Fyzikálne experimentovanie s jedlom a zmyslami

10. 4. 2023
SMŠ Benjamín Preschool, Pezinok

Malí vedci v našej škôlke objavujú nové javy. V prvom experimente s oxidáciou jabĺk deti použili skutočné jablká a rôzne tekutiny, ktoré sme našli v našej skôlke, aby vytvorili hypotézu a zistili, prečo jablká hnednú a čo zabraňuje zhnednutiu jabĺk. V jablkách je niečo, čo sa nazýva PPO (polyfenoloxidáza), čo je enzým. Enzýmy sú veci, ktoré robia všetku prácu, aby zabezpečili, že bunky môžu žiť svoj život. Akonáhle nakrájate jablko, otvoríte niektoré bunky v ňom. Enzým PPO zareaguje na vzdušný kyslík a začne jablko hnednúť. Ďeti tento jav fascinoval a snažili sa o to, aby tomuto hnednutiu zabránili. Nie vždy sa tomu ale dá zabrániť. 

V ďalšom experimente deti testovali svoje zmysly. Našich päť zmyslov nás spája so svetom a so sebou samými.
Kniha Počujem uhorku (I hear a pickle) od Rachel Isadora je skvelým zdrojom na skúmanie zmyslov s mladšími deťmi. Autorka, ktorá zobrazuje známe zvuky, pachy, predmety a jedlá, dáva každý zmysel do súvislosti a vytvára spojenie medzi zmyslom, pocitmi a asociáciami, ktoré vyvoláva.

Ďeti milujú skúmať aj tie najjednoduchšie veci okolo nás. Otvára im to obzory a dáva inšpiráciu do ďalšieho objavovania fyzikálnych javov okolo seba, kedy my sme tu, aby sme im ukázali cestu a dali všetko k dispozícii, čo potrebujú. :) 

Fyzikálne experimentovanie s jedlom a zmyslami 1Fyzikálne experimentovanie s jedlom a zmyslami 1Fyzikálne experimentovanie s jedlom a zmyslami 1Fyzikálne experimentovanie s jedlom a zmyslami 1Fyzikálne experimentovanie s jedlom a zmyslami 1Fyzikálne experimentovanie s jedlom a zmyslami 1Fyzikálne experimentovanie s jedlom a zmyslami 1Fyzikálne experimentovanie s jedlom a zmyslami 1Fyzikálne experimentovanie s jedlom a zmyslami 1Fyzikálne experimentovanie s jedlom a zmyslami 1
Späť na zoznam