Prváci pestujú mikrobylinky

24. 6. 2024
ZŠ Mudroňova, Bratislava

Na konci školského roku čakalo pre prváčikov vyvrcholenie informácií z projektu Skutočne zdravá škola. Tento projekt bol navrhnutý s cieľom podporiť záujem detí o prírodu a zdravé stravovanie. S projektom Mikrobylinky - Mygreens si mohli otestovať aj zručnosti v pestovaní rastlín.

Deťom sme predstavili koncept mikrobyliniek - malých, mladých rastliniek, ktoré sú plné živín a chutí. V krabici sme obdržali sady na pestovanie, všetko bolo pekne pripravené. Každé dieťa dostalo svoju malú nádobu, zeminu a semená rôznych druhov mikrobyliniek, ako sú reďkovka, žerucha a hrach. Inštrukcie boli pekne napísané na zadnej strane stojanu na mikrobylinky. 

Deti sa naučili, ako správne zasiať semená, pravidelne polievať a sledovať rast svojich rastliniek. Každý deň pozorovali, ako sa malé zelené lístočky premenili na krásne mikrobylinky. S pomocou pani učiteľky Mišky a pani vychovávateľky Betky si viedli denníky, kde zaznamenávali svoje pozorovania a zmeny, ktoré videli.

Tesne pred letnými prázdninami prišiel ten najvzrušujúcejší moment - zber úrody. Deti s nadšením odtrhávali svoje vypestované mikrobylinky a pripravovali malé ochutnávky. Boli prekvapené, aké chutné a svieže môžu byť tieto malé rastlinky. Niektorí zjedli rastlinky samostatne, niektorí si ozdobili chlebík. Dokonca urobili radosť aj svojim spolužiakom vo vedľajšej triede - štvrtákom, ktorý ukončili tento rok svoj 1. stupeň a podelili sa so svojou úrodou.

Tento projekt bol nielen poučný, ale aj veľmi zábavný. Naši prváčikovia získali nové vedomosti o pestovaní rastlín a zdravom stravovaní. Navyše mali možnosť ochutnať plody svojej práce, čo bolo pre nich veľmi motivujúce. Tešíme sa, že sa projekt stretol s takým úspechom a že deti si svoje mikrobylinky užili ešte pred prázdninami.

Prváci pestujú mikrobylinky 1Prváci pestujú mikrobylinky 1Prváci pestujú mikrobylinky 1Prváci pestujú mikrobylinky 1Prváci pestujú mikrobylinky 1Prváci pestujú mikrobylinky 1Prváci pestujú mikrobylinky 1Prváci pestujú mikrobylinky 1
Späť na zoznam