Aké zmeny čakajú stravníkov v školskom roku 2024/2025?

1. 10. 2024
Skutočne zdravá škola

Milé kuchárky, rodičia, učitelia a všetci zaujímajúci sa o kvalitu školského stravovania, s radosťou vám predstavujeme novinky v materiálno-spotrebných normách a receptúrach pre školské stravovanie na šk. rok 2024/2025. Tieto zmeny majú za cieľ zlepšiť kvalitu jedál, ktoré sa podávajú našim stravníkom, a zabezpečiť pre nich zdravú a vyváženú stravu.

Cieľ revízie

Cieľom tejto revízie je zvýšiť kvalitu podávaných pokrmov. To sa dosiahne:

  • Výberom surovín najvyššej kvality.
  • Vylúčením polotovarov a chemicky spracovaných potravín obsahujúcich prídavné látky.
  • Zjednodušením a upresnením špecifikácie potravín.
  • Znížením používania mrazených a hlboko mrazených polotovarov.
  • Zvýšením množstva čerstvej zeleniny a ovocia.

Tento rok sme spoločne s regionálnymi metodičkami aktualizovali 1344 receptúr, z ktorých 125 sú nové. Poďme sa pozrieť na najvýznamnejšie zmeny.

Zmeny v receptúrach

1. Nápoje

  • Základné druhy čajov budú teraz tri: bylinkový, ovocný a čierny (ochutený/neochutený).
  • Úprava koncentrácie prírodných ovocných štiav.
  • Zníženie množstva cukru v niektorých nápojoch.

2. Nátierky a oblohy

  • Zvýšená dávka masla na natieranie.
  • Preradenie varených párkov z kategórie s nízkou kvalitou do vyššej.

3. Závarky

  • Zvýšená dávka cestovín a ovsených vločiek.
  • Nová norma pre krutóny z pečiva/chleba a pražený cícer

4. Polievky

  • Úprava názvu smotany a zjednotenie pomeru mlieko:smotana.
  • Náhrada sterilizovanej zeleniny čerstvou zeleninou (hrášok, fazuľka, šampiňóny).
  • Možnosť zahusťovať zeleninové polievky zvýšením množstva zeleniny.

5. Mäsité pokrmy

  • Náhrada sterilizovaného leča čerstvými paradajkami a paprikou

6. Bezmäsité pokrmy

  • Navýšená dávka syra a tvarohu.

Pre školy, ktoré ponúkajú 2 varianty obedov sme vypracovali vzor, ako by malo vyzerať podávanie obedov.

Princípy aplikácie

Všeobecné princípy

  • Postup pri zostavovaní jedálneho lístka s dvoma možnosťami jedál na výber.

Nápoje

  • Ponuka viacerých druhov nápojov vrátane čistej pitnej vody, ovocnej a bylinkovej vody, nesladeného čaju a mlieka.

Zelenina a ovocie

  • Možnosť náhrady múky za čerstvú zeleninu alebo škrob.
  • Sterilizované ovocie možno nahradiť čerstvým ovocím.

Minimálne požiadavky na kvalitu potravín

  • Špecifikácia korenín bez prídavných látok, používanie čerstvých bylín a zeleninových vňat.
  • V receptúrach úprava názvov a odstránenie ochucovadiel, koreninových zmesí a hubového koncentrátu.

Nové receptúry

  • Krémové zeleninové polievky, kaše na desiatu alebo olovrant, nátierky, zeleninové šaláty a citrónovo olejová zálievka, bezmäsité a múčne pokrmy a pokrmy s tofu, pokrmy z rybieho mäsa, ovocná poleva na múčne jedlá, dezerty z mascarpone

Záver

Tieto zmeny sú významným krokom k zabezpečeniu kvalitnejšieho a zdravšieho stravovania pre našich školákov. Sme radi, že sme mohli prispieť návodom, ako postupovať, keď chce jedáleň používať výpestky zo školskej záhrady. Od roku 2024 budú naše školy naďalej poskytovať jedlá, ktoré sú nielen chutné, ale aj výživné a pripravené z čerstvých surovín bez zbytočných prídavných látok. Veríme, že tieto zlepšenia prispejú k zdravšiemu životnému štýlu stravníkov a spokojnosti všetkých stravníkov.

Ďakujeme vám za vašu podporu a záujem o kvalitu školského stravovania! Sme presvedčení, že zmeny prinesú pozitívne výsledky a prispejú k lepšiemu zdraviu našich stravníkov.

Späť na zoznam