ZÁHONIK PRI MŠ

22. 5. 2023
MŠ Bajzova, Žilina

Hurá máme ho už aj my.

Dočkali sme sa. Naša MŠ sa môže pýšiť novým, krásnym vyvýšeným záhonom na pestovanie byliniek.

Vyvýšené záhony sú v posledných rokoch veľkým trendom, pretože majú pre záhradkárov množstvo výhod. V prvom rade nám šetria chrbát, keďže sa vďaka nim nemusíme nad hriadkami zohýbať. Taktiež v nich dokážeme vypestovať slušnú úrodu aj na takých miestach, kde je neúrodná pôda. Navyše, ak si ich svojpomocne vybudujete podľa vlastného vkusu, môžu byť vo vašej záhrade nielen skvelým úžikovým, ale i dekoratívnym prvkom.

Dobrou správou je, že na vybudovanie vyvýšeného záhona nemusíte nutne kupovať nové materiály. Pokojne môžete použiť to, čo nájdete doma v záhrade. Najčastejšie sa záhony vyrábajú z drevených dosiek či paliet, ale využiť môžete aj polená, kamene alebo tehly. V každom prípade, nezabudnite na to, že tieto materiály budú prichádzať do styku s vodou, takže ich treba od vlhkosti odizolovať. Platí to najmä pri dreve, ktoré treba chrániť, napríklad, nopovou fóliou a zakonzervovať ho náterom proti hnilobe a drevokazným hubám a ošetriť ho lazúrou alebo olejom. Pri samotnej stavbe by sme mali myslieť na to, že záhon má byť tak vysoký a tak široký, aby sme pohodlne dočiahli až do jeho stredu.

Toto všetko sme zvládli a s malou pomocou sme sa dostali až k samotnému sadeniu priesadok. Deti pri sadení ani nedýchali, tí šikovnejší pridali ruku k dielu a s výsledkom sme boli všetci spokojní. Tešíme sa na našu úrodu. :)

ZÁHONIK PRI MŠ 1
Späť na zoznam