Farma Východná

15. 3. 2024
Súkromná MŠ Lobelka, Liptovský Mikuláš

Vedeli ste, že Farma Východná je najvyššie položené ekologické hospodárstvo v Liptove (930 m.n.m.)?

Práve tam zamierili naše kroky dňa 12.3.2024 a práve tam objavovali tajomstvá farmy naši Lobelkáči.

Keďže je svojim umiestnením Farma Východná taká špecifická, nezájdete sem spojovým autobusom alebo vlakom. Keď nás objednaný autobus vysadil za bránami farmy, ihneď nás vítali srdeční pracovníci farmy. Nebolo nás málo, pretože kto by si nechal ujsť takú úžasnú prehliadku farmy? Rozdelili sme sa na skupiny a túžobne sme začali spoločne s našim sprievodom poznávať.

Toho, čo sme mohli na farme vidieť bolo neúrekom! Netušili sme, že aj tu bývajú škôlkari – teliatka tu majú vlastnú škôlku. Tu na farme je to skutočne hotové mestečko. Majú tu nemocnicu, kde sú zvieratká, ak sú náhodou choré alebo sa im niečo stalo. S láskou sa tu o ne stará pán veterinár. Majú tu pôrodnicu, tak ako už tušíte sa práve teliatka narodia. Dojáreň je miesto, kde kravičky odovzdajú svoje mliečko. Nezabúdajme na perfektný hotel spokojných kráv. Ubytovanie majú v skutku luxusné a je tu o nich postarané naozaj all inclusive. Kravičky, ktoré živú na farme vo Východnej nemajú žiadny stres, majú sa tu útulne, sú zahŕňané láskou a skvelou starostlivosťou.

Mali sme možnosť vidieť aj to čo papajú, ako je im strava pripravovaná, keďže v zimných mesiacoch sa ich obľúbená trávička a bylinky nachádzajú ukryté pod snehom a tiež sme počuli aká je výživná. „Ak by sme narodili ako kravičky, určite by sme chceli bývať na tejto farme.“ prezradili nám Lobelkáči.

Farma Východná nemá len množstvo spokojných kráv. Na tomto mieste totiž rastú liečivé bylinky, o ktoré sa opäť s láskou starajú. Horské slniečko im dodáva silu, občas ich prevetrá horský vetrík a polieva ich najlepší dážď v okolí.  Keď bylinky získajú svoje liečivé superschopnosti, ručne ich pozbierajú usušia a vyrábajú tu z nich čajíky, ktoré nielen dobre chutia, voňajú, ale aj nádherne farebne vyzerajú. Šetrné sušenie im zanecháva ich pôvodnú sýtu farbu. Takéto čajíky dodávajú priamo k nám do škôlky a my si na nich pravidelne pochutnávame.

Namiešať si čajík podľa vlastnej chuti sme mali možnosť aj my. Naše čajíky získali zázračné schopnosti. Niektoré zabezpečia dúškami sladké sníčky, iné večnú krásu či supersilu. Aký čajík by ste chceli vy?

O návšteve na farme by sa dalo ešte dlho rozprávať, pretože sme tam neboli ani prvý krát, ale ani posledný. Tešíme sa, že môžeme dlhodobo spolupracovať s Farmou Východná.

Farma Východná  1Farma Východná  1Farma Východná  1Farma Východná  1Farma Východná  1Farma Východná  1Farma Východná  1Farma Východná  1Farma Východná  1Farma Východná  1Farma Východná  1Farma Východná  1Farma Východná  1Farma Východná  1Farma Východná  1
Školský blog
Späť na zoznam