Oslavujte zdravo a chutne

25. 11. 2022
Skutočne zdravá škola

Roky je zaužívané nosenie sladkostí do triedy na oslavu narodenín či menín. I keď je tento zvyk veľmi obľúbený, je potrebné dobre zvážiť, aké potraviny sú pri tejto príležitosti pre deti vhodné.

Lízatká, cukríky, čokolády či polotovarové koláče sú jednými z najobľúbenejších. Nevýhodou takýchto sladkostí k oslavám však je, ako ich deti následne vnímajú. Práve presladené a „umelé“ sladkosti sú považované za tie, ktoré sú výnimočné, dostávajú sa za odmenu alebo na oslavu sviatku. Pri takomto vnímaní jedla, hrozí v detstve riziko vytvorenia nezdravého vzťahu k nekvalitným potravinám v dospelosti. Je preto dôležité, aby sa deťom podávali hlavne nutrične hodnotnejšie potraviny.

Ďalším dôvodom, prečo sladkosti s vyšším obsahom pridaného cukru nie sú pri oslave vhodnou voľbou je, ako ovplyvnia žiakov počas vyučovania následne po konzumácii. Cukor prirodzene dodá deťom energiu, no takú, ktorá je veľmi intenzívna a krátka, následne deti cítia únavu a vyčerpanie. Tento stav môže mať za následok zníženú koncentráciu počas vyučovania a zníženú funkciu pamäte. Na základe toho je vhodné deťom a žiakom radšej ponúkať potraviny na báze ovocia a zeleniny, prípadne výrobky s vyšším obsahom vlákniny. Ich trávenie trvá dlhšie a poskytnú tak postupný prísun energie a pocit plnosti. Príklad vhodných potravín je čerstvé ovocie a zelenina - napríklad vo forme ovocného šalátu, domáceho koláča, zeleninových tyčiniek s dipom/pomazánkou, alebo ako sušené ovocie. Celozrnné tyčinky s medom, sušeným ovocím a orieškami môžu byť vhodnou alternatívou pre kupované čokoládové tyčinky. Ak hľadáte produkty dostupné v obchodoch, môžete zvoliť gumené cukríky s >90% obsahom ovocia, ovocné kože, celozrnné sušienky, oriešky či ovocie v horkej čokoláde alebo lyofilizované ovocie (ovocie sušené mrazom). Rovnaký prístup možno zvoliť pri akýchkoľvek akciách, kde sa deťom podávajú sladké drobnosti pod zub, či už v školskom prostredí, ako aj pri výletoch, domácich oslavách alebo v mikulášskom balíčku.

V spojení so zábavnou aktivitou tak žiakom a deťom určite zabezpečíte príjemný zážitok z oslavy narodenín či menín a taktiež im poskytnete zdravšiu sladkosť. Výbornou aktivitou môže byť aj samotné vyrobenie zdravých sladkostí. Deti baví výroba, sladkosť si môžu vytvoriť spoločne a prispôsobiť ich chutiam. Sladkosti vôbec nemusia byť súčasťou oslavy. Každá škôlka si môže zaviesť svoj vlastný oslavný rituál -  ako tému oslávencov uchopí. O tom je aj naše kritérium B6 pre materské školy. Ako inšpirácia môže poslúžiť tento príklad: pre oslávencov v danom mesiaci vyhradíte jedeň deň, kedy všetci oslávia svoj sviatok spolu. Mnoho skvelých a osvedčených nápadov nájdete aj na blogu českej SZŠ. Oslavný rituál možno spájať s nejedlou tématikou napr. s maľovaním na tvár, diskótekou, divadielkom, tvorivou dielňou, netradičnou prechádzkou či návštevou. Ako drobnosť môže oslávenec priniesť bublifuky, nálepky či sponky do vlasov. Na jar je napríklad vhodné priniesť každému malú sadeničku. Rituálom sa môže stať aj sadenie kríku alebo stromu v školskej záhradke.

Možností ako osláviť sviatok žiaka alebo dieťaťa je veľa, je už iba na vás a vašej fantázií, ako to bude. I keď jedlo a sladkosti sú obľúbeným zvykom a súčasťou osláv, povzbudzujeme rodičov a učiteľov/ky, aby zaistili deťom výživné a zdravšie alternatívy maškŕt. Takto si pochutia a zároveň dostanú do tela potrebné živiny. V spojení so zábavnou spoločnou aktivitou to bude jednoznačne nezabudnuteľná párty. :)

Určite neprehliadnite ani náš webinár, na ktorom sa dozviete prečo môžeme byť závislí na cukre a aké sú následky tejto závislosti. Ani tento, na ktorom sme ste dostali návod ako si o niečo zdravšie zamaškrtiť tak, aby ste nespôsobili veľkú ujmu črevnému mikrobiómu a nevyskočil inzulín. Vlastne v tomto predmikulášškom a predvianočnom období veľmi aktuálny. 

Za tím Skutočne zdravej školy,

Hanka Kordošová 

Foto: MŠ Lobelka, Liptovský Mikuláš

Oslavujte zdravo a chutne 1Oslavujte zdravo a chutne 1
Späť na zoznam