Náš prvý blog skutočne zdravej školy
A sme v tom ! Našu, školu sme úspešne zapojili do projektu Skutočne zdravá škola. Veľmi sa tešíme, že môžeme byť súčasťou tak skvelého projektu na podporu zdravého a pestrého stravovania pre naše deti a, samozrejme, aj nás, zamestnancov. Je pred nami dlhá cesta, no za uplynulý rok sme už čo to stihli. Na dochucovanie pripravovaných jedál sme začali používať zdravé a chutné koreniny bez soli a glutamanov. Minimalizovali sme tiež používanie polotovarov. Ešte minulý školský rok naši šikovní deviataci vysadili bylinkový záhon pri kuchyni. Bylinky sezónne používame do polievok, nátierok či limonád. Oslovili sme miestnych nadšených farmárov na spoluprácu a tak môžeme naše krémové polievky dochutiť lokálnym mladým zázvorom, a naši škôlkari chrumkajú k desiatej či olovrantu zeleninku vypestovanú bez postrekov priamo v našom meste. Pre rodičov a žiakov sme pripravili dotazníky, vďaka ktorým sme sa dozvedeli viac o chutiach a želaniach našich stravníkov. Následne sme tiež zorganizovali stretnutie rodičov v jedálni našej školy na tému Čo jedia naše deti a ako by mal vyzerať zdravý tanier. V rámci stretnutia mali možnosť rodičia ochutnať nátierky, kváskový chlebík a tiež domáci tvarohový krém, ktorý pripravujú naše kuchárky deťom na olovrant. V minulom školskom roku sme sme mali v našej jedálni tématické týždne, ktoré budeme opakovať aj tento školsý rok. Ako prvý v poradí bol žiacky jedálniček, nasledoval týždeň svetovej kuchyne a nakoniec zamestnanecký jedálniček. Stále sa snažíme skúšať nové polievky či hlavné jedlá. Deti aj zamestnanci si obľúbili hokaido polievku či mrkvový krém so zázvorom a kokosovým mliekom, zemiakovo-mrkvové pyré s lososom. Za zmienku určite stoja aj bezmäsité novinky ako napr. zeleninové karbonátky, či zemiakové gnocchi so špenátom a nivou. V prvom polroku sme v jedálni zaviedli žiacky dozor. Tri dni v týždni naši deviataci trávia veľkú prestávku v jedálni a podporujú mladších žiakov v skúšaní nových chutí a tiež zisťujú, čo by sa dalo na obedoch vylepšiť. V blízkej budúcnosti tiež plánujeme uviesť do skúšobnej prevádzky samoobslužný šalátový bar, kde budú mať stravníci počas obedov k dispozícii čerstvú zeleninu a ovocie. Na jar pripravujeme ďalšie stretnutie rodičov škôlkarov a nižších ročníkov základnej školy, kde predstavíme program a ciele Skutočne zdravej školy a porozprávame sa, prečo je dôležité podporovať imunitu vhodnou stravou a nebude chýbať ani ochutnávka pripravovaných jedál podľa spotrebných noriem. Pre detičky bude pripravené divadielko a zdravé maškrty. Tešíme sa na túto dobrodružnú cestu plnú nových chutí, nápadov a noviniek, ktoré posunú našu školu a hlavne naše stravovanie smerom k zdravšej budúcnosti.