Webinár: Mlieko a mliečne výrobky
Prečo je téma mlieka kontroverzná? Mali by sme mlieko a mliečne výrobky začleniť do školského stravovania? Ako vyberať a rozoznať kvalitné mliečne výrobky? Tak na tieto, ale aj mnohé iné otázky zodpovieme na webinári. Pozrieme sa aj na najaktuálnejšie výskumy ohľadom mlieka, a porovnáme na Slovensku najčastejšie používané typy mlieka - kravské, kozie a ovčie.
Pre koho je určený: zriaďovatelia škôl (kraj, mesto, obec), vedenie škôl, vedúce a pracovníci školských jedální, tvorcovia politík v oblasti verejného stravovania, pedagógovia, rodičia.
Prečo by ste sa mali zúčastniť: Cieľom je motivovať školy k zapájaniu do programu Skutočne zdravá škola a podpora zdravého životného štýlu detí a mádeže na školách a v škôlkach a v školských jedálňach.
Cena: účasť voľná, na zapojenie sa je však potrebná registrácia.
Registrácia: na webinár sa registrujte v tomto registračnom formulári. Po registrácii Vám pred konaním webináru pošleme link, na ktorom môžete webinár sledovať a priamo sa zapájať aj otázkami.
Sledovať webinár môžete z počítača, notebooku, tabletu alebo smart phone-u, odkiaľkoľvek.
Odkaz na Facebook udalosť. Webinár bude nahrávaný a záznam nájdete na našom YouTube.
Partnerom webináru je spoločnosť Kaufland.
Záznam z webinára nájdete tu:
Program:
13:00 - 13:10 Privítanie, úvod do témy, Anna Dohňanská, Skutočne zdravá škola, o.z.
13:10 - 14:10 Mlieko a mliečne výrobky - Peter Wetzler („Lokál žrawetz“), Ivana Necpálová (ovčia farma Polun)
- Peter Wetzler, vyštudovaný molekulárny biológ a učiteľ, ktorý v slovenskom školstve pôsobí už viac ako 10 rokov. Aktuálne vyučuje biológiu a vedu na strednej škole Akadémia LEAF. Okrem toho je aj autor blogu Lokálžrawetz, kde sa snaží upriamiť pozornosť najmä na konzumáciu kvalitných sezónnych a lokálnych produktov. Prostredníctvom reportáží, článkov a rozhovorov vysvetľuje svojim fanúšikom ako vyberať potraviny, ako čítať ich zloženie, a najmä, kde ich nájsť. Na jeho webe sa totiž nachádza jedinečná interaktívna mapa celého Slovenska s viac ako 600 prvovýrobcami. Každý sa tak jednoducho a rýchlo môže dostať ku kvalitným potravinám.
- Ivana Necpálová, pracuje ako vedúca výroby v malej mliekarni na farme Polun pri Turčianskych Tepliciach. Na farme, ktorá sa zaoberá chovom oviec, pracuje piatu sezónu, stále sa vzdeláva a jej hlavným cieľom je vyrábať pravé poctivé mliečne výrobky. Snaží sa tradičné ovčiarske postupy využiť v modernej mliekarni za pomoci moderných technológií, zachovať správnu výrobnu prax a tým produkovať zdravotne nezávadné potraviny, ktoré chutia zákazníkom.
-
14:10 - 14:30 Záverečná diskusia, zhrnutie výstupov
Zdroj fotky: https://syraren-polun.sk
Späť na zoznam