Ako na lepšieho a zdravšieho Mikuláša nielen pre školy

3. 12. 2023
Skutočne zdravá škola

Ako na lepšieho a zdravšieho Mikuláša nielen pre školy

Prichádza advent a s ním aj čas vyjedania všakovakých sladkostí, slaností, či iných pochutín alebo tradičných špecialít. Ak patríte medzi tých, ktorým nie je jedno, čo vaše deti jedia, určite vám padne vhod náš prehľadný návod ako zostaviť pre deti mikulášsky balíček, ktorý si deti nielen užijú, ale zároveň tak aj podporíte ich budovanie pozitívneho vzťahu k jedlu, vlastnému zdraviu, či trvalej udržateľnosti. A to všetko tak, aby sme deti neobrali o radostný zážitok z mikulášskeho prekvapenia či už v škole alebo doma.

Keď sa tak zamyslíme nad tým, koľko balastov v mikulášskych balíčkoch častokrát dostávame, je nám smutno. Väčšinou, žiaľ, vyhráva kvantita nad kvalitou, a pritom je to také jednoduché! Možno sa teraz zamýšlate nad tým, ako je toto všetko možné. V nasledovnom zozname nájdete naše odporúčania na zostavenie balíčka, za ktorý by sa veru ani Mikuláš nemusel hanbiť. 

A viete, čo je na tom najlepšie? Na túto aktivitu nás oslovilo samotné Ministerstvo školstva a my sa veľmi tešíme, že môžeme byť nápomocní pri podpore prevencie zdravia detí z celého Slovenska. Veríme, že sa tento zoznam dostane všade tam, kde ho je treba a prinesie nielen radosť deťom, ale aj pocit spokojnosti za dobre vykonanú práce pre všetkých organizátorov mikulášskych podujatí.

Poďme na to - čo teda odporúčame zbaliť do balíčka?

  • Čerstvé ovocie

Sezónne jablká či hrušky, ktorých je v tejto dobe dostatok, alebo exotické mandarínky, pomaranče, či banány, ktoré si naopak v zimnom čase, kedy nie je taký pestrý výber ovocia z našich regiónov, môžeme dopriať častejšie a doplniť tak chýbajúcu paletu vitamínov. 

Zdravotné okienko:

Jablká, hrušky, pomaranče, mandarínky majú vysoký obsah vitamínu C, ktorý podporuje funkciu imunitného systému. Jablká obsahujú flavonol kvercetín, ktorý má protizápalové a antioxidačné (ochranné) účinky. Kusové ovocie je vhodnejšie, lebo obsahuje aj vlákninu, ktorá je potrebná pre zdravý mikrobióm. A ak máte možnosť, siahnite po lokálnych zdrojoch, ideálne v bio kvalite, čím podporíte aj životné prostredie a (miestnych) farmárov.

  • Orechy

Nepražené a nesolené vlašské či lieskové orechy alebo mandle sú symbolom vianočného obdobia. Majú však aj rôzne iné benefity, a preto si ich nezabudnite pridať do balíčka.

Zdravotné okienko:

Orechy obsahujú jedinečnú kombináciu zdravých nenasýtených tukov spolu s vitamínmi, minerálmi a rastlinnými chemikáliami, ktoré môžu pomôcť znížiť riziko srdcovo-cievnych ochorení, znížiť cholesterol a udržať hmotnosť. Orechy takisto obsahujú omega 3 nenasýtené mastné kyseliny, ktoré podporujú činnosť mozgu, ako aj vitamín E (vitamín E je antioxidant, ktorý chráni tkanivo pred poškodením).

  • Nesírené sušené ovocie

Fantázii sa medze nekladú, no na Slovensku sú najbežnejšie dostupné práve marhule, slivky, hrozienka, či jablká.

Zdravotné okienko:

Vedeli ste, že sušené slivky a marhule obsahujú vápnik, fosfor, horčík a železo? Celkovo je sušené ovocie vhodnou náhradou cukríkov a sladkostí, avšak iba vtedy, ak neobsahuje siričitany ani pridané cukry a uchová si tak svoju prirodzenú farbu a zdravotné benefity.

  • Výrobky zo 100% sušeného ovocia

Ako napríklad ovocná koža či guľky (tie môžu byť obalené napríklad v kokose, maku, orechoch). Poznáte? Ak nie, jednoznačne odporúčame vyskúšať. Je to lahoda!

Zdravotné okienko:

Kombinácia sušeného ovocia a tuku z orechov, kokosu alebo maku zlepšuje vstrebávanie vitamínov rozpustných v tuku a spomaľuje nárast cukru v krvi.

  • Ovocie, či orechy v horkej čokoláde, min. 75 %

Lebo nie je cukrík ako cukrík.

Zdravotné okienko:

Ide o vhodnú náhradu bežných cukroviniek, kedy čokoláda s nízkym obsahom cukru skvelo ihrá s kontrastným sladkastým ovocím alebo chrumkavým orechom.

  • Ovocné kapsičky alebo 100% ovocné šťavy

Takéto výrobky môžete smelo považovať za vhodnú náhradu pre komerčné sladené nápoje. Nezabúdajte ich však riediť s vodou.

Zdravotné okienko:

Preferujte tie, ktoré sú vyrobené lisovaním ovocia alebo ovocia a zeleniny so 100 % podielom ovocia alebo ovocia a zeleniny, pasterizované, bez konzervačných látok, pridaného cukru a iných sladidiel. Také tie ozajstné, ktoré neobsahujú nič navyše, len prirodzenú chuť ovocia.

  • Medovníky

Medovníky jednoznačne patria k vianočnému času. Aj tie sú však dostupné v rôznej kvalite, preto dbajte dôraz na to, aby obsahovali len suroviny, ktorým rozumiete - často sa totižto v zložení výrobkov nachádzajú aj látky, ktoré tam podľa tradičných receptúr jednoducho nepatria.

Zdravotné okienko:

Nezabudnite, že kvalitné koláče a cukrovinky sú v poriadku, ide o množstvo a frekvenciu konzumácie, takže dbajte na to, aby ich v našom jedálničku nebolo príliš veľa a často.

  • Zázvorové cukríky, medové alebo javorové lízatká

Poobzerajte sa po takých, ktoré majú čo najčistejšie zloženie z pár základných surovín ako napríklad prírodné sladidlo (trstinový cukor, melasa, med, či javorový sirup, sirup z agáve), citrónová šťava, alebo iné ovocie, či bylinkové extrakty.

Zdravotné okienko:

Pripomíname, že kvalitné koláče a cukrovinky sú v poriadku, ide o množstvo a frekvenciu konzumácie, takže dbajte na to, aby ich v našom jedálničku nebolo príliš veľa a často.

  • Pravá čokoláda

Lebo nie je čokoláda ako čokoláda. 

Zdravotné okienko:

Preferujte tie, s obsahom kakaovej hmoty (t.j kakaového prášku a kakaového masla) a cukru (alebo iného prírodného sladidla), bez lecitínov, umelých sladidiel a olejov (napr. palmového oleja). Také má v ponuke napríklad naše obľúbené Kakawco plus.

Čomu by sme sa mali pri nákupe vyhnúť?

Vysoko spracovaným potravinám, ktoré obsahujú množstvo konzervačných a iných umelých látok, ktoré podstatne znižujú ich výživovú hodnotu. Vyhýbajte sa v pochutinách (sladkostiach, slanostiach):

  • Umelým sladidlám (napríklad aspartmám, fruktóza, sukralóza…) či glukózovo-fruktózovému sirupu

  • Hydrogenizovaným olejom, napr. slnečnicovému, sójovému, repkovému

Ak chcete svoje snaženie posunúť ešte o level vyššie, nech sa páči! Tu nájdete zopár tipov, ako pripraviť oslavu alebo ako zabaliť darčeky kreatívne, s čím vám môžu pomôcť aj samotné deti.

Najpraktickejšie sa nám zdajú výtvory z papierových pohárov:

https://sk.pinterest.com/pin/70437480413176/

https://sk.pinterest.com/pin/410179478537377076/

https://sk.pinterest.com/pin/274086327308493020/

https://sk.pinterest.com/pin/60728294953412023/

https://sk.pinterest.com/pin/87820261475197211/

https://sk.pinterest.com/pin/2955555995179569/

https://sk.pinterest.com/pin/488499890838188151/

Kadečo sa dá vytvoriť aj z origami:

https://sk.pinterest.com/pin/60869032455229723/

https://sk.pinterest.com/pin/287104544986272958/

https://sk.pinterest.com/pin/28780885107073315/

https://sk.pinterest.com/pin/70437480363558/

https://sk.pinterest.com/pin/12807180182526703/

Na balenie skúste používať recyklované alebo recyklovateľné materiály:

https://sk.pinterest.com/pin/70437484344549/

https://sk.pinterest.com/pin/844493667579960/

https://sk.pinterest.com/pin/364228688615812590/

Ak sa vám príspevok páčil, nezabudnite ho zdielať a inšpirovať iných.

Krásneho Mikuláša a advent plný zdravia vám prajem tím Skutočne zdravej školy!

Autorky článku:

Anetta Vaculíková

Eva Blaho

Ivana Kachútová

Anna Dohňanská

Tereza Hubáčková

Späť na zoznam