Bzzzz

14. 5. 2024
Súkromná MŠ Lobelka, Liptovský Mikuláš

Nedávno k nám do Lobelky zavítal VČELÁR MIŠKO ????. 

Včelár Miško je miestny včelár a to znamená, že sa stará o včielky, ktoré opeľujú kvietky tu v objatí našich krásnych hôr na Liptove.

Vďaka nemu sme vstúpili do sveta včiel a tohto veľmi vzácneho remesla. Videli sme pracovný odev včelára, ktorý slúži na ochranu pred uštipnutím. Tak však chráni aj samotné včielky. 

Keď včelár vstupuje do úľa, používa na oznámenie včielkam dymák. Dymákom vydymí úľ a včielky sa tak upokoja a vedia, čo sa ide diať. 

Na včelie plásty sme sa aj my mohli z bezprostrednej blízkosti pozrieť. Bol to skutočne sladký deň, pretože sme mohli ochutnať už tohtoročný medík a veru ešte doteraz naň radi spomíname. 

Včelár Miško však neprišiel sám. V prenosom úli prišlo 528 včiel, ktoré sme zblízka mohli skúmať či počúvať. Bol to nezabunuteľný zážitok. 

Včelár nám porozprával koľko sa dožíva kráľovná a koľko za svoj život nakladie vajíčok. 
V úli sú úlohy pre každého zatriedené. Každý vie, čo je potrebné urobiť či zabezpečiť, aby bolo v úli dostatok včiel, potravy či sladkého medíku. 

Vďaka včelám máme nielen med, ale aj pestro na tanieri. Čo myslíte, boli by bez včiel jabĺčka? Popremýšľajme, ako by mohol vyzerať svet bez včiel. Určite by nebol tak farebný, tak chutný, tak nádherný. 

Chráňme si preto včely a do našim domovom vždy získajme med od miestnych, slovenských včelárov. To je pre nich najväčšou odmenou, ak doma bude voňať váš čajík po ich medíku, po ich zaslúženej práci. U nás v Lobelke mávame práve medík od včelára Miška. 

Bzzzz 1Bzzzz 1Bzzzz 1Bzzzz 1Bzzzz 1Bzzzz 1
Späť na zoznam