Zdravý Máj

10. 6. 2021
ZŠ Kukučínova, Vranov nad Topľou

Deň MLIEKA

Oslávili sme spolu deň mlieka, vďaka naším skvelým učiteľom a kuchárkam. Pani učiteľka  Mgr. Miroslava Fedorková oboznámila žiakov s históriou Dňa Mlieka a ukázala žiakom, aké  mimoriadne výživové vlastnosti a význam pre človeka má mlieko, formou besedy. Vďaka sponzorskému daru mliekarni SYRÁREŇ BEL SLOVENSKO mohli naši žiaci ochutnať výrobky tohto podniku. Taktiež si priniesli  svoje vlastné mliečne desiaty.  Všetci v bielom  si pochutnávali cez prestávky na mliečnych dobrôtkach a zapíjali pohárom mlieka. No pozor, nezaostala ani školská jedáleň. Tá pripravila pre nás nielen chutný obed, ale aj skvelú maškrtu, puding, na ktorom si pochutnali tiež zamestnanci školy. 

Zdravá výživa

Besedy na túto tému sú pre nás bežné. Naši žiaci ich často absolvujú v rámci triednických hodín, pracovného vyučovania, telesnej výchovy či biológie. Napr.

Tretiaci v rámci pracovného vyučovania sa  oboznámili s významom vyváženej stravy pre človeka. Naučili sa, aké zložky má obsahovať, aký vplyv majú jednotlivé zložky na organizmus. V závere si zasúťažili v kvíze: „Ako sa ja stravujem“ .  Po vyhodnotení kvízu zistili na akej úrovni stravovania sa nachádzajú a čo musia  zlepšiť vo svojom jedálničku.

V rámci telesnej výchovy  sa žiaci oboznámili s meraním výšky a váhy. Následne si vyskúšali vypočítať svoj Index telesnej hmotnosti(BMI) vďaka  webovej aplikácii.  Potom už stačilo vytvoriť skupinky, rozdať pomôcky a žiaci si  navzájom medzi sebou  vypočítali hodnotu svojho BMI.  Každý žiak mal možnosť zistiť v akej fáze sa nachádza, aký to má vplyv na jeho  organizmus a čo musí ešte vylepšiť vo svojom jedálničku.

Bohatý jedálniček

O bohatý jedálniček sa každý deň stará vedúca našej školskej jedálne spolu s  kuchárkami. Každý deň nám chystajú skvelý a zdravý obed. Vďaka ním spoznávame nové chute a ochutnávame jedlá, ktoré doma nemávame. Ako odmenu, že všetko zjeme, dostaneme balíček vitamínov aj domov napr. jabĺčko, reďkvičku na chlebík a pod..  No s týmto sa doma  často  delíme.

Školská záhradka

Tento rok sme na školskom pozemku zriadili  školskú záhradku.  Pán riaditeľ nám dal upraviť pozemok a priviesť zeminu. No a na nás je už zvyšok práce.  Ešte sme len na začiatku, ale plány máme veľké. Chceli by sme mať bylinkovú hriadku či  ovocné kríky. Všetko má však svoj čas. Každá trieda bude mať svoje políčko, o ktoré sa bude starať. Druháci s pani učiteľkou Mgr. Figeľovou už  začali v máji. Vzali  do rúk motyky, hrable a upravili si svoj záhon a s radosťou si zasadili zeleninu, ktorú o niekoľko týždňov ochutnajú.

Zdravý Máj 1Zdravý Máj 1Zdravý Máj 1Zdravý Máj 1Zdravý Máj 1Zdravý Máj 1Zdravý Máj 1Zdravý Máj 1Zdravý Máj 1Zdravý Máj 1Zdravý Máj 1Zdravý Máj 1Zdravý Máj 1Zdravý Máj 1Zdravý Máj 1Zdravý Máj 1Zdravý Máj 1Zdravý Máj 1
Späť na zoznam