Zdravé varenie: v hlavnej úlohe jablko!

11. 10. 2023
SMŠ Benjamín Preschool, Senec

Tento mesiac sme zdôraznili dôležitosť zdravého stravovania pri starostlivosti o naše telo. S deťmi sme si urobili palacinky, osladené čerstvým ovocím, ktoré poskytuje krásnu farbu a neobmedzený priestor pre fantáziu. Na dozdobenie našich zdravých palaciniek sme použili rôzne ovocie na výrobu vtipných palacinkových tváričiek.

Druhá trieda zase pripravila čerstvú jablkovú šťavu, čo je zábavná aktivita pre všetky vekové kategórie a ukázalo sa, že ide aj o skvelú praktickú aktivitu. Premena druhého obľúbeného ovocia na svete na lahodnú šťavu na uhasenie smädu bola skvelým interaktívnym spôsobom, ako deťom ukázať, ako sa z pevných látok môžu stať tekutiny a aké je pre nás jednoduché konzumovať sladké, chutné a zdravé ovocie.

V ďalšej triede si spravili jesennú ochutnávku jabĺk. Tak jednoduchý úkon, ako je ochutnanie jablka, môže byť pre malé dieťa obrovskou vzdelávacou skúsenosťou.
Tieto aktivity podporujú aktívne skúmanie pomocou zmyslov, precvičujú motorické zručnosti, vyjadrovanie emócií, vyjadrenie individuálnych myšlienok/preferencií, dodržiavanie pokynov, povzbudzujú zvedavosť, rozvíjajú matematické zručnosti a robenie hypotéz.
Víťazmi jablkového testu v triede boli: Gala a Golden Delicious jablká.

Poslednou aktivitou najstarších detí bola výroba jablkového koláča, kedy deti začali zberom jabĺk v našej škôlkarskej záhradke, pokračovali strúhaním jabĺk, výrobou cesta až po výrobu mriežky na vrch koláča a pečením. Bol to pre všetkých zážitok so sladkou bodkou na konci za dobre odvedenú prácu. 

Všetky tieto aktivity boli vybrané tak, aby podporili zdravé návyky, ako aj sebareflexiu o tom, čo je dobré a čo zlé pre naše telo, a to prostredníctvom zapojenia detí do vytvárania vlastného jedla a nápojov. 

Zdravé varenie: v hlavnej úlohe jablko! 1Zdravé varenie: v hlavnej úlohe jablko! 1Zdravé varenie: v hlavnej úlohe jablko! 1Zdravé varenie: v hlavnej úlohe jablko! 1Zdravé varenie: v hlavnej úlohe jablko! 1Zdravé varenie: v hlavnej úlohe jablko! 1Zdravé varenie: v hlavnej úlohe jablko! 1Zdravé varenie: v hlavnej úlohe jablko! 1Zdravé varenie: v hlavnej úlohe jablko! 1Zdravé varenie: v hlavnej úlohe jablko! 1Zdravé varenie: v hlavnej úlohe jablko! 1Zdravé varenie: v hlavnej úlohe jablko! 1Zdravé varenie: v hlavnej úlohe jablko! 1Zdravé varenie: v hlavnej úlohe jablko! 1Zdravé varenie: v hlavnej úlohe jablko! 1Zdravé varenie: v hlavnej úlohe jablko! 1Zdravé varenie: v hlavnej úlohe jablko! 1
Späť na zoznam