Deň mlieka 2024 v AKOBUK

13. 10. 2024
SMŠ AKO BUK, Prešov

Svetový deň mlieka na školách!

Dnes sme v našej škôlke mali krásny a nezabudnuteľný Deň mlieka!  Naše detičky prišli oblečené do bieleho, aby sme spoločne oslávili tento výnimočný deň, plný nových poznatkov a zážitkov.

Deti mali možnosť vyskúšať si, aké to je dojiť "kravičku" a "ovečku" – samozrejme, všetko hravou formou, aby sme čo najlepšie porozumeli, odkiaľ mliečko pochádza. Po tomto zábavnom zážitku sme pokračovali ochutnávkou rôznych mliečnych produktov – detičky si pochutnali na čerstvom mliečku, tvarohu, jogurtoch, parenici aj syre. Spolu sme si vysvetlili, ako sa tieto pochúťky vyrábajú a akú dôležitú úlohu v tom zohrávajú kravičky a ovečky.

Nebol to však len deň o jedle. Deti sa dozvedeli, ako sa správne starať o zvieratká, ktoré nám dávajú mlieko, a prečo je dôležité chrániť ich aj prírodu, ktorá je ich domovom. Spoločne sme sa rozprávali o tom, ako môžeme pomáhať – či už tým, že budeme šetrní k životnému prostrediu, alebo tým, že budeme zodpovední voči zvieratkám. Deti sa naučili, že láska a starostlivosť o prírodu sú dôležité pre našu budúcnosť. 

Tento deň bol pre deti nielen zábavným, ale aj poučným zážitkom. Veríme, že si z neho odnesú nielen krásne spomienky, ale aj nové poznatky, ktoré ich budú sprevádzať na ich ceste k zodpovednému a láskavému prístupu k prírode a zvieratkám. Ďakujeme vám, milí rodičia, za vašu podporu a tešíme sa na ďalšie podobné dni plné radosti a objavovania!

Deň mlieka na školách sme pokračovali tým, že sme s deťmi pripravili nepečený cheesecake. Tento deň bol plný nadšenia, zábavy a nových zážitkov, pretože deti sa mohli aktívne zapojiť do prípravy sladkého a zdravého dezertu. Naše ingrediencie boli jednoduché, ale veľmi chutné: použili sme tvaroh, biely jogurt, piškóty a ako sladidlo sme zvolili med. Deti boli nadšené z toho, že mohli byť súčasťou celého procesu a na vlastné oči vidieť, ako sa z bežných surovín dá pripraviť niečo také chutné.

Príprava nepečeného cheesecake

Celý proces prípravy sme začali tým, že sme si s deťmi prešli všetky suroviny, ktoré budeme potrebovať. Spoločne sme si povedali, čo je to tvaroh a jogurt a odkiaľ tieto výrobky pochádzajú. Deti si už dobre pamätali, že mlieko, z ktorého sa tvaroh a jogurt vyrábajú, nám dáva krava, ale zopakovali sme si aj to, že aj kozy a ovce produkujú mlieko, ktoré sa používa na rôzne syry.

Keď sme mali všetky ingrediencie pripravené, pustili sme sa do práce. Najprv sme s deťmi rozdrtili piškóty, aby sme vytvorili základ pre náš cheesecake. Deti mali veľkú radosť z toho, že mohli pomáhať – každý si vzal svoj sáčok s piškótami a paličkou ich drvil na malé kúsky. Keď sme mali piškóty pripravené, vysypali sme ich na spodok našich malých misiek a jemne utlačili, aby vznikol pevný základ.

Ďalej nasledovala príprava tvarohovo-jogurtovej náplne. Každé dieťa dostalo svoju misku s tvarohom a jogurtom, a spolu sme pridávali lyžičky medu na osladenie. Deti sa tešili, že mohli vlastnými rukami miešať ingrediencie a sledovať, ako sa všetko spolu spája do krémovej konzistencie. Zároveň sme im vysvetľovali, prečo sme zvolili med namiesto cukru – med je prírodný sladidlo, ktoré je pre naše telo zdravšie a dodáva nám energiu.

Keď bola krémová náplň hotová, deti ju starostlivo nanášali na piškótový základ. Každé dieťa si vytvorilo svoj vlastný malý cheesecake, čo im prinieslo pocit hrdosti a samostatnosti. Na záver sme cheesecake ozdobili kúskami ovocia – niektoré deti si vybrali jahody, iné banány či maliny. Hotové cheesecaky sme potom dali do chladničky, aby stuhli, a medzitým sme sa rozprávali o tom, ako dôležité je jedlo pripravovať s láskou a starostlivosťou.

Deti a praktické zručnosti v kuchyni

Deti boli nadšené, že si mohli vlastnými rukami pripraviť niečo také chutné. Takéto aktivity sú pre deti nesmierne dôležité, pretože im pomáhajú rozvíjať základné praktické zručnosti a budujú ich sebavedomie. Varenie je skvelý spôsob, ako deti naučiť trpezlivosti, plánovaniu a zodpovednosti. Keď deti pripravujú jedlo, učia sa nielen technické zručnosti, ako je krájanie, miešanie či odmeriavanie surovín, ale aj spolupráci a tímovej práci.

V kuchyni sa deti učia chápať hodnotu jedla a úsilie, ktoré je potrebné na jeho prípravu. Okrem toho si osvojia aj základné princípy zdravej výživy – pochopia, že zdravé jedlá môžu byť rovnako chutné ako sladkosti z obchodu. V našom prípade sme deťom ukázali, že aj bez pridania cukru dokážeme vytvoriť sladký dezert plný výživných látok.

Zároveň sa počas takejto činnosti rozvíja ich jemná motorika – pri miešaní, prelievaní či ozdobovaní cheesecake-u museli byť deti opatrné a sústredené. Tieto zručnosti sú dôležité nielen pri varení, ale pomôžu im aj v iných oblastiach života, ako je písanie či kreslenie.

Učenie detí do života

Je dôležité viesť deti k tomu, aby sa nebáli vyskúšať si nové veci, ako je napríklad varenie či pečenie. Tým im dávame základné životné zručnosti, ktoré im budú užitočné nielen v domácnosti, ale aj v škole a neskôr v dospelosti. Keď deti vedia pripraviť jednoduché jedlá, dávame im pocit nezávislosti a schopnosti postarať sa o seba. Takéto aktivity im tiež pomáhajú rozvíjať kreativitu – môžu experimentovať s príchuťami, farbami a tvarmi, čo im dáva priestor na sebarealizáciu.

A čo je najdôležitejšie, deti sa učia, že varenie a príprava jedla môže byť nielen praktická, ale aj veľmi zábavná činnosť. V našom prípade si deti odniesli nielen nové zručnosti, ale aj úsmev na tvári a krásne spomienky na Deň mlieka, keď sme spoločne pripravovali niečo chutné a zdravé. 

Deň mlieka bol pre nás všetkých v materskej škole skvelým zážitkom. Deti sa naučili, že varenie môže byť jednoduché a zábavné, a zároveň si osvojili dôležité praktické zručnosti, ktoré im v budúcnosti pomôžu. Naše nepečené cheesecaky boli skutočným úspechom – nielenže deťom veľmi chutili, ale zároveň sme im ukázali, ako sa dá jedlo pripraviť zdravým a chutným spôsobom. Všetci sme sa zhodli na tom, že takéto dni plné učenia a radosti sú pre deti nesmierne dôležité, pretože im poskytujú základ pre budovanie sebadôvery, samostatnosti a zručností do života.

Deň mlieka 2024 v AKOBUK 1Deň mlieka 2024 v AKOBUK 1Deň mlieka 2024 v AKOBUK 1Deň mlieka 2024 v AKOBUK 1
Späť na zoznam