Skutočne zdravá konferencia 2024

31. 10. 2024
Skutočne zdravá škola

25.10.2024 - celodenná konferencia (9:00 - 15:00) - Tabačka Kulturfabrik

Táto udalosť sa uskutočnila aj pod záštitou MŠVVaM SR. Podujatie privítalo odborníkov, pracovníkov školských jedální, učiteľský personál a vedenie škôl z rôznych kútov Slovenska. Hlavným partnerom bol Nadačný fond Kaufland pri Nadácii Centra pre filantropiu a európsky projekt Horizont 2020, SchoolFood4Change.

Hlavným cieľom konferencie bolo poskytnúť školám, ako aj verejnosti priestor na diskusiu o dôležitých otázkach vzdelávania, školského stravovania, zdravého životného štýlu a udržateľnosti v školách.

Panelové diskusie a prednášky pre učiteľov aj pre školské jedálne 

V panelovej diskusii „Učitelia ako sprievodcovia detí zdravým životným štýlom“ sa diskutovalo o tom, ako môžu učitelia podporovať zdravé návyky u detí od ranného školského veku. Panelisti zo škôl zdieľali svoje skúsenosti s implementáciou zdravého životného štýlu do každodenného vyučovania.

Pre zástupcov školských jedální bola pripravená panelová diskusia „Školské jedálne pod lupou: Výzvy a inšpirácie očami odborníkov a zriaďovateľov“. Odborníci sa podelili o to, ako prinášať deťom zdravé a chutné jedlá, s čím sa školské jedálne potýkajú a kde hľadať inšpiráciu.

Prednáška „Ako verejné obstarávanie formuje budúcnosť školského stravovania“ odhalila,  ako pravidlá obstarávania môžu školským jedálňam pomôcť a ako sa prispôsobiť legislatívnym zmenám, aby z toho mali prospech školy aj deti.

Workshopy ponúkli praktické riešenia

Praktické workshopy poskytli konkrétne riešenia pre školské jedálne a pedagógov. Na workshope „Prečo investovať do školskej jedálne“ získali účastníci cenné informácie o modernizácii vybavenia školských kuchýň. Druhý workshop „Ryba na detskom tanieri“ sa venoval tomu, ako zahrnúť ryby do jedálnička detí a podporiť ich konzumáciu zdravých a chutných jedál.

Workshop „Učenie chutí“, podporený Nadačným fondom Kaufland pri Nadácii Centra pre filantropiu, ukázal učiteľom, ako využívať animované videá na výučbu o jedle, zatiaľ čo workshop „Chuť vzdelávania“ predstavil kreatívne metodiky pre výučbu o potravinách.

Podrobný program celej konferencie nájdete tu.

Súhrnné informácie

  • 18 prednášajúcich

  • 85 účastníkov na mieste

  • 2 panelové diskusie

  • 5 workshopov

  • 2 prednášky

  • 6 partnerov na mieste

Catering

Všetko jedlo bolo pripravované podľa noriem pre školské stravovanie z udržateľných zdrojov, nutrične vyvážené, sezónne.

Fotogaléria

Všetky fotky nájdete tu.

Za fotky ďakujeme Petrovi Michalovi.

Ďakujeme za Vašu účasť a tešíme sa, že sme sa s vami mohli vidieť osobne!

Späť na zoznam