Megazdravie ukryté v mikrozelenine

15. 5. 2021
Skutočne zdravá škola

Mikrozelenina vyžaduje len veľmi malý priestor a údržbu a preto je vynikajúca na pestovanie v bytoch, školách bez možnosti mať záhradku, a tým vzdelávaniu detí a budovaniu ich vzťahu k zdravšej strave a udržateľnému a sezónnemu stravovaniu. Je úžasné sledovať cestu od semienka po zelenú rastlinku plnú chuti a vône. Navyše je všestranná a vhodná na experimentovanie. Môžete ju použiť ako čerstvú oblohu na takmer každé slané jedlo - polievku, cestoviny, obilné misky, hranolky, avokádový toast, vajcia, pečené zemiaky, zapekané jedlá,, k mäsu alebo rybám. Použiť ich môžete aj do šalátu, do smootie, do jogurtu, namiesto šalátu v burgri alebo sendviči. Skúste si posypať mikrozeleninou horúcu pizzu alebo z nej urobiť chutné pesto na cestoviny.

Micro Záhradka od Mygreens, predstavuje unikátny spôsob ako si skutočne každý môže v domácnosti dopestovať "super jedlo" za pomoci denného svetla. V sade nájdete 6 pohárikov na vypestovanie a v nich: hrášok, reďkovku ružovú, kel, červenú kapustu, rukolu a brokolicu. Eduard Hulík z Mygreens hovorí: “Našim cieľom je dostať takúto micro záhradu do kuchyne každej rodiny a naučiť tak deti niečo o pestovaní a dospelých o jednoduchom a zároveň veľmi zdravom stravovaní. Zároveň budeme veľmi radi, ak by naša micro záhradka bola i nástrojom na praktické vzdelávanie v každej triede slovenských škôl či škôlok, a preto sme sa rozhodli spojiť s programom Skutočne zdravá škola.”

Od 1.9. 2021 ponúka Mygreens pre školy nákup sady Mikrozáhrada za špeciálnu cenu 12Eur. Tak i školy, ktorým priestor neumožňuje výsadbu vlastnej školskej záhradky, môžu svojich žiakov prakticky a názorne edukovať o pestovaní a čerstvosti potravín.

Mygreens navyše ponúka školám praktickú osobnú prednášku na tému:

1. Pôda (z čoho sa skladá)
2. Voda (aký má účel pri pestovaní)
3. Vzduch (aký má účel pri pestovaní)
4. Slnko (aký má účel pri pestovaní)
5. Koreňe rastlín
6. Rastliny
7. Mikobylinky 
8. Využitie mikrobyliniek
9. Kompostovanie (spracovanie odpadu z pestovanie - korene a substrát)

Nakoľko sa tieto témy rozoberajú postupne na rôznych úrovniach v škôlkach a školách, je možné na ne plynulo nadviazať v závislosti od účebných osnov (prírodné vedy, chémia, fyzika).

Viac informácií o ponuke pre školy i odborné prednášky poskytne pán Eduard Hulík z Mygreens.

email: hulik.eduard1a1@gmail.com,

tel.: 0911 833 007

V spolupráci s Mygreens pripravuje Skutočne zdravá škola odborný metodický materiál o pestovaní mikrozeleniny pre školy a škôlky.

S hrdosťou vám aj oznamujeme, že kúpou tohto produktu Mikrozáhradka podporíte aj naše o.z. Skutočne zdravá škola.

Čo vlastne „microgreens“ alebo „mikrozelenina“ znamená?

Microgreens alebo mikrozelenina sú výhonky mladých rastlín zeleniny a bylín, ktoré sa konzumujú v štádiu klíčneho alebo prvého skutočného lístku. V porovnaní s “dospelou” zeleninou obsahuje vyššie koncentrácie zdravých látok - ako vitamíny, minerály a enzýmy. Všetku svoju silu ukrytú v semene čerpajú do svojho prvého klíčneho listu. Rastlinky na začiatku svojho života, majú v sebe uložené veľké množstvo energie, z ktorého ťažia až do dospelosti. Pre človeka je konzumácia mikrozeleniny efektívnejšou cestou, ako si doplniť denný príjem vitamínov a minerálov. Mikrozelenina by sa mala konzumovať vždy čerstvá a tepelne neupravená, čím vynikne jej aromatickú príchuť a koncentrovaný obsah živín a v neposlednom rade i jej rôzne farby a textúry.

Aký je rozdiel medzi mikrozeleninou a výhonkami alebo klíčkami?

Za mikrozeleninu sa považujú malé rastlinky, ktoré spadajú niekam medzi výhonok a klíčky, čo znamená, že by sme si ich nemali mýliť s klíčkami, ktoré nemajú listy. Klíčky majú tiež oveľa kratší rastový cyklus a to 2–7 dní, zatiaľ čo mikrozelenina sa zvyčajne zbiera 7–21 dní po vyklíčení, hneď ako sa objavia prvé pravé listy rastliny. Mikrozelenina sa viac podobá mladej zelenine v tom, že za jedlé sa považujú stonky a listy, avšak na rozdiel od dospelej zeleniny sú oveľa menšie a dajú sa konzumovať pred dorastením do podoby, ktorú poznáme. Mikrozeleniny sú mimoriadne nenáročné na pestovanie, pretože sa dajú pestovať na rôznych miestach, vrátane exteriéru, v skleníkoch alebo dokonca na vašom parapete. 

Čo potrebujeme na pestovanie mikrozeleniny?

Je to veľmi jednoduché - iba vodu, pôdu, vzduch a svetlo. 

Mikrozeleninu je možné pestovať rôznymi spôsobmi, ale najčastejšie sa pestuje v zemi, (rašelinovom) substráte, na vate alebo celulóze. Pri domácom pestovaní môžeme použiť trvácnu plastovú alebo inú nehrdzavejúcu nádobu s plytkým dnom, aby sme sa neskôr po vypestovaní k mikrozelenine dostali a mohli ju pohodlne odstrihnúť.   

Postup sadenia mikrozeleniny 

Substrát polejeme vodou tak aby bol vlhký ale nie premočený. To zistíme tak, že je nasiaknutý vodou a nevyteká z neho žiadna prebytočná voda. Jednoducho povedané navlhnutá by mala byť vrchná vrstva do hĺbky asi 2 cm.

Pred tým, ako si semená vysadíme, je potrebné vedieť, že ich rozdeľujeme na dve kategórie. Tie, ktoré pred sadením namáčame do vody a tie, ktoré nenamáčame. Namáčanie je postačujúce na 12hodín v odstátej vode pred sejbou. 

  • Tie, ktoré je potrebné namočiť pred zasadením:

1.             Hrach

2.             Slnečnica

3.             Repa

  • Tie, ktoré nie je potrebné namočiť pred zasadením:

1.             Reďkovka

2.             Rukola

3.             Žerucha

4.             Brokolica

5.             Horčica

6.             Kel

7.             Kaleráb

8.             Kapusta 

9.             Borák

 

Rašelinu máme teda poliatu v nádobe a môžeme  do nej zasiať semená, ktoré sme si vybrali. Tie by mali mať medzi sebou mierny rozostup a nemali by sa prekrývať. Každá rastlinka potrebuje mať priestor pre svoj rast. 

Po nasadení postriekame rozprašovačom semienka, aby navlhli a výsevnú tácku zakryjeme na 3- 4 dni tak, aby semienka nepreschli a mohli začať klíčiť. Každý deň môžeme semienka skontrolovať odokrytím či nedochádza k ich preschnutiu. Ak sú semienka vlhké, opäť ich zakryjeme, ale ak by sa nám zdali suché, môžeme ich znovu postriekať rozprašovačom. 

Potom nasleduje dôležitá fáza klíčenia a to najmä z hľadiska dodržania teploty a vlhkosti. Pri klíčení je potrebné použiť  tzv. efekt pareniska, ktoré zadržiava vyššiu vlhkosť a udržiava teplotu. Pri semenách ktoré sú nasadené na povrchu substrátu je riziko preschnutia pokiaľ by neboli chránené „efektom pareniska“. Ak by semená preschli znižuje sa ich schopnosť klíčivosti. Ideálne podmienky pri klíčení sú 70% vlhkosť a teplota 25 stupňov Celzia a pravidelná výmena vzduchu nakoľko pri týchto podmienkach je vysoké riziko vzniku plesní. Pri domácich podmienkach postačuje, ak dáme pozor, aby nám semienka nepreschli a to prekrytím nádoby, v ktorej pestujeme, druhou nádobou alebo niečím tmavým a semienka každý deň skontrolujeme. Pre istotu odporúčame rovnomerne  postriekať rozprašovačom. 

Po 3-4 dni nádobu s naklíčenou mikrozeleninou odkryjeme, skontrolujeme a zastrekneme alebo polejeme podľa potreby, aby mali rastlinky dosť vody na svoj rast. Takto odkryté a poliate ich umiestnime na parapet okna alebo iné svetlé miesto v domácnosti. Rastlinky potrebujú mať čerstvý prívod vzduchu a svetla, preto ich dávame na miesta, kde je jemné prúdenie vzduchu a pár hodín denne svetlo ( čím viac svetla budú mať, tým to bude lepšie pre naše bylinky). 

Polievame každý druhý deň podľa potreby. Na 6 - 12 deň  v závislosti podľa druhu môžeme začať konzumovať :-)

Mikrozelenina by sa mala skonzumovať po vypestovaní do 7 dní alebo zostrihať a skladovať v chlade ďalších 7 dní. Pri hrášku to môže byť až 20 dní od vypestovania. 

Ďakujeme spoločnosti Mygreens za podporu a spoluprácu pri príprave článku.

Po prihlásení do nášho newslettru vám pošleme zľavový kód na kúpu tohto produktu.

Megazdravie ukryté v mikrozelenine 1Megazdravie ukryté v mikrozelenine 1Megazdravie ukryté v mikrozelenine 1Megazdravie ukryté v mikrozelenine 1Megazdravie ukryté v mikrozelenine 1
Späť na zoznam