Júnový výlet za pokladmi farmy Agrokruh

13. 7. 2021
SMŠ Benjamín Preschool, Senec

Náš júnový výlet na agrofarme Agrokruh v Hrubom Šúri sme si veľmi užili.  Po krátkom pikniku sme sa prebehli po lúke, preskúmali jazierko, v ktorom sme hľadali žaby, videli sme rybky a dokonca hada. V teréne sme videli veselých poľných zajačikov.

Skúmali sme rôzne druhy sadeníc ovocia a zeleninky a pochutnali sme si na sladkých jahodách. Deti zaujalo, že korenie, mrkva a sadenice paradajok mali rôzne listy. Nazbierali sme si i voňavú bazu. Domáci farmári nám ukázali ako fungujú ramená technológie agrokruh, ktoré sa starajú o polievanie, výsadbu, spracovanie pôdy, valcovanie a pod.

Agrokruh je malé lokálne poľnohospodárstvo, ktoré pestuje ovocie, zeleninu a bylinky bez použitia chemických látok a minimalizuje zásah do prirodzeného prostredia. Využíva ale neznásilňuje pravidlá rovnováhy mnohých foriem života vo voľnej prírode.  Plodná pôda musí obsahovať prospešné baktérie a živiny prospešné konkrétnemu typu pestovanej zeleniny. Tieto baktérie sa nachádzajú v pôde v hĺbke do 1m, pretože nedokážu prežiť konktakt s kyslíkom.

Moderné technológie, ktoré našu pôdu obrábajú fungujú na princípe prevracania hornej vrstvy pôdy. Každým zásahom moderných technológií veľká časť prospešných baktérií zahynie a pôda je zhehodnotená. Technológiu Agrokruh sme vyvinuli ako odpoveď na tento problém. Pôdu obrába mechanicky, avšak nezasahuje do prílišnej hĺbky a nepoškodzuje baktérie, vďaka ktorým je pôda hodnotná.

Len tak sa potulovať bol dar, ďakujeme rodine Vaculíkovcov za túto príležitosť.

Zdroj informácií: www.agrokruh.sk

Za fotografie ďakujeme  Ivana Mach Moments a Ludmila Azarova Photo

Júnový výlet za pokladmi farmy Agrokruh 1Júnový výlet za pokladmi farmy Agrokruh 1Júnový výlet za pokladmi farmy Agrokruh 1Júnový výlet za pokladmi farmy Agrokruh 1Júnový výlet za pokladmi farmy Agrokruh 1Júnový výlet za pokladmi farmy Agrokruh 1Júnový výlet za pokladmi farmy Agrokruh 1Júnový výlet za pokladmi farmy Agrokruh 1Júnový výlet za pokladmi farmy Agrokruh 1Júnový výlet za pokladmi farmy Agrokruh 1Júnový výlet za pokladmi farmy Agrokruh 1Júnový výlet za pokladmi farmy Agrokruh 1
Späť na zoznam