Súkromná MŠ Lobelka získala prestížne ocenenie na veľtrhu BIOFACH 2025

17. 2. 2025
Skutočne zdravá škola

Cieľom projektu SchoolFood4Change je zapojiť školy ako katalyzátory transformácie smerom k udržateľnému potravinovému systému. Táto transformácia však stojí na spolupráci všetkých, ktorí sa podieľajú na školskom stravovaní: od študentov, učiteľov a vychovávateľov, cez poľnohospodárov a kuchárov až po odborníkov na udržateľné potraviny, dietológov a miestne podniky.

Na podporu a ocenenie výnimočných prínosov vznikla prestížna cena EÚ SchoolFood4Change Award. Finalisti, ktorí svojou inovatívnou prácou prekonávajú zaužívané štandardy a ukazujú cestu k udržateľnému školskému stravovaniu, boli predstavení 12. februára na veľtrhu BIOFACH – jednom z najvýznamnejších svetových podujatí venovaných biopotravinám, ktoré sa koná v nemeckom Norimbergu.

Každý krok smerom k udržateľnosti má svoj význam – či je veľký, alebo malý. Tu sú všetky nominované aj výherné príspevky.

Slovensko

Základná škola Kukučínová, Košice, Slovensko 

Základná škola Kukučínová, ktorá  získala strieborný certifikát SF4C sa nachádza v oblasti s vysokou kultúrnou rozmanitosťou, podporuje zdravé stravovanie a vzdelávanie v oblasti udržateľného stravovania. Zapojením žiakov a zmenou stravovacích návykov pozitívne ovplyvnili rodičov a širšiu komunitu. Kreatívny prístup tejto školy k začleňovaniu vzdelávania o potravinách a udržateľnosti do každodenných činností nielenže zlepšuje zručnosti kuchárov, ale vytvára aj model, ktorý inšpiruje žiakov, rodičov a komunitu. 

Základná škola Važecká, Prešov, Slovensko 

Táto škola je lídrom v oblasti vzdelávania o zdravom a udržateľnom stravovaní a prijala zásady Celoškolského prístupu k stravovaniu ešte pred zapojením sa do programu SF4C. Projekt SF4C prehĺbil pochopenie žiakov o fungovaní školskej jedálne a zdôraznil úlohu kuchárov ako pedagógov. Žiaci sa zúčastnili aktivity „Vyber si svoje jedlo“, plánovali jedálny lístok na jeden deň a vyberali si zdravšie jedlá. Spolupráca s programom Ekoškola a miestnymi farmami, vrátane partnerstva dodávajúceho jedálni vajcia, posilnila väzby s komunitou. 

Základná škola Nábrežie mládeže, Nitra, Slovensko 

Táto škola v Nitre sa zameriava na zlepšenie výživy žiakov, najmä mladých športovcov, prostredníctvom vzdelávania o správnej výžive. Ranné komunitné stretnutia a tematické dni stravovania pútavou formou oboznamujú žiakov so zdravým stravovaním. Študenti sa podieľajú na plánovaní jedálneho lístka, najmä pri bezmäsitých jedlách, čo zlepšuje akceptáciu zdravších možností. Výbor pre stravovanie zložený zo zamestnancov a rodičov spolupracuje na neustálom zlepšovaní školského stravovania, vďaka čomu je škola vzorom osvedčených postupov v oblasti výživy a udržateľnosti. 

Základná škola Vazovova, Bratislava, Slovensko 

Pod vedením pani Tatay Gernátovej škola podporuje zdravé stravovanie a praktické vzdelávanie v oblasti potravín. Zaviedli šalátový bar, čím znížili plytvanie potravinami a zvýšili účasť v jedálni. Žiaci sa v rámci programu „Viem, čo jem“ učia o výžive a na krúžku „Masterchef“ si trénujú svoje kulinárske zručnosti. Každoročné trhy a bylinková záhrada posilňujú komunitné väzby a spájajú študentov s prírodou. Hosťovanie zahraničných hostí a spolupráca so šéfkuchármi sú ukážkou ich odhodlania k praktickému vzdelávaniu v oblasti potravín a udržateľnosti. 

Materská škola Lobelka, Liptovský Mikuláš, Slovensko - výherný príspevok

Materská škola Lobelka v Liptovskom Mikuláši pod vedením pani Rojčekovej sa venuje vzdelávaniu v oblasti potravín a zapojeniu komunity. Prostredníctvom programu SchoolFood4Change zapájajú rodičov do organizovania podujatí s potravinovou tematikou. Ich projekt „Varíme spolu poctivo“ spája kuchárov, rodičov a foodblogerov s cieľom propagovať zdravé školské stravovanie pre celoživotné zdravé stravovacie návyky. 

Rakúsko

Mesto Viedeň a Danachda, Rakúsko - výherný príspevok

Oddelenie ochrany životného prostredia vo Viedni v spolupráci s neziskovou organizáciou Danachda priniesli inovatívny projekt s názvom Food Trailer. Táto mobilná kuchyňa umožňuje školám organizovať praktické workshopy varenia a zároveň vzdelávať študentov o udržateľnom stravovaní. Jedným z najobľúbenejších workshopov je „Dekonštruovaný hamburger“, ktorý spája zábavu s učením a motivuje mladých ľudí k zdravému a udržateľnému životnému štýlu.

Mesto Viedeň, Rakúsko 

Viedenský prístup k senzorickým testom je efektívnym spôsobom, ako zvýšiť obľúbenosť nových potravín u detí. Celý proces začína ochutnávkou nového receptu z projektu SF4C, ktorý obsahuje menej známe ingrediencie, ako sú strukoviny či sladké zemiaky. Deti následne vyplnia dotazník, aby vyjadrili svoje prvé dojmy.

Ďalším krokom je interaktívny workshop, počas ktorého majú možnosť bližšie spoznať a ochutnať strukoviny a sladké zemiaky v rôznych formách. Tento zážitok im pomáha objaviť nové chute a vytvára pozitívny vzťah k týmto potravinám. Na záver deti opäť ochutnajú upravený jedálny lístok a vyplnia ďalší dotazník, čo umožňuje Viedni sledovať, ako sa ich prístup k týmto potravinám zmenil.

Mesto Viedeň, Rakúsko

Viedeň rozpoznalo dôležitú úlohu učiteľov počas obedov a využilo ich prítomnosť na pozitívne ovplyvňovanie detí. Keďže táto úloha presahuje bežné kompetencie učiteľov, Viedeň vypracovala program odbornej prípravy pre učiteľov, ktorý sa zameriaval na revidované výživové usmernenia, praktické aktivity pri varení a diskusiu o dôležitosti spoločného stolovania.

Belgicko

Mesto Gent, Belgicko - výherný príspevok

Mesto Gent je známe svojím inovatívnym a udržateľným programom školského stravovania, ktorý poskytuje nielen chutné, ale aj zdravé, udržateľné a cenovo dostupné jedlá. Vďaka tomu, že takmer štvrtina surovín je ekologických, Gent stanovuje vysoký štandard v oblasti environmentálneho riadenia. Výsledkom je zníženie emisií skleníkových plynov v meste o 40 %, čo prináša pozitívnu zmenu pre ľudí aj planétu. 

Základná škola De Mozaïek, Gent, Belgicko

Základná škola De Mozaïek sa zaviazala budovať zdravú budúcnosť pre všetky deti vrátane detí zo sociálne slabších rodín. Vďaka programu SchoolFood4Change spustili iniciatívy, ako je „zeleninový obchod“ so zdravými desiatami a „Pimp Your Soup“, aby sa polievka stala atraktívnejšou. Tieto snahy viedli k zdravším obedárom a k tomu, že viac detí si pochutnáva na zelenine. Škola verí, že malé zmeny môžu priniesť veľké zmeny, a toto je len začiatok. 

Základná škola Het Kompas, Gent, Belgicko

Het Kompas je špeciálna základná škola, ktorá sa zameriava na základné vzdelávanie a rieši problémy, ako je obezita žiakov a obmedzené znalosti o potravinách. Iniciovali trajektóriu „Het Kompas“ a program ústnej hygieny. Škola sa inšpirovala podujatím Deň jedálne („Gent Smaakt“), ktoré Gent zorganizoval spolu s touto školou a na ktorom malo niekoľko žiakov možnosť variť s renomovanými šéfkuchármi, a tak sa škola motivovala k zlepšeniu svojej potravinovej politiky a zapojila sa do súťaže Rady pre potraviny v Gente s projektom La Brújula. La Brújula sa zameriava na znalosti krátkych dodávateľských reťazcov, zručnosti v oblasti udržateľného varenia a predstavenie udržateľných potravinových reťazcov rodičom, pričom do projektu sú počas dvoch školských rokov zapojení žiaci, rodičia a školský tím. Cieľom je šíriť pozitívne skúsenosti a urobiť z dobrého jedla neoddeliteľnú súčasť školského prostredia s trvalou podporou a zapojením komunity. 

Cateringová spoločnosť Foodatelier César, Leuven, Belgicko

Tri základné školy v Leuvene nadviazali spoluprácu so spoločnosťou Foodatelier César, aby žiakom poskytovali plnohodnotné vegetariánske jedlá v cene 5 eur, pričom pre rodiny s nízkym príjmom je cena znížená na 1,50 eura. Stravovacia spoločnosť, miestny startup so sídlom v historickom opátstve, spolupracuje s obyvateľmi opátstva a plánuje pestovať zeleninu v záhrade opátstva. Táto iniciatíva podporuje udržateľnosť a kultúrnu inkluzívnosť tým, že ponúka vegetariánske jedlá inšpirované svetom. Spolupráca medzi školami a Foodatelier Cesar tiež otvára možnosti organizovať podujatia s rodičmi a vzdelávacie workshopy, čím sa vytvára bohatý vzdelávací zážitok pre všetkých zúčastnených. 

Škola Redingenhof, Leuven, Belgicko

Na strednej škole Redingenhof v Leuvene, ktorá je určená pre vrcholových športovcov, sa predtým stravovanie zabezpečovalo externe, ale malo nízku kvalitu. Nespokojnosť žiakov, rodičov a učiteľov viedla k zmene inšpirovanej Marieke Van Ranstovou z BioForum a projektom SchoolFood4Change. Marieke, motivovaná svojimi cestami do Švédska a Pollenza, navrhla varenie čerstvých jedál priamo v škole. Od januára 2025 škola pripravuje výživné jedlá priamo na mieste vrátane týždenného vegetariánskeho dňa. Žiaci sa tiež zúčastňujú na „stravovacej rade“, ktorá poskytuje spätnú väzbu a učí sa o zdravom stravovaní. Logistika a predpisy predstavujú prekážky, ale vďaka tomuto oddanému tímu je všetko na dobrej ceste. 

Česká republika

Materská škola Velteze, Česká republika 

Materská škola je držiteľom bronzového certifikátu SF4C. Medzi hlavné atrakcie patrí varenie, ranné bufety a záhradnícke aktivity, ktoré spájajú rodičov a deti. Okrem toho spolupráca s inými školami v regióne a miestnymi farmármi, návštevy fariem a videohovory s farmármi v zime obohatili zážitky detí z učenia. 

Materská škola Fugnerova, Louny, Česká republika - výherný príspevok

Materská škola Fugnerova Louny je držiteľom strieborného certifikátu SF4C. Škôlka učí malé deti o výžive a udržateľných potravinách prostredníctvom praktických činností, ako je záhradkárčenie, návštevy fariem a príprava jedál. Znižujú množstvo potravinového odpadu, propagujú zdravé stravovanie a zapájajú komunitu do podujatí, ako sú „Záhradná slávnosť“ a „Férové raňajky“. 

Dánsko

Festival potravín a klímy, Kodaň, Dánsko

V septembri 2024 zorganizovali tri denné centrá v Kodani spoločný týždeň festivalu jedla - verejnú oslavu klímy a jedla pre miestnu komunitu. Súčasťou podujatia boli rôzne aktivity súvisiace s jedlom, okrem iného varenie na otvorenom ohni a zeleninový workshop. Veľké finále v piatok prilákalo približne 400 návštevníkov, ktorí si pochutnávali na zelených jedlách, vytvárali zmesi korenín a testovali svoje vedomosti o strukovinách. Festival sa stretol s pozitívnymi ohlasmi a denné centrá plánujú pokračovať v spolupráci a zopakovať podujatie v roku 2025. 

Estónsko

Škola Randvere, Viimsi, Estónsko 

Projekt Recept na šalát je príkladom spolupráce komunity a kulinárskej tvorivosti. Tímy žiakov s podporou svojich rodín hľadali jedinečné recepty na šaláty. Každý tím predložil svoje výtvory na ochutnávku, čo umožnilo študentom objaviť obľúbené šaláty svojej triedy. Táto aktivita nielenže predstavila nové chute, ale tiež podporila tímovú prácu a radosť. Okrem toho študenti navrhli svoje obľúbené recepty na šaláty, ktoré vyvrcholili vydaním knihy receptov, o ktorú sa podelila celá školská komunita - študenti, učitelia a rodičia. 

Školy v meste Viimsi, Estónsko 

Na jeseň 2024 sa v školách v meste Viimsi konalo podujatie, na ktorom kuchári pripravili 150 litrov zdravej paradajkovo-šošovicovej polievky. Táto polievka vyrobená s použitím nulového odpadu bola súčasťou tréningovej praxe pre školských kuchárov. Na senzorickom testovaní sa zúčastnilo viac ako 150 študentov zo štyroch škôl Viimsi. Podujatie zdôraznilo význam zdravého stravovania a spoločného úsilia školských kuchárov pri tvorbe udržateľných jedálnych lístkov

Festival národných kuchýň na Tallinn English College, Estónsko 

Festival národných kuchýň na Tallinn English College, ktorý sa konal 21. mája 2024, bol oslavou kultúrnej rozmanitosti a zdravého stravovania. Podujatie predstavilo osem medzinárodných kuchýň, ktoré pripravili učitelia, kuchári a žiaci 11. ročníka, a jeho súčasťou boli aktivity ako workshop výroby sushi a prednáška o výžive. Viac ako 300 účastníkov si užilo festival, ktorého cieľom bolo podporiť kultúrne povedomie a podporiť iniciatívu SchoolFood4Change. Účastníci ocenili festival ako jedinečnú platformu na kultúrnu výmenu a vzdelávanie. 

Škola Mahtra, Tallinn, Estónsko - výherný príspevok

Škola Mahtra v Tallinne úspešne realizuje „Celoškolský prístup k stravovaniu“. S cieľom prispieť k holistickej povahe zmeny v škole sa študenti ujali vedenia pri premene svojej školskej jedálne na príjemný priestor. Tento praktický projekt vytvoril príjemnejší zážitok zo stravovania a poukazuje na silu zapojenia študentov do formovania ich prostredia

Škola Tallinn Südalinn, Tallinn, Estónsko 

Tallinn Südalinn School uplatnila holistický prístup k podpore zdravej a udržateľnej kultúry stravovania prostredníctvom SchoolFood4Change. Medzi kľúčové aktivity patrí špecializované školenie pre stravovací personál, zavedenie rozmanitých jedálnych lístkov založených na rastlinnej báze a zaujímavé komunitné podujatia, ako sú spoločné aktivity v oblasti varenia a festivaly jedla. Študenti pôsobia ako potravinoví ambasádori, ktorí propagujú udržateľné stravovanie prostredníctvom prezentácií, hier a kreatívnych výstav. Táto iniciatíva demonštruje silu spojenia kulinárskeho vzdelávania, zapojenia komunity a udržateľnosti s cieľom vytvoriť trvalú pozitívnu zmenu v školskom stravovacom ekosystéme, vďaka ktorej sa jedlo stane ústrednou a radostnou súčasťou školského života. 

Francúzsko

Región Dordogne, Francúzsko - výherný príspevok

Región Dordogne vo Francúzsku je známy svojím inovatívnym školským stravovaním, ktoré ponúka 100 % ekologické, miestne a domáce jedlá. Táto iniciatíva zlepšuje zdravie študentov, podporuje udržateľnosť a podporuje miestne hospodárstvo. Používaním ekologických, sezónnych surovín sa v regióne Dordogne znížili emisie skleníkových plynov a zvýšil sa podiel miestnych potravín v školskom stravovaní, čím sa stanovil vysoký štandard pre udržateľné školské stravovanie v Európe. 

Nemecko

Školy v meste Norimberg, Nemecko 

Cieľom projektu „GoodFood7“ bolo vzdelávať žiakov siedmeho ročníka o zdravom životnom štýle so zameraním na potraviny a výživu. Žiaci sa učili rozpoznávať a vyjadrovať svoje pocity a potreby s dôrazom na spoznávanie nových kulinárskych zážitkov. Do projektu sa zapojili všetky triedy siedmeho ročníka a bol rozdelený do troch fáz: teória, sebareflexia a praktická aplikácia prostredníctvom prípravy jedál. Učitelia z rôznych predmetov spolupracovali, aby poskytli komplexné učebné skúsenosti, pričom sa venovali témam ako obsah cukru, vláknina a zisťovanie makroživín. Projekt úspešne zapojil študentov a mal trvalý vplyv na ich stravovacie návyky. 

Panino Catering, Norimberg, Nemecko - výherný príspevok

Spoločnosť Panino Catering v Norimbergu pod vedením Gabi Hoffmannovej zmenila školské stravovanie tak, aby bolo zdravšie a udržateľnejšie. Zvýšili počet ekologických a nespracovaných výrobkov, znížili počet mäsových jedál a zaviedli domáce výrobky. Napriek počiatočným problémom ich odhodlanie viedlo k pozitívnej spätnej väzbe a nárastu počtu podávaných jedál, čo inšpirovalo ďalšie školské stravovacie zariadenia. 

Mesto Essen, Nemecko 

Essen pod vedením agentúry Green Capital Agency a Essenskej rady pre potravinovú politiku transformoval dennú starostlivosť a školské stravovanie. Spolupráca viedla k širokej účasti komunity a vytvorila sieť zainteresovaných strán vrátane mimovládnych organizácií, stravovacích zariadení, spoločností a vzdelávacích programov. Od októbra 2022 sa v rámci projektu organizovali podujatia ako Dni jedální a Food Campus na Festivale dobrej klímy, vznikli videá a vzdelávacie materiály, ktoré vyústili do politických diskusií. 

Schweißguth Catering Junior cateringová spoločnosť, Essen, Nemecko 

Spoločnosť Schweißguth Catering Junior so sídlom v Gelsenkirchene obsluhuje denné centrá a školy v Essene a ďalších šiestich mestách Porúria, pričom denne pripraví približne 2 500 jedál. Cieľom spoločnosti je zvýšiť používanie ekologických a nespracovaných produktov a ponúkať prevažne rastlinné jedlá podľa výživových smerníc. Kladú dôraz na vzdelávanie tým, že umožňujú návštevy vo svojej kuchyni a každoročne poskytujú bezplatný deň aktivít, počas ktorého kuchár varí s deťmi. Spoločnosť Schweißguth Catering je zapojená aj do školení o replikácii SF4C. Ich úsilie sa zameriava na praktické vzdelávanie o potravinách a podporu zdravších stravovacích návykov u detí. 

Taliansko

Mesto Nuoro, Taliansko - výherný príspevok

Mesto Nuoro získalo uznanie za inkluzívny trhový dialóg a uprednostňovanie udržateľnosti a zdravia v 16 mestských školách. Vďaka začleneniu rozsiahlych sociálnych a environmentálnych kritérií vrátane ekologických a miestnych produktov, školení zamestnancov a inkluzívnych jedálnych lístkov nad rámec talianskej legislatívy o udržateľnom obstarávaní Nuoro zabezpečuje všetkým žiakom výživné, chutné a ekologické školské stravovanie.

Mesto Miláno, Taliansko - výherný príspevok

Miláno spustilo komplexný plán na zabezpečenie výživných a udržateľných potravín pre žiakov materských a základných škôl spolu s aktivitami pre žiakov, učiteľov a rodičov. Táto iniciatíva v spolupráci s rôznymi aktérmi potravinového reťazca v školách zahŕňa program „zo záhrady na tanier“. Žiaci sa cvičia v zdravom stravovaní tým, že pripravujú večere pre svoje rodiny v centrách Milano Ristorazione, zatiaľ čo rodičia spolupracujú so školským kuchárom. Táto inovatívna vzdelávacia skúsenosť je v Taliansku jedinečná. 

Švédsko

Obec Umeå, Švédsko - výherný príspevok

Obec Umeå realizuje Celoškolský prístup k stravovaniu prostredníctvom svojej „školy v prírode“. Vybudovaním silnej miestnej skupiny zainteresovaných strán Umeå úspešne integrovala prístup do školských osnov, čím sa posilnilo vzdelávanie pre udržateľný rozvoj.

Späť na zoznam