Čo sme sa naučili v Taliansku o plytvaní jedlom
V rámci projektového stretnutia partnerských krajín zapojených v projekte FoodComp nás v októbri privítali partneri z Talianska v malebnom mestečku Pietramontecorvino.
Na stredovekom hrade Castel di Pietra sme diskutovali o plánovaných aktivitách a rozvrhnutí prác do ďalšej etapy. Následne workshop so šéfkuchárom reštaurácie Coquus a majstrom odbornej výuky na miestnej škole gastronómie, Mirkom Espositom a jeho študentom, nám priniesol mnoho nových kulinárskych inšpirácií.
Aquasale - tradičný pokrm z južnej časti Talianska spočíva napríklad vo využití už staršieho tvrdšieho chleba, ktorý je nakrájaný na kocky a krátko namočený v osolenej vode. Podávať sa môže so šalátom.
Ochutnali sme aj Pane cotto s divokou brokolicou, kde sa tiež využíva chlieb ako pri prvom recepte.
Ako na zvyšky cestovín sme si ukázali pri recepte Fritatta pasta - cestoviny opečené na panvici s cibuľkou, syrom a vajíčkom. Po vyklopení z panvice sa cestoviny podávajú nakrájané na kocky.
Projektové stretnutie bolo súčasťou viacdňového networkingu - sieťovania. Koncept bol založený na 3 bodoch: stretnutie - porovnanie - zdieľanie. Networking sa konal v mestách Bovino a Lucera. Bola to dobrá príležitosť posilniť vzťahy medzi partnermi a tiež vytvoriť nové. Témami boli: miestny rozvoj, vidiecke oblasti, cirkulárne hospodárstvo, energia z obnoviteľných zdrojov a sociálny rozvoj. 30 súkromných a verejných organizácií z 20 rôznych krajín prepojila organizácia Meridaunia v Monti Dauni.
Foodcomp je financovaný v rámci programu Erasmus+. Hlavným cieľom partnerstva je rozvoj pôsobnosti lektorov či pedagógov zvyšovaním povedomia o znižovaní plytvania potravinami aj prostredníctvom využívania e-learningovej platformy a užitočnej aplikácie.
Sledujte projektu Foodcomp na Instagrame.