Chutné zdravé muffiny
Aj vy mávate po dobrom obede chuť na niečo sladké?
A čo keby ste sladkosti z obchodu vymenili za sladkú a zároveň zdravú dobrotu? Naši žiaci si v rámci krúžku Skúsme to! pripravili zdravý olovrant. Spoločne upiekli čokoládovo-banánové muffiny podľa receptu z internetu. V recepte nechýbala kvalitná vysokopercentná čokoláda, špaldová múka a sladké banány, ktoré poslúžili ako náhrada cukru, takže do receptu postačilo polovičné množstvo. Muffiny sa vydarili a chutili skutočne výborne, veď posúďte sami z fotiek.
Recept:
150 g hladkej špaldovej múky
100 g trstinového cukru
2 lyžice kakaa
2 lyžičky kypriaceho prášku
100 g čokolády ( minimálne 52 %)
3 zrelé banány
60 ml rastlinného oleja
1 väčšie vajíčko alebo 2 menšie
Vo väčšej miske zmiešame múku, cukor, kakao, prášok do pečiva a nasekanú čokoládu (trochu si odložíme). V druhej miske vidličkou popučíme banány na kašu, prilejeme olej a primiešame celé vajíčko. Potom obe zmesi spojíme a vymiešame ručne dohladka. Plech na muffiny vystelieme papierovými košíčkami a naplníme cestom do 2/3. Posypeme nasekanou čokoládou, ktorú sme si odložili. Vložíme do vyhriatej rúry a prvých 7 minút pečieme pri 200 °C, potom teplotu znížime na 180 °C a dopekáme ešte 15 - 20 minút.