Metodické materiály a návody pre učiteľov a ostatných členov Akčnej skupiny
Z navrhnutých tém vyberte oblasť, ktorá vás zaujíma. Môžete zvoliť aj cieľovú skupinu, hľadať aj podľa názvu alebo kľúčového slova. Metodiky prešli odbornou kontrolou MUDr. Adely Penesovej, PhD. a MUDr. Jany Babjakovej, PhD, MPH zo Slovenskej asociácie pre výživu a prevenciu.
-
Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu
Plnenie kritérií programu - Nepovolené aditíva
V metodike nájdete: aké aditíva nie sú povolené pri príprave jedál v školskej jedálni
-
Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu
Plnenie kritérií programu - Kvalita jedla a miesto pôvodu surovín
V metodike sa dozviete: ako postupovať pri výpočte kritéria - Aspoň 75 % všetkých jedál je vyrobených z čerstvých vopred nespracovaných surovín či potravín
-
Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu
Metodický manuál Skutočne zdravej školskej kuchyne
V metodike nájdete: ako variť v školskej jedálni zdravšie, chutnejšie a z akých surovín
-
Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu
Sezónny kalendár byliniek, ovocia a zeleniny A6
V kalendári nájdete: kedy sú rôzne druhy byliniek, ovocia a zeleniny v sezóne
-
Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu
Sezónny kalendár byliniek, ovocia a zeleniny A4
V kalendári nájdete: kedy sú rôzne druhy byliniek, ovocia a zeleniny v sezóne
-
Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu
Slow Food tipy na výber potravín
V metodike nájdete: aké potraviny pri nákupe vyberať
-
Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu
Zodpovedné nákupné správanie
V metodike nájdete: ako a podľa čoho vyberať produkty pri nákupe
-
Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu
Desatoro výživy podľa Skutočne zdravej školy
V metodike sa dozviete: aké sú odporúčania garantov Skutočne zdravej školy pre prípravu pokrmov v školskej jedálni
-
Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu
Školské stravovanie podľa Skutočne zdravej školy
V metodike nájdete: aké sú zásady školského stravovania podľa princípov Skutočne zdravej školy s ohľadom na aktuálne platnú legislatívu.
Súčasťou metodiky je aj okomentovaný ukážkový jedálny lístok z jednej zo škôl zapojených do programu.
-
Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu
Tipy pre pracovníkov školskej jedálne
V metodike nájdete: tipy a inšpiráciu pre vedúcich a pracovníkov školských jedální, aby dokázali lepšie komunikovať svoju prácu a trasovať spokojnosť stravníkov v škole
-
Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu
Značky so zárukou
V metodike nájdete: čo najčastejšie znamenajú označenia na etiketách (obaloch potravín)
-
Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu
Plnenie kritérií programu - Prehľad čerstvých surovín
V metodike nájdete: aké potraviny sú povolené na použitie pri príprave jedál v školskej jedálni
-
Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu
Akrylamid v potravinách
V metodike nájdete: čo je akrylamid a ako ho môžeme znížiť
-
Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu
Kontaminanty v potravinovom reťazci
V metodike nájdete: aké druhy potravinových kontaminantov sa nachádzajú v potravinách
-
Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu
Bezpečné rozmrazovanie potravín
V metodike nájdete: aký je správny postup pri rozmrazovaní potravín
-
Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu
Bezpečnosť mäsa
V metodike nájdete: aký je systém v oblasti bezpečnosti mäsa v Európe
-
Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu
Rozumieme logám a symbolom - Eko značky
V metodike nájdete: aké eko značenia existujú a čo značenia znamenajú
-
Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu
Čítame etikety
V metodike nájdete: ako vyberať potraviny podľa informácií na ich obaloch
-
Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu
Ukážkový sezónny jedálny lístok
Pre vedúce a vedúcich školských jedálni, kuchárky a kuchárov.
Táto publikácia vám pomôže získať prehľad o zásadách zostavovania vyváženého jedálneho lístka a ako pri výbere receptúr využívať sezónne potraviny.
-
Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu
Čo sa skrýva za jedlom - metodika - 2.stupeň
-
Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu
Školská jedáleň - rozhovor - 2. stupeň
-
Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu
Vzor k metodike Školská jedáleň - rozhovor
Viaže sa k metodike: Školská jedáleň - metodika - rozhovor - 2. stupeň
-
Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu
Čo si mám kúpiť - metodika - 1. a 2. stupeň
-
Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu
Čo by povedali ostatní - pracovný list - 2. stupeň
-
Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu
Čo si mám kúpiť - pracovný list - 1. a 2. stupeň
Viaže sa k metodike: Čo si mám kúpiť
-
Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu
Príbehy jedla - pracovný list - 1.stupeň
-
Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu
Vplyv ostatných - metodika - 2.stupeň
-
Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu
Odporúčania pre nákup vajec
V metodike sa dozviete: ako vybrať vajcia zo šetrných chovov, čo znamenajú značky na vajciach
-
Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu
Odporúčania pre nákup pečiva
V metodike sa dozviete: podľa čoho vyberať kvalitné pečivo, rozdiel medzi kváskom a droždím a ideálne zloženie pečiva
-
Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu
Odporúčania pre nákup rýb
V metodike sa dozviete: ako vybrať ryby z udržateľných chovov, ktoré značky sú dôležité, kde kúpite
-
Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu
Úspechy našich škôl - príklady z praxe
V metodike sa dozviete: ako sa darí školám naplňať kritériá podľa 4 základných pilierov a výber príkladov dobrej praxe
-
Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu
Školská jedáleň - prieskum o školskom stravovaní
Tento metodický materiál prináša námety ako zlepšovať atmosféru a prostredie v školskej jedálni. Prostredníctvom neho zapojíte žiakov do riešenia kultúry stravovania v škole a pomôžete im získať dôležité zručnosti.
-
Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu
Ekologické poľnohospodárstvo
Návod popisuje základné pravidlá a princípy ekologického hospodárenia a predkladá súbor vzdelávacích aktivít, ktoré môžu byť pre učiteľov inšpiráciou, ako ekologické poľnohospodárstvo zaradiť do výučby.
-
Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu
Čo skutočne vieme o poľnohospodárstve?
V tomto metodickom balíčku ponúkame aktivity, ktoré pomôžu žiakom pochopiť rozdiely medzi ekologickými a konvenčnými metódami poľnohospodárstva.
-
Kvalita jedla a miesto jeho pôvodu
Čo skutočne vieme o poľnohospodárstve - pracovné listy
Tieto pracovné listy slúžia ako príloha k metodike Čo skutočne vieme o poľnohospodárstve?