DEŇ ŠKOLSKEJ JEDÁLNE V AKOBUK

26. 11. 2024
SMŠ AKO BUK, Ľubotice

Deň školskej jedálne v materskej škole

V materskej škole sme mali nádherný a poučný deň, venovaný zdravej výžive a správnym stravovacím návykom. Tento deň sa niesol v znamení vzdelávania a zábavy, kedy sme spoločne s deťmi objavovali tajomstvá zdravej stravy a učili sa o dôležitosti kvalitného jedla. Celý program bol bohatý na rôzne edukatívne hry, aktivity a praktické činnosti, ktoré nám pomohli lepšie pochopiť, ako správne starať o naše zdravie.

Pani kuchárka nám prezradila tajomstvá svojho povolania

Deň začal návštevou pani kuchárky, ktorá deťom predstavila svoje povolanie. Deti sa dozvedeli, ako vyzerá jej práca a čo všetko musí vedieť, aby pripravila zdravé a chutné jedlo. Pani kuchárka im ukázala rôzne nástroje, ktoré používa pri príprave jedál, a vysvetlila, aké dôležité je pri varení dodržiavať hygienické pravidlá. Deti sa zapájali do rozhovoru, pýtali sa na to, čo všetko sa dá pripraviť v školskej jedálni a ako sa rozhoduje, čo bude na jedálnom lístku. Týmto spôsobom si malí poslucháči uvedomili, aké je dôležité mať správne informácie o jedlách, ktoré konzumujeme.

Príprava desiaty

Po rozhovore s pani kuchárkou sme sa pustili do praktickej činnosti – prípravy desiaty. Deti sa rozdelili do skupín, kde každá skupinka pripravila svoj vlastný zdravý sendvič. Učili sa, aké potraviny sú pre nich prospešné a ako kombinovať rôzne ingrediencie, aby ich desiata bola chutná aj výživná. Použili sme celozrnné pečivo, čerstvú zeleninu, plátky syra, šunku a rôzne nátierky. Deti sa bavili pri tvorení sendvičov, a zároveň sa učili, aké dôležité je zahrnúť do stravy rôzne druhy potravín, ktoré poskytujú telo potrebnými živinami.

Obed a správne zásady stolovania

Keď sme sa všetci usadili k obedu, pokračovali sme v učení o správnych zásadách stolovania. Pani učiteľky nám pripomenuli, že je dôležité sedieť správne, držať príbor správnym spôsobom a nezabúdať na etiketu pri jedle. Deti sa učili, ako si správne naložiť jedlo na tanier, ako používať nôž a vidličku a prečo je dôležité jesť pomaly a vychutnávať si každý kúsok jedla. Tento moment bol pre deti veľmi zábavný, keď sa učili pravidlám slušnosti a správania sa pri stole.

Skriatok Zdravý Tanier a práca so zdravými materiálmi

Po obede sme sa ponorili do rozprávky o skriatkovi – Zdravom Taniere, ktorý deti sprevádzal celým dňom a učil ich, aké potraviny patria na tanier, aby bol zdravý. Skriatok Zdravý Tanier nám ukázal, aké dôležité je mať na tanieri rôzne druhy potravín, aby sme získali všetky potrebné živiny – bielkoviny, vitamíny, minerály a vlákninu. Deti sa učili, že by sme mali jesť rôznorodé jedlá z každej skupiny – od ovocia a zeleniny, cez mliečne výrobky a mäso až po celozrnné potraviny.

Použili sme materiály zo Skutočne zdravých škôl, konkrétne pracovné listy, ktoré deťom pomohli pochopiť, čo všetko patrí na zdravý tanier. Deti sa zabávali pri vyplňovaní listov, kde určovali, ktoré potraviny patria do každej skupiny v zdravej pyramíde výživy. Zábavné bolo aj hádanie, ktorá potravina patrí do akej skupiny. Tieto aktivity deťom pomohli lepšie si zapamätať, aké dôležité je mať vyváženú stravu a prečo je dobré venovať pozornosť tomu, čo jeme.

Edukácie o varení a pečení

Po obede sme si ešte zahrali rôzne edukatívne hry o varení a pečení. Deti si prostredníctvom týchto hier mohli vyskúšať, aké to je pripraviť jedlo. Učili sa rôzne spôsoby, ako pripravovať zdravé pokrmy a aké ingrediencie sú dôležité na to, aby boli jedlá nielen chutné, ale aj prospešné pre zdravie. Deti si vyskúšali rôzne aktivity, ktoré sa týkali pečenia – od miešania ingrediencií po "pečenie" v imaginárnych rúrach. Táto aktivita ich motivovala k tomu, aby si uvedomili, že varenie môže byť zábavné, ale zároveň aj poučné.

Záver

Deň školskej jedálne bol pre deti veľmi poučný a zábavný. Počas dňa sa deti naučili nielen o správnom stolovaní, ale aj o tom, aké potraviny sú zdravé a ako sa starať o svoje telo prostredníctvom vyváženej stravy. Pomocou rôznych hier a aktivít si deti upevnili vedomosti o zdravej výžive a o tom, prečo je dôležité jesť rôznorodé jedlá. Tento deň bol krásnym príkladom toho, ako sa dajú spojiť zábava a vzdelávanie v oblasti zdravého stravovania a správnych návykov v oblasti výživy.

DEŇ ŠKOLSKEJ JEDÁLNE V AKOBUK  1DEŇ ŠKOLSKEJ JEDÁLNE V AKOBUK  1DEŇ ŠKOLSKEJ JEDÁLNE V AKOBUK  1DEŇ ŠKOLSKEJ JEDÁLNE V AKOBUK  1DEŇ ŠKOLSKEJ JEDÁLNE V AKOBUK  1DEŇ ŠKOLSKEJ JEDÁLNE V AKOBUK  1DEŇ ŠKOLSKEJ JEDÁLNE V AKOBUK  1
Späť na zoznam