenskej univerzite v Rakúsku. Už počas štúdia nadobudla praktické skúsenosti s nutričnou terapiou na súkromných ako aj štátnych klinikách. Absolvovala viaceré odborné stáže doma aj v zahraničí ako napríklad v kancelárii WHO či v Special Institute of Preventive Cardiology and Nutrition v Rakúsku, pričom sa už počas jej stáží venovala najmä problematike výživy detí. Po štúdiu krátko pôsobila na MŠVVaŠ SR, v sekcii regionálneho školstva, kde sa venovala téme zariadení školského stravovania. Keďže mala z jej pozície na ministerstve len obmedzené možnosti pozitívne meniť školské stravovanie, opustila toto zamestnanie a hľadala iný spôsob ako pomáhať zlepšovať stravovanie detí v školách a škôlkach. Aktuálne je zamestnaná na Lekárskej fakulte UK kde sa aj ako externá doktorandka venuje výskumu výživy so zameraním na detskú obezitu. Spolupracuje aj s klinikou Medante a Ambulanciou klinickej výživy v Bratislave. Taktiež sa stala garantkou za výživu v projekte Chuť žiť, ktorý sa venuje osvete a prevencii porúch príjmu potravy u detí a mládeže. Dlhodobo sa venuje odbornej ako aj populárno-náučnej publikačnej činnosti a vedie semináre a workshopy na rôzne témy z oblasti výživy

Katarína Ovečková Medveďová, lektorka Skutočne zdravá škola

Je lektorkou varenia a autorkou projektu Cookučka. Viac ako 10-ročné skúsenosti z reštaurácie a školy varenia zbierala aj u Jaroslava Žídeka, v Jem iné, popri rozsiahlej práci s deťmi a firemných teambuildingoch, a v ateliéri Stefana Liewehra vo Viedni a vďaka spolupráci s nórskym šéfkuchárom Daniélom Rougé Madsenom, s režisérom Petrom Kerekešom z filmu Ako sa varili dejiny.

Lucia Gallová, prevádzkovateľka vysokoškolského bufetu Vegget

Téme podpory malých a lokálnych producentov sa Lucia aktívne venuje od roku 2013. V roku 2014, ktorý bol vyhlásený za Medzinárodný rok rodinných fariem organizovala na ich zviditeľnenie množstvo podujatí. Je spoluzakladateľkou Vidieckej platformy, ktorá vznikla v roku 2014 ako neformálne združenie ľudí a organizácií, ktoré hája záujmy malých, mladých, rodinných a ekologických farmárov. Dôvodom, prečo sa Lucia venuje práve týmto témam, je jej viera v potrebu ozdravenia, omladenia a oživenia agro rezortu. Je aj zakladateľkou občianskeho združenia Vegget, ktoré prevádzkuje bufet so zdravými, farmárskymi potravinami a zároveň spoluzakladateľkou združenia Zelená Bratislava - Zebra, ktoré aktuálne inovuje mestský park na ukážkový jedlý park s permakultúrnymi prvkami. Študuje sociálnu antropológiu na FSEV UK v Bratislave a je mamou malého Šimona.

Roman Kováč, šéfkuchár MŠ a Jasle Lobelka

Prostredie michelinovskej reštaurácie vymenil za kuchyňu v MŠ a Jasle Lobelka na Liptove. Uvedomuje si, že stravovanie má veľký vplyv na stav ľudského organizmu a aj preto sa riadi heslom "kvalita, nie kvantita". Do kuchyne nakupuje kvalitné suroviny, sezónne ovocie a zeleninu, vyhľadáva lokálnych dodávateľov. V skôlke podporujú deti, aby sa zaujímali o pôvod potravín. Spoločne spoznávajú príbeh jedla, pestujú kadečo vo vlastnej záhradke, zapájajú deti do príprav a dokonca spoločne navštevujú aj rôzne farmy. Tvrdí, že popri kvalite samotného jedla je veľmi dôležité aj servírovanie, pretože jeme aj očami.

Späť na zoznam